Domů Moučníky a dezerty Karamelové řezy ze Salka

Karamelové řezy ze Salka

od jezzina

Historie krémů, do nichž se používá svařené slazené kondenzované mléko, není příliš stará. Tato „novinka“ se začala v domácích podmínkách používat až někdy na přelomu 70. a 80. let minulého století. Je zajímavé, že obliba zkaramelizovaného kondenzovaného mléka vedla výrobce k tomu, aby (po několika desítkách let domácí výroby) začali svůj tradiční výrobek sami upravovat do podoby zákazníky žádané. Nabízíme recepty na karamelové řezy ze Salka (kondenzovaného slazeného mléka), které si „zkaramelizujeme“ sami doma.

Vaření Salka: Výbuch konzervy nehrozí

Ponořit hermeticky uzavřenou plechovku s kondenzovaným slazeným mlékem do hrnce s vařící vodou, a nebo – nota bene – do tlakového hrnce, k tomu je třeba překonat prvotní obavy. Nebouchne to? To je otázka každého, kdo to nikdy nezkusil.

Ne, s plechovkou se nic nestane, ani v tom papiňáku. Je to vyzkoušeno.

  1. V obyčejném hrnci vaříme karamel ze Salka dvě hodiny,
  2. v tlakovém hrnci postačí asi 50 minut, hodina.

Poté necháme plechovku dokonale vychladnout – několik hodin, a nebo do druhé dne. Teprve pak ji otevřeme. Ztuhlý karamel pak používáme k různým cukrářským úpravám. Jestliže vařené zkaramelizované Salko používáme na výrobu krémů, už nepřidáváme cukr, kondenzované mléko ho obsahuje až dost. Proto nejsou tyto krémy vhodné pro diabetiky a pro lidi, kteří si musejí hlídat příjem cukrů – a kalorií vůbec.

Karamelové řezy ze Salka: Recepty

Karamelové řezy ze Salka

  • 4 vejce, tolik moučkového cukru a tolik hrubé mouky, kolik váží celá vejce, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy, nastrouhaná čokoláda.
    Karamelový krém: 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko), 250 g másla nebo rostlinného másla.
    Příprava: Nejdříve pečicí plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Žloutky utřeme s odváženým cukrem do pěny. Do tohoto základu vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků spolu s prosátou moukou. Těsto vlijeme na plech, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Vychladlý plát podélně rozkrojíme na dvě části, jednu polovinu natřeme krémem, přiložíme druhý plát a zbylým krémem potřeme povrch i strany moučníku. Nakonec posypeme nastrouhanou čokoládou.
    Dáme do lednice důkladně vychladnout, aby krém ztuhnul. Pak krájíme na řezy.
    Příprava karamelového krému: Celou neotevřenou konzervu slazeného mléka ponoříme do vody a mírným varem vaříme asi 2 hodiny. Necháme v hrnci s vodou vychladnout, a potom teprve vyjmeme a otevřeme. Nikdy neotevíráme horké. Změklý tuk utřeme do pěny a po částech přidáváme krém, našleháme do pěny.

Sváteční karamelové řezy s tvarohem

  • 200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce horké vody.
    Náplň: 2 dcl meruňkového džemu, jeden až jeden a půl balíčku dětských piškotů, 0,5 dcl rumu, 0,5 dcl vody, čokoládová poleva.
    Krém: 1 slazené kondenzované mléko (Salko), 250 g tučného tvarohu, 250 g másla nebo rostlinného másla.
    Příprava: S patřičným předstihem (den dopředu nebo několik hodin) uvaříme plechovku Salka (dvě hodiny v obyčejném hrnci na plotně nebo 50 minut v tlakovém hrnci).
    Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do bílé pěny, pak zašleháme postupně čtyři lžíce vřelé vody. Zašleháme mouku. Pat ručně vmícháme bílky – těsto je „překulujeme“, abychom bílky nesrazili.
    Rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme při asi 200 stupních (asi 15 minut). Necháme vychladnout.
    Vychladlý korpus natřeme džemem. Piškoty namáčíme ve vodě s rumem a poklademe jimi korpus.
    Vyšleháme máslo do pěny, zašleháme karamel ze Salka a tvaroh. Krém natřeme na piškoty a necháme ztuhnout.
    Nakonec moučník polijeme (nebo ozdobíme, podle zručnosti) rozehřátou čokoládovou polevou.

Související

Váš názor