7,1K
Kynuté koláče patří do zlatého fondu česko-moravské kuchyně. Koláče z kynutého těsta se dělaly na všechny sváteční příležitosti – svatba, posvícení, pouť, Vánoce. Každá hospodyňka měla svůj zažitý recept na kynuté koláče a v zájmu dobrého výsledku se nepouštěla do nějakých experimentů. Nabízíme dva léty prověřené recepty na kynuté koláče naší babičky.
Kynuté koláče naší babičky
Koláče: Základní recept naší babičky
- Půl kilogramu prosáté polohrubé mouky (může být i napůl s moukou hladkou) smícháme se 120 gramy pískového cukru, jedním vanilinovým cukrem, kůrou z poloviny kartáček omytého citronu, čtvrt lžičkou soli.
- Z deci mléka, jedné lžíce moučné směsi a poloviny balíčku kvasnic připravíme kvásek.
- Do mouky vlijeme vzešlý kvásek, přidáme dva žloutky, decilitr smetany a přilijeme 125 (půl kostky) rozpuštěné Héry nebo podobného tuku na pečení.
- Vařečkou nebo hnětačem vypracujeme hladké těsto. Kdyby bylo příliš tvrdé, přikápneme mléko, ale opatrně. Těsto musí být měkké, ale ne rozbředlé. Správné vypracování těsta je jedním z pilířů přípravy: musí být hladké, lesklé a nesmí se lepit na stěny zadělávací mísy (nebo nádoby).
- Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi půl hodiny kynout
- Ze 100 gramů hrubé mouky, 100 gramů moučkového cukru, lžičky vanilkového cukrz a 50 gramů pravého másla vypracujeme drobenku (žmolenku, moučku).
- Z vykynutého těsta vykrajujeme stejně velké kousky, rukou je zakulatíme a dlaní rozmáčkneme na ploché kotouče.
- Přeneseme je na tukem dobře vymazaný plech.
- Klademe je asi dva centimetry od sebe.
- Najdeme si vhodnou skleničku nebo jiný hygienicky nezávadný předmět s kruhovou základnou, jejíž průměr bude asi o dva centimetry menší než koláčky (prababičky používaly závaží na kuchyňské váhy obalené čistou utěrkou).
- Skleničku jemně přitiskneme na střed koláče a vytlačíme tak stejnoměrnou prohlubeninu.
- Na ni položíme lžičku náplně a kopeček drobenky. Smažíme se, abychom náplň i posypku udrželi ve vyhloubeném středu.
- Na závěr okraje koláčů peroutkou potřeme rozšlehanými bílky nebo jen rozpuštěným tukem.
- Necháme ještě asi deset minut kynout.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
- Upečené koláče podáváme zchladlé. Už není třeba je cukrovat.
… a od druhé babičky
Hanácké koláče s tvarohem a džemem
- Na těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 120 g tuku, 3 žloutky, 30 g kvasnic, asi 2 dl mléka, nastrouhaná citrónová kůra, špetka soli.
Na náplň: 250 g tvarohu, 1 žloutek, 30 g másla, 50 g práškového cukru, 1-2 špetky mleté skořice, džem.
Na posypání: 20 g hrubé mouky, 20 g práškového cukru, 20 g másla, 1 vejce na potírání koláčů. - Na válu smísíme mouku, práškový a vanilkový cukr, žloutky, rozehřátý tuk, citrónovou kůru, sůl a kvásek připravený z kvasnic, mléka a špetky cukru.
- Připravené těsto necháme v míse vykynout.
- Vymícháme žloutek, máslo, cukr a tvaroh a přichutíme skořicí.
- Z vykynutého těsta odkrájíme lžící stejné kousky a dlaní je roztlačíme na placičky.
- Na každou z nich dáme přiměřené množství tvarohové náplně.
- Zavineme a koláčky dáme na pomaštěný plech.
- Do každého koláčku do středu vyhloubíme jamku a naplníme ji libovolným džemem.
- Lehce promícháme mouku, cukr a máslo a připravíme si tak směs na posypání.
- Koláče potřeme rozšlehaným vejcem a na džem dáme připravenou směs na posypání.
- Necháme vykynout
- Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.