Domů Společnost Jorga Kotrbová: Životopis

Jorga Kotrbová: Životopis

od jezzina

Kdo ví, do jaké míry si herečka Jorga Kotrbová cení své ztvárnění Zlatovlásky v televizním filmu. Ta bývá v téměř všech statích o ní jmenována na prvním místě. Jorga Kotrbová má na svém hereckém kontě neskonale víc rolí. A takových,  kde měla prostor své herecké umění (i ženský půvab) uplatnit mnohem víc než ve Zlatovlásce. Jakými rolemi přispěla Jorga Kotrbová do historie československého dramatického umění?

Zlatovláska i majorka Margaret Houlihan

Jorgu Kotrbovou veřejnost zná jako divadelní, filmovou a televizní herečku, a rovněž jako daberku zahraničních filmů. Ve filmu a v televizi byla často obsazována do rolí energických „žen svého věku“, a nebyly to vždy postavy kladné či sympatické. V divadle byla obsazovaná do rolí klasického repertoáru. Asi největší úlohou v českém dabingu byla Margaret Houlihan v seriálu M.A.S.H. S jiným „hlasem“ si český divák tuto „blonďatou“ majorku nedokáže představit.

Rodačka z Brandýsa nad Labem

Jorga Kotrbová se narodila 26. dubna 1947 ve středočeském Brandýse  nad Labem. Ve filmu debutovala v roce 1961, kdy si ji Karel Kachyňa vybral do hlavní role filmu Trápení.

  • Lyrický příběh o dívce, která se spřátelí s divokým koněm, měl takový úspěch, že dostala nabídku na krátkodobý záskok do Vinohradského divadla.
  • K téměř ještě dětským postavám patří Barborka ze Zlatého kapradí (1963,  filmová balada o lásce, věrnosti a zradě, natočená na motivy pohádky Jana Drdy).
  • Divadelní a filmový svět o pár let později předznamenal její budoucí profesní dráhu. Ví se, že ačkoliv původně chtěla studovat veterinární medicínu, přihlásila se na DAMU a školu v roce 1969 zdárně absolvovala.
  • V době studia natočila Maraton (1968, film podle scénáře Jana Procházky).
  • nebo Flirt se slečnou Stříbrnou (1969, podle literární předlohy Josefa Škvoreckého).

Červená Lhota, místo natáčení Zlatovlásky s Jorgou Kotrbovou.

Stálé divadelní angažmá

V roce 1969 nastoupila do svého prvního stálého angažmá v Realistickém divadle v Praze (dnešní Švandovo divadlo). Potom se stala členkou souboru Divadla Na zábradlí, kde zářila ve hrách A. P. Čechova, ale také v dalších hrách klasického domácího i světového moderního repertoáru.

Jorga Kotrbová: Známé filmové role

  • Nezapomenutelné bylo její ztvárnění typické energické venkovské „dívky na vdávání“,  potenciální nevěsty Janičky Pazderkoví v Utrpení mladého Boháčka (1969).
  • Jiným typem byla například  atraktivní venkovská „potvora“ Julka (Dva muži hlásí příchod, 1975).
  • Maloměšťáckou paničku, pohlednou kadeřnici paní Novákovou, ztvárnila v satirickém filmu Pátek není svátek (1979).
  • Její rozmarná princezna z filmové pohádky Honza málem králem (1977), byla možná uvěřitelnější než ona stále připomínaná Zlatovláska (1973).
  • Prostá televizní výprava Zlatovlásky byla nesrovnatelná s výpravnými pohádkami filmovými. Adaptaci poznamenala i tehdy nedokonalá televizní kamera, a herečku zas nepříliš lichotivá „lacině“ vyhlížející paruka, která atraktivní Kotrbovou změnila v loutku. Snad vlivem častých repríz víc než 30 let po premiéře získala Zlatovláska popularitu, kterou v době svého vzniku neměla.

Herečka žije v soukromí

Jorga Kotrbová byla dvakrát vdaná. Jejím prvním manželem byl herec Jiří Novotný, se kterým měla dceru Tamaru, která je také herečka. S manželem hercem Zdeňkem Žákem má dceru Julii a syna Václava.

Poslední roli přijala v roce 2003, a to v televizním filmu Smrt pedofila. Herečka Jorga Kotrbová už nehraje v divadle, ani ve filmech, žije v soukromí.

Jorga Kotrbová: Filmografie

Filmy a televizní inscenace (TV film) TV seriály
2003 Smrt pedofila (TV film) 1991 Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
1995 O Šedivákovi (TV film) Dlaždice (E06)
1992 Arachné (TV film) 1990 Pohádky pod lupou (TV seriál)
1991 Růže z Bertramky (TV film) 1981 Velitel (TV seriál)
1990 Tajemství Popelčina střevíčku (TV film) První kroky (E02)
1989 Jak je důležité míti Filipa (TV film) Začátek cesty (E01)
Vstup do ráje zakázán (TV film) 1970 Rozsudek (TV seriál)
1985 O mrtvých jen dobře (TV film) Hudební videoklipy
1982 Myslím, že vím (TV film) 1969 Karel Gott: Láska bláznivá (hudební videoklip)
Příběh muže, který miloval svou ženu (TV film) Divadelní záznam
1981 A na konci je začátek (TV film) 2003 Terasa (divadelní záznam)
V podstatě jsme normální 1998 Ztížená možnost soustředění (divadelní záznam)
1980 A nebojíš se, princezničko? (TV film) 1996 Racek (divadelní záznam)
Italské jaro (TV film) 1980 Halvard Solness (divadelní záznam)
                   Vzorná tchyně (TV film) 1971 Šťastné dny (divadelní záznam)
1979 Pátek není svátek
Sbohem, Ofélie
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
1978 Králova žena (TV film)
Panna a netvor
Pohár pro vítěze (studentský film)
Trasa
Já už budu hodný, dědečku!
1977 Honza málem králem
Stín létajícího ptáčka
Sázka na třináctku
1976 Banální situace (TV film)
Zlaté pometlo (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Na konci světa
Pasáček Jirka (TV film)
Soudružská návštěva (TV film)
Spodní proud (TV film)
1974 Dobrodruh a kavalír (TV film)
Krádež na Malém rynku (TV film)
Muž z Londýna
Pavlínka
Princezna Turandot (TV film)
1973 Divoká planeta
Sen noci svatojánské (TV film)
Výstřely v Mariánských Lázních
Zlatovláska (TV film)
Známost sestry Aleny
Černé na bílém (TV film)
1972 Půlnoční kolona
1971 Madame Sans-Géne (TV film)
Zvláštní případ (TV film)
1970 Drobínek (TV film)
Kateřina a její děti
1969 Ach ta léta bláznivá (TV film)
Flirt se slečnou Stříbrnou
Utrpení mladého Boháčka
1968 Maraton
Zločin pátera Amara (TV film)
1967 Jak princezny spaly na hrášku (TV film)
Malá Dorritka (TV film)
Mrakodrap lásky (studentský film)
1965 Třicet jedna ve stínu
1964 Láska nebeská
Místo v houfu
1963 Smutný půvab (TV film)
Zlaté kapradí
1961 Trápení

 

Zdroj tabulky filmografie: ČSFD

Ilustrační obrázek: pixabay.com

0 komentář

Související

Váš názor