6,4K
Hermelín, sýr s ušlechtilou bílou plísní, je česká varianta francouzského camembertu. Pod bílou, jakoby „kožešinkovou, hermelínovou“ kůrkou, která lehce chutná a voní po žampionech, je bílé sýrové těsto. Podle vyzrálosti hermelínu má nejdřív tvarohovitý, pak opaleskující, až měkký a mazlavý charakter. Pro přípravu pomazánek – třeba na chlebíčky – se nejvíc hodí vyzrálý hermelín, který se dá dobře rozmíchat. Nabízíme několik variant hermelínové pomazánky na chlebíčky.
Hermelínová pomazánka na chlebíčky: Recepty
Královská pomazánka
- 1 hermelín, 1 jablko, 70 g másla, sůl.
Příprava: Jablko jemně ustrouháme. Máslo vyšleháme do pěny a zašleháme vyzrálý, na kousky nakrájený hermelín.
Pařížská pomazánka
- 100 g másla nebo rostlinného tuku, 35 g uzeného lososa v oleji (drť), několik kapek citrónové šťávy, 100 g sýra hermelín, 50 g čerstvých žampiónů, 50 g jader vlašských ořechů, mletá paprika, mletý pepř. Na ozdobu: petrželka, pažitka, kapie, pomeranč apod.
Příprava: Máslo nebo rostlinný tuk vyšleháme s rozmixovaným nebo jemně rozsekaným uzeným lososem v oleji a několika kapkami citrónové šťávy. Přidáme nastrouhaný nebo nasekaný sýr hermelín, na malé kostičky nakrájené čerstvé žampióny, drobně rozsekaná jádra vlašských ořechů, trochu paprikové vegety, špetku pepře a vše dobře promícháme. Mažeme na plátky veky, slané sušenky či jiné pečivo. Zdobíme petrželkou, sekanou pažitkou, kapií, kousky pomeranče, mandarinky, nakládanou kukuřičkou, ořechy a podobně.
Pomazánka z tvarohu a hermelínu
- 1 hermelín, 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce husté sladké smetany, 1 menší cibule, 1/2 kyselého jablka, petrželka.
Příprava: Tvaroh s rozkrájeným hermelínem rozšleháme a naředíme smetanou. Pak vmícháme jemně nasekanou cibuli, oloupané nastrouhané jablko a rozsekanou petrželku a dobře promícháme.
Pomazánka z hermelínu s pivem
- 3 hermelíny, 2 stroužky česneku, sůl, 1 lžička hořčice, 1 lžička worcesteru, pepř, asi 1 dl světlého piva.
Příprava: Sýr jemně rozstrouháme, smícháme s česnekem utřeným se solí, přidáme hořčici, worcester, pepř, zředíme pivem a promícháme.
Pomazánka z hermelínu s celerem
- 120 g hermelínu, 1 jablko, 1 plátek syrového celeru, 50 g ořechových jader, petrželka.
Příprava: Rozkrájíme a rozetřeme, umíchám s rozstrouhaným jablkem, strouhaným celerem a rozsekanými ořechy. Pomazánk mažeme na plátky veky a zdobíme pažitkou, naťovou cibulkou nebo petrželkou.
Pomazánka z hermelínu s paprikou
- 2 hermelíny, 80 g másla, sůl, pepř, paprika sladká i pálivá, 3 lžíce šlehačky.
Příprava: Hermelín jemně utřeme s máslem, přisolíme, přidáme mletou sladkou papriku, pálivou podle chuti, zjemníme ušlehanou smetanou.
Hermelínová pomazánka s majonézou a tvarohem
- 2 hermelíny, 1 netučný tvaroh, 1 malá majolka, 3 stroužky česneku, trošku mléka, podle chuti mletá paprika, sůl, vlašské ořechy na ozdobu.
Příprava: Tvaroh našleháme s majolkou do pěny, doplníme nastrouhaným hermelínem, prolisovaným česnekem a ostatními přísadami.
Mažeme na plátky rohlíku a zdobíme kouskem vlašského ořechu.
Hermelínová pomazánka s Primátorem
- 2 hermelíny, 10dkg sýra Primátora, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 majolka, 1 natvrdo uvařené vejce, trochu smetany nebo mléka.
Příprava: Hermelín nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na větším struhadle, přidáme nastrouhaný sýr Primátor, utřený česnek, cibuli a majolku. Vše zamícháme a nakonec přidáme nasekané vejce. Je-li směs hustá, zředíme ji trochou smetany nebo mlékem. Pomazánku necháme odležet. Druhý den mažeme na chlebíčkovou veku a zdobíme kouskem čínského zelí.
Nesolíme, protože hermelín je dost slaný.
Pomazánka z hermelínu se salámem
- 1 hermelín, 100 g tvarohu, 50 g másla, 2 vejce, 50 g měkkého salámu, cibule a 50 g kapie.
Příprava: Salám umeleme s hermelínem a vejci uvařenými natvrdo, máslo našleháme s tvarohem, přidáme cibuli a kapii nakrájenou na malé kousky.
Chutná s tmavým pečivem.
Hermelínová pomazánka v hrušce
- 4 krabičky hermelínu, 100 g másla, 2 lžíce plnotučné hořčice, pepř, sůl, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 sladké papriky, 2 středně velké cibule, 1 zelená paprika, 4 zralé hrušky.
Příprava: Hrušky omyjeme, osušíme a z jedné strany vyhloubíme důlek. Hermelín rozmačkáme pomocí vidličky na jemnou kaši. Máslo utřeme s hořčicí, přidáme sůl, koření, hermelínovou kaši, jemně posekanou cibuli a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájenou papriku a drobně posekaný vnitřek hrušek.
Pomazánku servírujeme na talířku v hrušce a s tmavým chlebem nebo s řezy celozrnného pečiva.