Domů Recepty Pečená kachna a jiné „kachní“ recepty

Pečená kachna a jiné „kachní“ recepty

od jezzina

Pečená kachna patří na sváteční stůl. Maso kachny je tmavé, ale šťavnaté. Počítejme s tím, kachnu budeme péci minimálně hodinu nebo i víc, podle její velikosti. Z kachny se vypeče poměrně dost tuku. Kachna je poměrně kostnatá. Není to žádná dieta, ale čas od času si ji můžeme dopřát, a nejen s knedlíkem a se zelím.

Kachna na medu

1 kachna, 3 jablka, 4 lžíce medu, 2 lžíce másla, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř
Omytou a osušenou kachnu vložíme do pekáče prsíčky dolů. Polovinu medu smícháme s olejem, trochou soli a pepře a vzniklou směsí kachnu potřeme. Podlijeme vodou a dáme péci. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. Druhou polovinu medu zapracujeme do másla se solí a pepřem a promícháme s jablky. Když je kachna zpola upečená, otočíme ji, vnitřek vyplníme medovými jablky a společně dopečeme dočervena.

Druhá varianta:
Kachnu upečeme
stejně jako v předešlém receptu – s tím rozdílem, že jablka necháme v celku, chvíli před dopečením jimi kachnu obložíme a společně dopečeme.

Pečená kachna na kari

Suroviny pro tři až čtyři porce:
1-2 kg vážící kachna, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, dvě středně velká jablka, 100 g čerstvých fíků, 1 lžička kari, 25 g másla, 3 lžíce oleje, petrželka
Kachnu osolíme a opepříme. Jablka zbavíme slupek, jádřinců a nakrájíme je na plátky, fíky na kostičky. Jablka s fíky smícháme s kari a máslem a naplíme touto nádivkou kachnu, zašijeme otvory, aby nádivka neunikala. Kachnu podlitou olejem pečeme dohněda asi 30 minut při 200 stupních Celsia. Postupně přiléváme 250 ml horké vody a pečeme dále 45 minut až hodinu. Kachnu poléváme výpekem.
Náš tip: Kachna chutná nejlépe s červeným zelím a vařeným bramborem.

Kachní drůbková krémová polévka

Kachní drůbky, krk a křídla, sůl, 1 petržel, 1 malý celer, 2 mrkve, 1/2 menšího květáku, 50 g másla, 50 g hladké mouky, zelená petrželka

Knedlíčky : 30 g másla, sůl, 1 vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, lžíce sekané zelené petrželky, asi 80 g strouhanky
Očištěné a omyté kachní drůbky, krk a křídla dáme do hrnce s osolenou vodou, přidáme nakrájenou zeleninu a uvaříme doměkka. Polévku přecedíme. Z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, prošleháme ji s prochladlou polévkou, přidáme nakrájené kachní drůbky, malé knedlíčky a společně povaříme. Nakonec ozdobíme petrželkou. Knedlíčky připravíme z utřeného másla se solí, do něhož zamícháme vejce, muškátový oříšek , petrželku a nakonec strouhanku. Ze vzniklé hmoty tvoříme malé knedlíčky, které povaříme asi 5 minut.

Kachní brambory

U tohoto předpisu je množství surovin libovolné, dělá se v pekáči po pečené kachně.
Kachní sádlo, syrové brambory, sůl, kmín, česnek, strouhaný sýr.

Do pekáče po pečené kachně nebo huse, kde zbylo sádlo, pokrájíme na plátky syrové brambory, promícháme a dáme péct. Když jsou brambory měkké a pečené, přidáme kmín, česnek utřený se solí a promícháme. Dáme na talíře a povrch hustě posypeme strouhaným sýrem. Toto jídlo přímo volá po orosené sklence piva.

Ilustrační foto:sxc.hu

Související

1 komentář

miroslava 4.1.2019 - 23.10

Super, od malička miluji kachnu na medu a kachní drůbkovou polévku 🙂 Takže jste se naprosto trefili do mého gusta 🙂 Letos jsem na Svatého martina dělala kachnu pečenou přes noc a nadívanou jablky. Klasicky dělám husu, ale na svátky přijela dcera a ta husu nemusí, tak jsem se přizpůsobila. Recept je velmi dobrý a příprava je pěkně popsána, takže není toho moc co zkazit. Pěkný den

Reply

Váš názor