Tak zvané dary moře mohou být vítaným zpestřením jídelníčku. Při jejich nákupu je ale dobré znát některé zásady. Například sledovat údaje uvedené na obalu. Když dobře nakoupíme, je jen na nás, podle jakého receptu či jakým způsobem je doma upravíme.
Obsah článku
Mořské plody bez moře
V našich podmínkách lze koupit mořské plody jedině v super a hypermarketech. Nabídka je poměrně široká – od živých humrů po mrazené chobotnice.
Mlži, plži, zkrátka měkkýši u nás, a obvykle ani ve světě – nebývají podobně jako korýši hlavním jídlem. Jsou ceněni gurmety po celém světě. Mořské plody třeba je chápat coby zpestření jídelníčku v kombinaci s jinými, často fádními potravinami, jako je zejména rýže. Jejich maso kromě vody obsahuje bílkoviny a množství minerálů nepostradatelných v lidské výživě – železo, fosfor, jod a jiné.
Přínos do jídelníčku
Ústřice obsahují vysokou hladinu zinku, který se významně podílí na zdraví naší kůže.
- Uvádí se, že sépie, chobotnice, krabi a krevety obsahují dost cholesterolu, ale na druhé straně jiní měkkýši, především někteří mlži, obsahují látky, které mají schopnost vstřebávání cholesterolu omezovat.
- Nejznámější zdarů moře, které se prodávají také u nás, jsou slávky, sépie a chobotnice. Čerstvé, mražené, ale častěji konzervované.
- Slávky jsou modročerné mušle, které jsou velice hojné v Černém, Středozemním i dalších mořích obklopujících Evropu. Zpracované a vyjmuté ze skořepin představují čistou, béžově zbarvenou svalovinu. Dobře vyprané a vyčištěné jsou chutné, bez „rybího“ pachu a patří k nejoblíbenějším z darů moře.
- Sépie a chobotnice jsou hlavonožci, z nichž se využije tělo i chapadla. Mají dost nevýraznou chuť, kterou je vhodné zpestřit dresinky. Vyznačují se nenapodobitelnou příjemnou, trochu chrupavou konzistencí.
- Korýši jsou v našich prodejnách zastoupeni krevetami, kraby, humry a langustami. Všechny tyto druhy jsou delikatesou a můžeme vybírat podle své peněženky.
Jak nakupujeme mořské plody
Když nakupujeme, musíme mít na paměti, že korýši i měkkýši patří k potravinám, které se nejrychleji kazí. Nakupujeme-li čerstvé, pak dáme přednost živým živočichům. Živí korýši a měkkýši musí být uloženi na ledové tříšti (nebo v nádrži s vodou). Živí mlži se při dotyku musí zavřít nebo skoro uzavřít.
Při nákupu zmrazených korýšů a měkkýšů se podíváme na teploměr v mrazicím pultu. Optimální tepla úchovy je pod -18 °C.
Přesvědčíme se, že vakuově zabalení živočichové nemají v obale uvolněnou zmrzlou tekutinu a že obal, tedy i vakuum, není porušeno. Po poznáme podle toho, že pod obal vnikl vzduch. To má za následek poškození potraviny, které se může projevit i vizuálně změnou barvy. Potraviny v porušených, potrhaných nebo podobně poškozených obalech, které nechrání potravinu před znehodnocením, se správně ani nesmějí prodávat.
Se schránkou, anebo bez schránky?
Výhodné je dávat přednost mořským živočichům již očištěným a připraveným. Na druhé straně, například vlastní domácí vylupování krevetového masa z korýšů, zvyšuje kulinářský požitek z jídla. Jen nesmíme zapomenout, že z neupravených mušlí i korýšů je velký odpad. Například u krevet asi polovina hmotnosti připadne na hlavu, hruď, nohy a krunýř zadečku.
- Dobrým typem výrobků jsou směsi krabího, krevetího masa, chobotnic, mušlí či sépií, které mají široké použití a jsou výhodné svojí pestrostí.
Opravdu číst údaje na obale
Při nákupu mořských živočichů se doporučuje pečlivě přečíst údaje na obale, a to nejen proto, že tyto výrobky jsou ve vyšší cenové hladině. To je zásada, která platí pro jakoukoli potravinu.
Z obalu načerpáme i další potřebné údaje, jako je doba minimální trvanlivosti zmrazených výrobků při různých teplotách, což je důležité pro úchovu po nákupu. Řídíme se zásadou nepřekračovat tyto doby a znovu nezamrazovat již jednou rozmrazené potraviny. K tomu patří i to, abychom po nákupu dopravili potravinu domů bez jejího rozmrazení.