Domů Recepty Katův šleh: Nejlepší recepty

Katův šleh: Nejlepší recepty

od jezzina

Katův šleh v restaracích je pokrm, který nemá moc dobrou pověst. Obecně se uvádí jako atribut ne příliš valné kuchyně a už předem se očekává, že do katova šlehu dal kuchař, co mu pod ruku přišlo, zalil kečupem a přiostřil chilli kořením. Přes tuto „šmouhu na charakteru“ je mezi lidmi katův poměrně oblíbeným jídlem. Když si je uděláme doma, víme naprosto přesně, co a v jaké kvalitě jsme do katova šlehu dali. Nabízíme několik receptů na domácí katův šleh: z kuřecího masa, vepřové kýty, z mletého masa a ze sójových kostek.

Katův šleh – nejlepší recepty

Katův šleh z kuřecího masa

  • 400 g kuřecího masa bez kůží (stehenní nebo prsní řízky), sůl, mletý pepř, chilli koření, worchesterová omáčka, sójová omáčka, 8 lžic sterilovaného leča, cibule, sádlo.
    Příprava: Maso z vepřové kýty nakrájíme na tenké nudličky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova na sádle, přidáme maso, orestujeme a vmícháme všechny přísady kromě leča. Dusíme až je maso měkké. Nakonec přidáme lečo, chvilku ještě podusíme a vysmahneme na tuk.
    Příloha: Brambory, hranolky nebo rýže.

Katův šleh z vepřové kýty

  • 750 g vepřové kýty 150 g cibule 100 g sladkokyselých okurek 100 g sterilovaných kapií 100 g  kečupu 80 g feferonek 70 g oleje worcester pepř sůl
    Příprava: Plátky z vepřové kýty nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na horkém oleji restujeme téměř doměkka. Potom k masu přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, dále do pánve vložíme nakrájené sladkokyselé okurky a sterilované kapie, rozsekané feferonky, přidáme kečup a několik kapek worcesteru. Podle potřeby ještě dochutíme a nakonec vše krátce podusíme.
    Příloha: Smažené hranol ky, krokety, rýže, brambory, chléb nebo kuskus.

Katův šleh z mletého masa

  • 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 200 g mletého masa, 4 – 5 stroužků česneku, mletý pepř, bazalka, sůl, pikantní kečup podle chuti, 1 balíček špaget, nastrouhaný tvrdý sýr na posypání.
    Příprava: Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a prolisovaný česnek, osmahneme. Okořeníme, osolíme, přidáme kečup, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Mezitím uvaříme špagety. Na uvařené špagety rozdělíme masovou omáčku a bohatě posypeme nastrouhaným sýrem.

Katův šleh ze sójových kostek

  • 100 g sójových kostek, marináda B, 50 g sádla, 100 g sterilovaných kapií 700 g sterilovaných okurek, 100 g cibule, 3 lžíce kečupu, 1-2 sterilované feferonky, pepř, sůl.
    Příprava: Sójové kostky přelijeme vařící vodou, po chvíli je scedíme a naložíme do marinády. Sójové kostky vyjmeme z marinády, necháme je okapat a pak je na sádle osmahneme dočervena. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené feferonky, kapie a okurky, přilijeme zbylou marinádu a vše podusíme. V případě potřeby zastříkneme vodou. Nakonec dochutíme kečupem, pepřem a solí.
    Podáváme s bramborovými hranolky nebo s chlebem.

Související

Váš názor