Moučníky s ořechy nebo oříšky jsou oblíbené právě pro typickou chuť, která jim ořechová jádra dodávají. Protože je v našich krajích nejvíc pěstován ořešák vlašský, jsou jádra jeho plodů také při domácím pečení nejvíc používána. Nabízíme recepty na ořechové řezy nebo na řezy s ořechy. Dva z receptů jsou vhodné pro diabetiky.
Ořechové řezy na plech: Recepty
Ořechové řezy
- 250 g Héry a Héra na vymazání plechu, 200 g cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 200 g vlašských ořechů (nebo lísková jádra), z toho 30 g na ozdobu, 250 g mouky, 3 plné lžičky prášku do pečiva.
Poleva: 250 g moučkového cukru, 2 lžičky instantní kávy, 2 – 3 lžíce vody.
Příprava: Héru našlehat do pěny, přimíchat cukr, sůl, vanilkový cukr a vejce, přidat mleté ořechy a postupně vmíchat mouku promíchanou s práškem do pečiva. Natřít na pomaštěný, moukou vysypaný plech a upéci v předehřáté troubě. Ihned nakrájet na 30 čtverců, potáhnout polevou a ozdobit vlašským jádrem. Elektrická trouba: cca 200 °C Plynová trouba: stupeň 3.
Doba pečení: 15 – 20 minut
Jemné ořechové řezy s medem
- 250 g medu, půl lžíce másla, 2 vejce, asi 300 až 400 g hladké mouky, citronová kůra, 1 lžička prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na plech, ořechová jádra na ozdobu Poleva: 1 bílek, trocha vody, med.
Příprava: Nahřátý horký med smícháme s máslem a celými vejci. Přidáme tolik hladké mouky, aby těsto bylo husté jako na nudle. Během zadělávání přidáme skořici, nastrouhanou kůru a prášek do pečiva. Na vále těsto dobře vypracujeme (asi hodinu), pak uložíme do chladu a necháme asi půl dne odpočívat. Nakonec vyválíme placky na malík tlusté, přeneseme je na tukem vymazané a hrubou moukou vysypané plechy a na povrchu je potřeme polevou. Povrch poklademe jádry ořechů. Marcipán upečeme dorůžova. Ještě zatepla jej nakrájíme na řezy a uložíme v krabici. Řezy jsou dlouho chutné.
Na polevu utřeme bílek s vodou a rozehřátým medem.
Dvoubarevné ořechové řezy
- 600 g hladké mouky, 380 g másla, 200 g moučkového cukru, špetka soli, 2 vejce, 1 žloutek, balíček prášku do pečiva, vanilínový cukr, půl lžičky mleté skořice, 100 g strouhaných ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce oleje, 1 lžíce moučkového cukru, pikantní zavařenina a bílek na potření.
Příprava: Z mouky, cukru, soli, másla, prášku do pečiva, celého vejce a žloutku vypracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. Do jedné části přidáme strouhané ořechy, skořici a dobře propracujeme. Do druhé vpracujeme kakao, olej, vanilínový a moučkový cukr a rovněž propracujeme. Kakaové těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme zavařeninou, přiložíme rozválené oříškové těsto, potřeme bílkem, propícháme vidličkou a v troubě při mírnější teplotě upečeme.
Po vychladnutí nakrájíme na řezy.
Ořechové řezy s čokoládou
- 6 vajec, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g čokolády na vaření Orion, 120 g strouhaných ořechů a 150 g polohrubé mouky.
Příprava: Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky a za stálého tření pomalu přidáváme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Přisypeme mouku s posekanými ořechy a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vysypaný moukou a vymazaný tukem a upečeme.
Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou a po zatuhnutí nakrájíme na úhledné řezy; můžeme je ještě přizdobit jádrem ořechu.
Křehké plněné ořechové řezy
- 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 300 g polohrubé mouky, 1 vejce na potření.
Náplň: 600 g lískových oříšků nebo vlašských ořechů, 100 g piškotových drobečků, 100 g cukru, 15 0 g rozinek, lžička citronové kůry, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 tlučené hřebíčky, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 2 dl vody.
Příprava: Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme je na dva díly, které necháme asi 1/2 hodiny odležet v chladu. Potom vyválíme dvě stejně velké placky. První položíme na vymaštěný plech, propíchneme vidličkou, navrstvíme na ni nádivku (vodu s cukrem svaříme, přidáme strouhané ořechy, rozdrcené drobečky z dětských piškotů, rozinky, citronovou kůru, skořici, kardamom a hřebíček, promícháme na kaši a necháme vychladnout) a druhou plackou těsta přiklopíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté středně teplé troubě upečeme dozlatova.
Nakrájíme na řezy.
Ořechové řezy pro diabetiky
- 4 vejce, umělé sladidlo vhodné pro pečení, 60 g mletých ořechových jader, 80 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání pekáče, 150 g dia džemu.
Poleva: 50 g dia hořké čokolády, 25 g ztuženého pokrmového tuku.
Příprava: Z bílků ušleháme hustý sníh, jemně všleháme sladidlo a žloutky, na celou plochu prosejeme mouku a kypřicí prášek, přidáme ořechy a lehce zamícháme. Těsto vlijeme do vymaštěného, moukou vysypaného pekáče a upečeme ve středně vyhřáté troubě (200 °C). Vychladlý korpus potřeme tence džemem a polijeme polevou.
Příprava polevy: Čokoládu rozlámeme, vložíme do malého kastrolku, přidáme drobně nakrájený tuk a ve vodní lázni zahříváme za stálého míchání, až se suroviny spojí v hladkou polevu.
Celý moučník obsahuje 145 g sacharidů.
Nugátové ořechové řezy dia
- 4 vejce, tekuté umělé sladidlo (místo 100 g cukru), 12 0 g polohrubé mouky, 1 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání plechu. Nádivka: 1/3 upečeného korpusu, instantní černá káva, 1 lžíce kakaa, 50 g másla, 50 g strouhaných ořechových jader, používané schválené sladidlo.
Příprava: Z bílků ušleháme sníh, lehce do něho vmícháme žloutky, potom tekuté umělé sladidlo a na celý povrch prosejeme mouku s kypřicím práškem. Lehce ji vmícháme do těsta, to pak nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, rozetřeme je, volný konec těsta zahradíme složeným alobalem a korpus upečeme v horké troubě (22 0 °C). Z vychladlého korpusu odkrojíme asi třetinu a použijeme ji k přípravě nádivky. Zbylé dvě třetiny rozkrojíme na půlky, spojíme je nádivkou, zatížíme prkénkem a necháme ztuhnout. Před podáváním nakrájíme na řezy.
Příprava nádivky: Piškot rozdrobíme na kousky, pokapeme jej trochou horké černé kávy, promícháme a necháme vychladnout. Změklé máslo rozetřeme s kakaem, přidáme připravený piškot, ořechy (kokos), podle chuti umělé sladidlo a promícháme. Nemáme-li zakázaný alkohol, přidáme 1-2 lžíce rumu.
Celý moučník obsahuje 100 g sacharidů a 85 g tuků.
Upozornění
Vlašské ořechy jsou poměrně častým alergenem, a to i v malém množství. Ořechové řezy nejsou vhodné pro lidi, kteří jsou na ně alergičtí.