Domů Recepty Zapečená brokolice s bramborem: Nejlepší recepty

Zapečená brokolice s bramborem: Nejlepší recepty

od jezzina

Brokolice v našem jídelníčku rychle zdomácněla, ačkoliv před rokem 1989 byla téměř neznámá. Brokolice je druh košťálové zeleniny, její ztloustlá lodyha je zakončena zeleným nebo namodralým až nafialověným květenstvím v podobě růžice, podobně jako je tomu u květáku. Konzumování brokolice má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje značné množství vitaminů. Je to především karoten (provitamín A), vitamín E (antisterilní) a vitamín C, kterého brokolice obsahuje mnohem více než citrusové plody, dále stopové prvky draslík, vápník, fosfor a síru. Velmi cenný je také značný obsah vlákniny. Požívání brokolice intenzivně také působí proti karcinomům. Seriózními výzkumy je rovněž dokázáno, že požívání brokolice je prospěšné pro těhotné ženy.

Zapečená brokolice s bramborem: Nejlepší recepty

Zapečená brokolice s brambory

  • 1 ks (větší) brokolice, 1 kg brambor, 10 dkg anglické slaniny, 20 dkg strouhaný eidam, 1 ks hermelín (nakrájet na plátky), 5 dkg strouhané nivy, 0,25 l šlehačky, sůl, pepř (množství a druh sýrů podle chuti).
    Příprava: Očištěnou syrovou brokolici rozebereme na růžice. Oloupané syrové brambory nakrájíme na silnější plátky. Postupně prokládáme brambory, brokolici a sýry s opraženou slaninou – vrstvíme tak, že nahoře zůstane sýr. Na závěr zalijeme šlehačkou a přikryté zapékáme v troubě cca 30 minut. Před dokončením odkryjeme, aby se nám vytvořila kůrčička.
    Podáváme se zeleninovými saláty.

Brambory zapečené s brokolicí a mrkví

  • 800 g brambor uvařených ve slupce, 400 g brokolice, 2 větší mrkve, 2 vejce, 2,5 dl smetany, 50 g tvrdého sýra, 1 stroužek česneku, špetka muškátového oříšku, hrst nakrájené petrželky, máslo na vymazání zapékací mísy, mletý pepř, sůl.
    Příprava: Brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev nakrájíme na nudličky a v malém množství osolené vody je uvaříme do polo měkka. Pak zeleninu scedíme a necháme okapat. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme mrkev s brokolicí, promícháme a ochutíme solí a pepřem. Zapékací mísu vymažeme máslem smíchaným s prolisovaným česnekem a dáme do ní připravenou bramborovou směs. Zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými se smetanou, muškátovým oříškem, částí petrželky, solí a trochou pepře. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 30 minut.
    Pak pokrm posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem smíchaným se zbytkem petrželky a ještě chvíli zapékáme.

Brambory zapečené s brokolicí

  • 400 g brambor, 400 g cuket, 1 stroužek česneku, 2 žloutky, 50 g strouhaného parmazánu (popř. čedaru nebo jiného tvrdého sýra), špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla, sůl, pepř.
    Příprava: Oloupané brambory a omyté cukety nakrájíme na velmi tenké plátky. Pekáček vytřeme lžící másla smíchaného s prolisovaným česnekem a klademe střídavě vrstvu brambor a vrstvu cukety, zalijeme rozšlehanými žloutky smíchanými se sýrem, muškátovým oříškem, solí a trochou pepře.
    Pekáček vložíme na rošt předem rozehřáté trouby a při 150 °C zapékáme 25 až 30 minut, dokud povrch nezačne hnědnout.

Zapečená brokolice s rajčaty

  • 600 g brokolice, 600 g vařených brambor, 100 g měkké uzeniny nebo šunky, 4 rajčata, na bešamelovou omáčku 40 g másla, 40 g mouky a špetka zázvoru, 50 g strouhaného sýra, pepř, sůl, tuk a strouhanka na formu.
    Příprava: Brokolici vaříme v osolené vodě pouze 4 minuty, vyjmeme ji a necháme okapat. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Rajčata sloupneme, upravíme na tenké plátky, uzeninu nebo šunku na nudličky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vývarem ze zeleniny, osolíme a okořeníme. Brambory a brokolici urovnáme do vymaštěné a vysypané formy, posypeme uzeninou, poklademe rajčaty, zalijeme bešamelem a zapečeme ve vyhřáté troubě.
    Posypeme sýrem a dohotovíme dozlatova.

Brambory zapečené s brokolicí a riccotou

  • 300 g brokolice, 300 g brambor, 200 g libového uzeného masa, 1 menší červená cibule, 100 g tvrdého sýra (například goudy nebo eidamu), 15 0 g ricotty, 2 dl zakysané smetany, pepř, sůl, 2 lžíce strouhaného parmazánu.
    Příprava: Brokolici rozdělíme na růžičky a asi 5 minut povaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme odkapat. Cibuli drobně nakrájíme a promícháme se strouhaným eidamem, ricottou, smetanou, parmazánem, solí a pepřem. Předem uvařené a oloupané brambory nakrájíme i se šunkou na kostičky. Všechny suroviny promícháme se sýrovou hmotou a urovnáme do vymaštěné zapékací formy.
    Pečeme asi 1/2 hodiny v mírnější troubě.

Další recepty na vynikající zapečenou brokolici jsou k nalezení ZDE.

Související

Váš názor