Domů Recepty Nejlepší tvarohová pomazánka

Nejlepší tvarohová pomazánka

od jezzina

Tvarohové pomazánky jsou oblíbené pro svěží chuť a rychlou přípravu. Nezanedbatelný je i jejich zdravotní přínos. Tvarohové pomazánky můžeme připravovat ze všech sort tvarohu a lze je dochutit škálou přísad, takže může být tvarohová pomazánka stále jiná – a vždy bude chutná. Tvarohová pomazánka je vhodná i pro děti, nemocné (cukrovka), těhotné ženy i pro lidi v redukční dietě (nebo při tak zvané mléčné dietě). Nabízíme tipy na méně obvyklé nejlepší tvarohové pomazánky.

Tvarohová pomazánka: Zdravá a rychlá večeře

Tvaroh je ideální základ pro výrobu domácích pomazánek. Obvykle je děláme k rychlé večeři. I když nutričtí specialisté doporučují tvarohové pomazánky i na snídani nebo dětem na školní svačinu, mají tvarohové pomazánky při tomto použití přeci jenom nějaký ten „háček“. Na snídani je lepší podávat tvarohovou pomazánku, která není kořeněna cibulí a česnekem, abychom si hned po ránu do práce nebo do školy nenesly nepříjemné cibulové stigma z dechu. Pro školní svačinu bychom museli volit jiný způsob přípravy, než namazat mezí dva plátky pečiva – tvarohová pomazánka je měkká a teplo školní brašny jí na konzistenci nepřidá. Proto je vhodnější dát dětem (nebo i dospělým) tvarohovou pomazánku do krabičky a k tomu nějakou lžičku, což je dost „logisticky“ náročné – zejména pro mladší děti. Proto je vhodnější omezit konzumaci tvarohových pomázek na domácí prostředí, pak nám nic nebrání ve volbě přísad.

Nejlepší tvarohová pomazánka: Recepty

Tvarohová pomazánka se šunkou

  • 200 g měkkého tvarohu, 60 g drůbeží šunky, mléko, malá mrkev mrkev, sůl.
    Příprava: Jemně umletou šunku smícháme s měkkým tvarohem. Mrkev očistíme, jemně nastrouháme, přidáme do pomazánky, osolíme a dobře promícháme.

Tvarohová pomazánka s bylinkami

  • 500 g měkkého tvarohu, 100 g šunkového salámu, 1 cibule, 2 rajčata, 1 paprika, 1 menší hlávkový salát a salátová okurka, 4 lžíce sekaných bylinek (pažitka, meduňka, petrželka, libeček, kopr apod.), 1/2 lžíce bílého jogurtu (mléko), špetka mleté papriky, pepře a soli.
    Příprava: Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostičky, šunkový salám na tenké, 2 cm dlouhé, nudličky (nebo nahrubo pomeleme na masovém mlýnku), tvaroh smícháme s jogurtem (mlékem), přidáme jemně posekané bylinky, sůl, pepř a mletou papriku, promícháme, dochutíme, vmícháme zeleninu a salám, vše promícháme. Na talíř porcujeme pomazánku na několik listů hlávkového salátu obložené kolečky salátové okurky. Zeleninové přísady obměňujeme podle sezóny, navíc můžeme přidat utřený česnek a sladkokyselé sterilované okurky. Podáváme s krajíčky bílé veky.

Lososový mls

  • 100 g uzeného lososa (lososové drti), 150 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy, 1 lžička nasekaného kopru (nebo 1/2 lžičky sušeného), 1 lžíce nasekané pažitky, pepř.
    Příprava: Nakrájeného uzeného lososa nebo drť rozmixujeme dohladka spolu se sýrem, citronovou šťávou a koprem. Opepříme mletým pepřem a přimícháme pažitku. Pomazánku podáváme vychlazenou, nejlépe s malými krajíčky černého chleba.

