Domů Racionální výživa Olivový olej má blahodárné zdravotní účinky

Olivový olej má blahodárné zdravotní účinky

od jezzina

Olivový olej je jedním z nejlepších stolních olejů, používá se ke smažení, ale lepší je jej pouze zahřát a omastit jím teplé pokrmy. Používá se při přípravě salátových zálivek, dochucování a k nakládání zeleniny. Obsahuje vitamin E. Odborníci doporučují používat oleje, které se nelisují při tak vysokých teplotách jako rafinované oleje (maximálně 50 °C) a dále se chemicky neupravují, konzervovány jsou bez použití tepla. Mají kratší trvanlivost, proto se plní do menších balení a do barevného skla. Středomořským esem z rukávu je olivový olej, na jehož blahodárné účinky již byly napsány celé ódy. Jihoevropské národy jím nahrazují živočišné tuky takřka bezvýhradně, na náš severštější vkus jím dokonce, třeba na saláty, plýtvají.

Co víme o výrobě olejů?

Oleje, které používáme v kuchyni, můžeme rozdělit na rafinované a panenské. Rafinované oleje mají dlouhou záruční lhůtu a jsou vyráběny za tepla. Rozdrcení olejnatých semen nebo plodů se provádí při teplotě asi 100 stupňů C. Tím dochází k vysokému znehodnocení výchozí suroviny, která se dále chemicky upravuje. S pomocí rafinace je dosaženo čirosti a stálosti – oleje se promývají horkou vodou, odbarvují nebo přibarvují a ničí se tak minimálně z 85 % jejich původní hodnota.

Panenské olivové (ale i jiné) oleje se vyrábějí odlišným způsobem, lisováním za studena a bez použití chemických přípravků včetně barviv. Lisování se provádí mechanicky při teplotě do 50 stupňů Celsia, aby se dosáhlo snadnějšího uvolnění oleje z oliv. Pročišťování se děje filtrací buď přes filtry z bavlněné tkaniny, nebo ze savého papíru. Tak zůstává zachována nejen specifická chuť oleje, ale i jeho nutriční hodnota. Olivový olej se plní do tmavých lahví za studena. Tyto panenské oleje jsou vzhledem k náročnějšímu zpracování ve srovnání s rafinovanými oleji výrazněji dražší. Jejich nevýhodou je, že je třeba je rychleji spotřebovat.

Olivový olej: Účinky v lidovém léčitelství

  • Drsná kůže na loktech: Ohřejte olivový olej, rozdělte ho do dvou misek a na deset minut do něj ponořte lokty. Obdobně použijte rozkrojený vymačkaný citrón či pomeranč. Působí jako chemický peeling s přírodními ovocnými kyselinami. Změklou pokožku pak promasírujte teplým olivovým olejem a nakonec výživným krémem.
  • Osvěživý zábal na obličej. Listy hlávkového salátu opláchneme, ponoříme do olivového oleje a pokapeme citrónovou šťávou. Listy přiložíme na omytý obličej a přikryjeme vlhkým, teplým ubrouskem. Necháme působit 30 minut.
    Léčivý olej. Hrst čerstvé třezalkové nati přidáme do litru olivového oleje. Necháme vyluhovat na teplém místě po dobu asi 10 dnů. Olej můžeme používat k ošetření popálenin, ran, suché a rozpraskané pokožky. Výborný je také jako masážní olej.
  • Zajímavá metoda jak se učinit fit po prohýřené noci spočívala v přípravě nápoje skládajícího se ze lžíce vorčestru, trochy pepře, soli, papriky, jednoho žloutku a minimálně jednoho decilitru olivového oleje. Tuto ostrou směs, která se nesmí míchat, je nutno vypít naráz. Účinky potvrzují všichni experti. Vysvětlují to tím, že žaludek po takové ráně „lehne strachy“.

Víte, že…

olivový olej sloužil jako tuk na vaření už ve starém Egyptě?

… ve Spojených státech se děti zbavují vší nanesením směsi olivového oleje a octa?

Ilustrační foto: sxc.hu

0 komentář

Související

Váš názor