Domů Recepty Kapoun

Kapoun

od jezzina

Slovo kapoun má v češtině tři významy, ačkoliv ten třetí je pouze personifikací prvních dvou. Nejčastěji se uživatel českého jazyka setkává s výrazem kapoun pro vykleštěného samce kura domácího, kohouta. Kleštění kohoutů se provádí proto, aby pták neztrácel energii pohlavním pudem a víc přibýval na hmotnosti. Proto jsou kapouni větší, mají víc masa než kuřata nebo kohouti. Kapoun patří v gastronomii mezi delikatesy, což se odráží i v jeho ceně.

Co to je když se řekne kapoun

Když se řekne kapoun, může to znamenat:

  1. vykleštěného (pohlavních žláz zbaveného) kohouta,
  2. ale právě tak vykleštěného samce králíka domácího.
  3. V přeneseném významu se „kapounem“ expresivně a hanlivě označí muž, který sice tuto operaci nepodstoupil, ale chová se podobně jako vykastrované zvíře: je pomalý, apatický, nejeví zájem o ženy (ale ani o muže), neprosazuje se v kolektivu – a obvykle také snadno přibývá na váze. „Je to to takový kapoun,“ řekne se o něm nepěkně.

Proč se zvířata kastrují

Kastrování chovných zvířat je starý zvyk, praxe. Není to z důvodu, aby se nemnožila nekontrolovaně jako se to dnes děje s kočkami nebo „neznačkoval“ své teritorium, což je v současnosti důvodem, proč lidé nechávají vykleštit kocoury. Důvody byly praktické:

  • vykleštění hřebci – valaši mají větší sílu a používali se/používají pro těžké práce.
  • Kleštění (miškování) kanců zvíře jednak zklidní, zastaví jeho přirozenou agresevitu, a hlavně zbaví maso tak zvaného kančího pachu.
  • Kastrace býka změní na vola, a ztlumí jeho agresivitu. Energie jeho svalové hmoty se hospodářky využívala například k tahu těžkých povozu a k jiným těžkým pracím.
  • Vykleštěný kohout se coby kapoun přestal zajímat o slepice (plodná síla je atributem kohouta), zato víc zobal a rychle přibýval na váze. Maso kapounů je chutné, měkké (kapoun toho moc nenaběhá), kapouni váží víc než kuře či kohout.

Názvy kastrovaných zvířat

  • beran – skopec
  • býk – vůl
  • fena – fešanda
  • hřebec – valach
  • kačer – ententýk
  • kanec – vepř
  • kocour – kocouch, macek, vomelík
  • kočka – fešanda
  • kohout – kapoun
  • kozel – hňup, cap, cyp
  • králík – kapoun
  • pes – fešák
  • prasnice (bachyně)– nunva, svině
  • slepice – pulard

Kapun, ozdoba staročeských tabulí

Kleštění kohoutů na kapouny prováděli chovatelé sami (na rozdíl třeba od miškování kanců, které dělali miškaři – cestující po vesnicích). Hospodyně upravovaly kapouny jako sváteční jídlo při mimořádných příležitostech.

V současné době se to dělá jen velmi málokdy. Když si chovatelé pořídí kohouta, je to právě kvůli jeho pohlavní aktivitě. Kastrovat kohouty ve velkochovu už také není běžné, protože jsou kuřata vykrmena tak rychle, že ani nestačí pohlavně vyzrát. Kapouny produkují specializované chovy.

U nás lze sehnat kapouny dovezené například z Francie (mívají kolem čtyř kilogramů, cena je plus mínus stovka za kilogram, prodává Makro). Obyvatelé Česka z příhraničních oblastech nakupují kapouny v Rakousku nebo v Německu.

Kapoun se upravuje jako jiná drůbež, úprava ale trvá déle (větší kus). Nejběžnější úprava je na víně se zeleninou, na divoko se špekem nebo se špekem na másle.

Ilustrační foto: pixabay.com

0 komentář

Související

Váš názor