Pečený králík patří do zlatého fondu české venkovské kuchyně. Vždyť svého času králíci podupávali v králikárnách snad u každého venkovského stavení. Králíka lze upravit na množství způsobů, a to i tehdy, kdy z něj chceme mít pečínku. Jak při pečení králíka postupovat? A které jsou osvědčené, vyzkoušené a nejlepší recepty na pečeného králíka?
Nákup králíka: Raději jen od chovatele
Doby, kdy k povinným dovednostem skoro každého muže patřilo zabití, stažení a vyvrhnutí králíka, jsou už pryč. Chovatelé to dokáží, ale těch je už málo, když srovnáváme situaci třeba před čtyřiceti lety. Rodiny chovatelů králíků jsou na králičí maso zvyklé a dokážou je upravit na nepřeberné množství způsobů. Jak si ale počít, když s králíkem nemáme moc zkušeností?
Je vždy lepší kupovat králíka přímo od chovatele. V obchodech se objevuje králičí maso zřídka, a když, tak mražené. Nevíme, jak dlouho v mrazáku pobylo a mražení králíkovi – zejména je-li i s kostmi a hlavou – vůbec neprospívá. Partie masa kolem kostí u mraženého králíka mají nepříjemný jakoby rybí nádech, což může být důvodem, proč lidem, kteří neznají chuť čerstvého králičího masa, králík nechutná.
Králíka dostaneme od chovatele i s hlavou a částí vnitřností – ledvinky a játra. Je to takový zvyk: hlavu je ponechávána, aby bylo jasné, že se jedná o králíka a ne o jiné zvíře. A čistá játra (krom toho, že jsou moc dobrá třeba na játrové knedlíčky) dokazují, že byl králík zdravý a netrpěl kokcidiózou, která se projeví skvrnitostí jater.
Příprava králíka a pečení králíka
- Králíka nejdřív vložíme do mísy se studenou vodou a necháme přes noc máčet. Maso pak má lepší chuť.
- Pak ostrým a těžkým nožem králíka naporcujeme: usekneme hlavu, oddělíme přední a zadní běhy, hřbet přesekneme na dva až tři díly (podle velikosti). Někdy na obrázcích vidíme králíka pečeného vcelku. To je nepraktické, protože králík se musí upéct opravdu doměkka a když bychom ho chtěli porcovat celého, mohlo by z něj maso opadávat. Porce králíka se také lépe propečou.
- Králičí maso je suché, a proto musíme při pečení přidat tuk. Nejlepší je vepřové sádlo. Králičímu masu rovněž velmi prospěje, když je pečeme společně s kouskem tučnějšího vepřového – třeba bůčku, nebo uzeného bůčku.
- Osolené porce králíka položíme do pekáče s víkem, poklademe kousky tuku, podlijeme vodou a dáme přikryté péct do trouby.
- Pečeme při vyšší teplotě – asi 200 stupňů. Králík má tužší svaly, k dokonalému upečení potřebuje asi hodinu a půl.
- Během té doby maso několikrát podlijeme vodou a poléváme výpekem. Alespoň jednou obrátíme.
- Když je maso dokonale měkké, pekáč odkryjeme a maso dopečeme, až má načervenalou barvu.
- Maso na chvíli vybereme, výpek trochu naředíme vodou nebo vývarem, abychom měli šťávu na polití, provaříme a maso do něj vrátíme.
Pečený králík – nejlepší recepty
Pečený králík s bůčkem
- Králíka nakrájíme na díly, bůček na plátky nebo menší kousky – kůži ponecháme, ale nakrájíme do „hřebínku“ nebo do mřížky – podle velikosti. Maso osolíme. Na dno pekáče nasypeme dvě nahrubo pokrájené cibule, na ně položíme maso. Podlijeme asi deci vody a za stálého podlévání asi hodinu a půl pečeme. Dopékáme bez poklice.
Varianta: Místo syrového bůčku může ke králíkovi připadat nevařený uzený bůček. Chuť bude zase jiná.
Příloha: Nejlépe chutná s bramborovými nebo chlupatými knedlíky a se zelím.
Tento způsob pečení králíka se zdá být „obyčejný“. Ale je asi nejoblíbenější, protože výtečně chutná. A není přitom třeba žádného koření.
Pečený králík s česnekem
- Králíka rozporcujeme. Čtyři velké nebo šest středních stroužků česneku utřeme se solí a pastou potřeme všechny porce. Když se nám nechce česnek třít, můžeme ho prolisovat nebo nastrouhat a pak smíchat s necelou lžicí soli (to na celého králíka, když máme jen část, soli musí být méně). Na dno pekáče nasypeme dvě nahrubo pokrájené cibule, na ně položíme maso. Poklademe kousky sádla, podlijeme vodou a dáme péct. Několikrát polijeme výpekem. Na závěr sundáme poklici a králíka dopečeme do červena.
Příloha: Bramborový nebo chlupatý knedlík, vařené nebo opékané brambory.
Specialita: Pečený králík se zeleninou
- Očištěné porce králíka i bůček prosolíme, pokmínujeme a potřeme rozetřeným česnekem, který jsme rozmíchali v trošce oleje. Zaprášíme hladkou moukou. Maso prudce opečeme na pánvi s rozpáleným olejem. Uložíme do pekáče, podlijeme vodou a přidáme nahrubo nakrájenou papriku a pórek a cibuli. Kdyby se všechna tekutina během pečení odpařila, dolijeme vodou. Dusíme přikryté do změknutí. Pak pekáč odkryjeme, aby se maso na povrchu do zlatova pěkně propeklo.
Podáváme s vařeným bramborem, ale tato úprava moc dobře chutná i s dušenou rýží.
Další bezkonkurenční recepty na přípravu králíka najdete ZDE.