Tvarohová pomazánka s ředkví

  • 250 g měkkého tvarohu, asi 0,5 dl mléka, 2 navršené lžíce jemně nastrouhané bílé ředkve nebo ředkviček, 1 lžíce nakrájené pažitky, kousek červené kapie, sůl.
    Příprava: Tvaroh našleháme s mlékem, osolíme a doplníme ředkví i pažitkou. Mažeme na tmavý chléb nebo nasucho opečené tousty. Pomazánka chutná také k bramborám na loupačku.

Pomazánka tvarohová s vejci

  • 250 g  tvarohu, 2 vejce natvrdo, 60 g másla, pažitka nebo petrželka, tlučený kmín, sůl.
    Příprava: Tvaroh utřeme s máslem, osolíme, okořeníme. Přidáme nastrouhané nebo umleté vejce a dobře vymícháme. Pro zlepšení chutě můžeme přidat trochu hořčice.

Tvarohová pomazánka s česnekem

  • 250 g tvarohu, 100 ml mléka, 2-3 stroužky česneku (může být i česnek medvědí), hrst posekaných jader vlašských ořechů.
    Příprava: Tvaroh rozmačkáme, smícháme s mlékem a ušleháme. Přidáme prolisovaný česnek, ořechová jádra a podle chuti přisolíme. Mažeme na krajíčky chleba nebo plátky veky.

Pomazánka na chlebíčky

  • 250 g tvarohu, 2 větší nastrouhané mrkve, kousek celeru a 2 natvrdo vařená vejce, také nastrouhaná.
    Příprava: Nadrobno pokrájená cibule, sůl, pepř a 2 lžíce majolky. Vše smícháme. Mažeme na plátky veky nebo raději na tmavé celozrnné pečivo. Zdobíme bohatě okurkou, kapií a rajčaty.

Avokádo s pórkovým tvarohem

  • 2 hrnky nakrájeného pórku, 2 avokáda, 1 měkký tvaroh, trochu mléka, 1 lžíce rostlinného tuku, sůl a sladká paprika.
    Příprava: Rozehřejeme tuk. Přidáme papriku a pórek a krátce osmahneme. Tvaroh vyšleháme strochou mléka do pěny a lehce vmícháme osmahnutý pórek a osolíme. Podélně rozkrojené a vypeckované avokádo naplníme tvarohovou směsí (na jednu porci půl avokáda). Podáváme jako předkrm.

Tvarohová pomazánka s hermelínem

  • 2 hermelíny, 1 netučný tvaroh, 1 malá majolka, 3 stroužky česneku, trošku mléka, podle chuti mletá paprika, sůl, vlašské ořechy na ozdobu.
    Příprava: Tvaroh našleháme s majolkou do pěny, doplníme nastrouhaným hermelínem, prolisovaným česnekem a ostatními přísadami. Mažeme na plátky rohlíku a zdobíme kouskem vlašského ořechu.

Pikantní slaný dort

  • 1 balíček listového těsta, 1 tvaroh, 20 g rostlinného másla, 150 g šunkového salámu, 200 g játrové paštiky, 1 lžíce kaparů, 1 lžíce sekané pažitky, pepř, sůl, 200 g zelených oliv a 1 červená kapie.
    Příprava: Z rozváleného těsta vykrojíme tři kulaté placky velikosti běžné dortové formy, přeneseme je na plech vypláchnutý studenou vodou, propícháme vidličkou a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Osolený a opepřený tvaroh našleháme s máslem do pěny a doplníme kapary i jemně nakrájeným salámem. Paštiku utřeme s pažitkou a promícháme s nadrobno upravenými olivami. Touto nádivkou potřeme dvě placky, položíme je na sebe a zakryjeme třetí. Celý dort potom potřeme tvarohovou směsí a ozdobíme zbývajícími olivami i proužky papriky. Podáváme po vychlazení.

Víc předpisů na slané dorty najdete ZDE.

Související

Váš názor