Domů Recepty Srbské žebírko, žebírko po srbsku

Srbské žebírko, žebírko po srbsku

od jezzina

Srbské žebírko, to je sice poněkud „staromódní“, nicméně velice chutný způsob úpravy vepřových kotlet (pečeně). Srbské žebírko bude nejlépe chutnat v sezoně rajských jablíček a paprik. Srbské žebírko lze podávat ve všední den i ve svátek. Jak připravit srbské žebírko?

Úprava „po srbsku“ = cibule, račata, papriky

Srbské žebírko můžeme v kuchařských knihách najít i pod názvem „srbský kotlet“ či kotlety po srbsku. Do jaké míry by Srbové tento pokrm znali, lze jen odhadovat. Možná by pokrmu říkali jinak, ale úprava vepřového masa s cibulí, paprikou a rajčaty je známa všude, kde se tyto komodity chovají a pěstují. Takže u nás se jí říká „po srbsku, srbská“.

Žebírko není zdrobnělina slova žebro

Žebírkem není míněno žádné žebro. To jen v poslední době je zvláštní zvyk vše zdrobňovat. Žebírko je kuchařské označení pro kotletu. Ostatně, kotleta je maso „visící“ na žebru. Když je kus masa zpod vepřových žeber odříznut, říká se „pečeně“, někdy také „karé“. Ale stále se jedná o tutéž sortu krátkého a světlejšího kusu vepřového masa, velmi kvalitního. Žebírko (kotleta, pečeně) je maso naprosto libové (kromě tučného „okolku“, kretý ovšem masu patří (a lze jej snadno oříznout, a pak třeba vypéct).

Srbské žebírko: Popis pokrmu

Srbské žebírko jsou plátky vepřové kotlety připravované buď s kostí nebo bez kosti. Maso se nejprve zprudka opeče a pak dusí do měkka společně s cibulí, rajčaty a paprikovými lusky. Zelenina v této kombinacimá tak vyváženou a klasickou chuť,že není třeba použít žádného jiného koření, než soli a případně mletého pepře nebo mleté pálivé papriky (v malém množství).

  • Při použití menšího množství tuku nebo jeho úplného vynechání a při vynechání koření je srbské žebírko vhodné i pro lidi s různými dietami (například diabetická, šetřící, nízkokalorická, bezsacharidová, dělaná strava).

Srbské žebírko: Recept (6 porcí)

  • 1000 g vepřových kotlet nebo pečeně
  • 2 velké nebo 4 menší cibule
  • 4 zelené paprikové lusky (může být i víc)
  • 3 velká rajčata (může být i víc)
  • 50 g stolního oleje
  • Sůl, mletý černý pepř, případně mletá pálivá paprika

Srbaské žebírko: Jak na ně

Srbské žebírko můžeme připravit buď z plátků masa, které nám z kusu pečeně naseká řezník, a pak pokrm obvykle děláme z nevykostěných kotlet. Můžeme také koupit celý kus pečeně vykostěné a doma si jen nařezat plátky podle požadovaného počtu. Nebo koupíme pečeni i s kostí, vykostíme si ji sami (nic na tom není) a kost využijeme jinak (třeba jako základ pro houbovou bramborovou polévku).

Plátky masa naklepeme, z obou stran jemně osolíme a trochu opepříme.

  • Cibuli nakrájíme na měsíčky, rajčata na osminky nebo plátky, papriku zbavíme jader a nakrájíme na proužky.
  • V kastrolu, který má poklici (bude potřeba) rozpálíme olej a z obou stran na něm zprudka opečeme kotlety. Vyjmeme je na pracovní talíř.
  • Do zbylého tuku dáme cibuli a zprudka ji orestujeme.
  • Vrátíme na ni maso, přisypeme a nakrájenou zeleninu.
  •  Trochu osolíme, podlijeme asi decilitrem vody, přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby.
  • Asi 20 – 25 minut dusíme při nejvyšší teplotě.
  • Pak okryjeme poklici a dále ještě asi deset minut zapékáme, až se přebytečná voda vypaří a maso dostane červenou barvu.

Když budeme kotlety dusit v zeleninové směsi, jednak dokonale změknout (to ale není u kotlet problém, měknou rychle), ale především bude maso šťavnatější – někomu vadí, že je maso z žebírka trochu suché.

K srbskému žebírku se velmi dobře hodí dušená rýže. Když chceme dát jídlu svátečnější charakter, a nemusíme kalorie počítat příliš přísně, můžeme k srbskému žebírku připravit pomfrity, opékané nebo americké brambory.

0 komentář

Související

Váš názor