Domů ZahradaOvoce Muchovník: Pěstování

Muchovník: Pěstování

od jezzina

Muchovník je u nás ne zcela známá dřevina, která ovšem mezi zahrádkáři získává na stále větší oblibě. Někdy se muchovník označuje také jako borůvka Alaska nebo indiánská borůvka. Využívá se především pro sadové úpravy – například jako živý plot. Kvete koncem dubna a v květnu bílými květy v řídkých hroznech. Ozdobné jsou i jeho plody, kaštanově červené malvice příjemné chuti, které mají nezanedbatelné nutriční hodnoty. Proto mají o muchovník zájem i zastánci zdravé výživy.

Živý plot z muchovníku

Některé kvetoucí dřeviny používané pro živé ploty vyvářejí plody jedovaté či stravitelné jen pro ptactvo. Najdeme však i několik, na nichž zraje drobné ovoce jedlé i pro člověka. Jednou z možností je muchovník (Amelanchier). Jde o rod pocházející ze severního mírného pásma, zejména ze Severní Ameriky a Asie. Podle druhu vytváří keře až malé stromy, velmi snadno tvarovatelné nůžkami a pilkou.

Muchovník patří do stejné čeledi jako jabloň a hrušeň, plod je malá malvička se semínky. Kvete ve stejnou dobu jako třešně a jabloně, dozrává od konce června. Plůdky při dozrávání tmavnou a lákají zejména kosy.

Pěstování muchovníku

  • Zakoupíme si předpěstovaný keřík a vysadíme jej v zahrádce do jamky šířky i hloubky 50 centimetrů.
  • Zeminu obohatíme hrstí cereritu nebo jiného granulovaného hnojiva, protože muchovník může růst na místě až 40 let a potřebuje zásoby živin.
  • Muchovník nevyžaduje úpravu půdy rašelinou. Vodu i ostatní minerály si  kořeny muchovníku umějí „přitáhnout“ z velkých vzdáleností.
  • Kořeny rostlinky dokonale rozprostřeme v jámě, dobře zasypeme kvalitní zeminou a upěchujeme.
  • Nezapomeneme na důkladnou zálivku.
  • Keř je nutno každý rok seřezávat jako rybíz.
  • Pokud je dobře zakořeněná, snese muchovník i ty nejkrutější mrazy a poměrně značná sucha v létě.
  • O keře není nutné speciálně pečovat. Pokud ošetřujeme růže, postříkáme i muchovník.
  • Mnoha nemocemi ani škůdci netrpí.
  • Muchovník roste, kvete a plodí i v polostínu.
  • Řeže se v době vegetačního klidu, další vhodný termín je po sklizni plodů, tedy v červenci a srpnu.
  • Muchovník kvete samosprašně v květnu (nepotřebuje opylovače).
  • Při dobré péči poskytne po pár letech pěstování osm až dvanáct kilogramů plodů z jedné rostliny

Zdravotní účinky muchovníku

Plody muchovníku mimo barviv obsahují velká množství vitaminu C a B12, účinných barviv a minerálů pro naše zdraví. Podporují zvýšení imunity a působí preventivně proti onemocnění žaludku a jako podpůrný lék při onkologických onemocněních.

Plody muchovníku jsou vynikajícím ovocem, zdrojem lahodných šťáv.

Listy se mohou sušit a formou odvarů z listů pít na žaludeční a střevní potíže a k pročištění organismu.

Chuť plodů muchovníku je druh od druhu jiná, nejlepší jsou tak zvané Saskatoon berry muchovníky pocházející z oblasti Saskaatchevan v Kanadě.

Víno z muchovníku

Suroviny: 250 ml šťávy z plodů muchovníku, 130 ml šťávy z červeného rybízu, 500 ml vody, balíček živné soli a balíček kvasinek pro výroby vín (koupíme v drogerii), 190 g krystalového cukru
Postup: Plody muchovníku vylisujeme, stejně i červený rybíz. Šťávy odměříme odměrkou. Doporučená množství šťáv smícháme v přesném poměru, přilijeme vodu, vmícháme odvážený krystalový cukr a z balíčku přisypeme živnou sůl pro kvasinky a balíček kvasinek. Pracujeme velmi čistě. Materiál po zamíchání přelijeme do skleněné láhve s kvasnou zátkou a necháme kvasit. Po bouřlivém kvasném procesu se začne tekutina sama čistit. Pomocí hadičky stáhneme čistý nápoj, na dně zůstanou zbytky ovoce a kal. Nápoj plníme do čistých, nejlépe vyvařených sklenic a dobře zazátkujeme. Uskladníme v chladu a temnu.

Související

Váš názor