Domů Recepty Sýrová omáčka na těstoviny: recepty

Sýrová omáčka na těstoviny: recepty

od jezzina

Těstoviny se sýrovou omáčkou patří k oblíbeným jídlům. Jejich největší výhodou je krátký čas a nenáročnost přípravy. Sýrovou omáčku na těstoviny dokážou připravit i velmi málo zdatní kuchaři nebo trochu větší děti. Oblíbenému jídlu nahrává i to, že balíček těstovin a ingredience na nejjednodušší sýrovou omáčku se v domácnosti najdou i tehdy, když je „hlouběji do kapsy“. Přinášíme několik receptů na sýrovou omáčku k těstovinám. Některé předpisy jsou trochu náročnější, nezvyklé nebo „vonící“ zahraničními kuchyněmi.

Brokolice v sýrové omáčce

1 brokolice, 0,5 litru mléka, máslo, hladká mouka, 200 g strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, sůl, pepř

Z másla, hladké mouky a mléka uvaříme bešamel a do něj vmícháme strouhaný tvrdý sýr. Osolíme, opepříme podle chuti a zahustíme rozšlehaným vejcem. Zvlášť uvaříme v osolené vodě brokolici, kterou potom rozebereme na růžičky. Na talíř urovnáme těstoviny, brokolici a zalijeme sýrovou omáčkou.

Jednoduchá sýrová omáčka

Na kousku másla si v kastrůlku orestujte na jemno nasekanou malou cibuli a lžíci hladké mouky. Zalijte vývarem či vlažným mlékem, rozšlehejte, ochuťte solí a bílým mletým pepřem. Zjemněte smetanou (lze i zakysanou), přidejte rozdrobenou nivu nebo tavený sýr. Převařte a podle chuti dosolte.

Sýrová omáčka se špenátem

500 g zmrazeného špenátu, lžička másla, pepř, sůl, omáčka: 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, 2 dl mléka, 100 g strouhaného sýra, muškátový oříšek, pepř, sůl.

Zmrazený špenát rozkrájíme na kousky a udusíme doměkka. Na mírném ohni rozpustíme máslo, vmícháme mouku a postupně přiléváme mléko. Do hladkého bešamelu vmícháme strouhaný sýr a necháme ho rozpustit. Okořeníme, případně dosolíme. Na horké těstoviny nabršíme kopeček špenátu a přelejeme sýrovou omáčkou.

Špagety po provensálsku

400 g špaget, 40 g másla, 30 g oleje, 4 stroužky česneku, 100 g strouhaného sýra typu ementál, 50 g nivy, hrst bazalky, sůl

Česnek s bazalkou utřeme, dáme do mísy a promícháme s olejem, strouhaným tvrdým sýrem i nivou. Špagety uvaříme ve slané vodě, scedíme, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme se sýrovou omáčkou. Podáváme v co nejteplejším stavu.

Cannelloni se sýrovou omáčkou

Suroviny (pro 4 porce): 12 canelloni (těstovinové ruličky), 1 polévková lžíce oleje, sůl. Pro nádivku: 250 g sýra mozzarella, 100 g šunky, 250 g tvarohu, 2 vejce, sůl, pepř, muškát.
Na omáčku: 1 cibule, 500 g čerstvých rajčat, 80 g másla, 4 lístky bazalky, 60 g nastrouhaného parmezánu
Mozzarellu a šunku nakrájíme na jemné plátky. Vajíčka smícháme s tvarohem, osolíme a opepříme. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Část másla rozpustíme a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme 10 minut. Vše osolíme, opepříme a doplníme nadrobno nakrájenou bazalkou. Cannelloni vaříme v osolené vodě s trochou oleje. Po kávových lžičkách přidáváme sýrovou hmotu. Ohnivzdornou nádobu vymažeme máslem, vložíme těstoviny a přes ně rozetřeme rajčatovou omáčku. Posypeme parmezánem. Zbytek másla položíme navrch a pečeme v předem rozehřáté troubě při 200 stupních.

Sýrová omáčka se žampiony

100 g sýra, 100 g žampionů, 50 g másla, 1 navršená lžíce polohrubé mouky, 0,5 l mléka, pepř, sůl, petrželka
Na čtvrtině másla podusíme žampiony upravené na tenké plátky. Z ostatního másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a uvaříme hladkou omáčku. Doplníme strouhaným sýrem, osolíme, okořeníme a promícháme s připravenými houbami. Podáváme s těstovinami. Hojně sypeme sekanou petrželkou.

Krevety v sýrové omáčce

40 dkg mražených krevet, olej, 2 až 3 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, lžička oregana, bílý pepř, 15 dkg taveného sýra, 3 lžíce kečupu, 2 dl bílého vína, šťáva z 1/2 citrónu, lžíce krájené pažitky
Na rozehřátém oleji zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Přidáme rozmrazené krevety, osolíme, okořeníme oreganem a bílým pepřem, osmahneme, mírně podlijeme a krátce podusíme. Jemný tavený sýr rozetřeme s kečupem a bílým vínem a okyselíme citrónovou šťávou. Touto směsí přelijeme krevety, vmícháme pažitku, prohřejeme a podáváme s těstovinami.

Související

1 komentář

Michaela 28.11.2013 - 10.39

Sýrové omáčky miluju, nejvíce mám ráda těstoviny s quatro formagi. Ale různé variace s brokolicí jsou taky moc dobré a navíc zdravé.

Reply

Napsat komentář: Michaela