Domů Recepty Marmeláda z dýně

Marmeláda z dýně

od jezzina

Dýňové marmelády jsou nováčky v české kuchyni. Jejich obliba stoupá spolu s poznáváním všech kulinárních možností, které dýně nabízejí. Výhodou dýňových marmelád je jejich snadná příprava: odpadá “piplavá” práce se sběrem, tříděním a čistěním, jako je tomu u ovoce. Kuchařky/kuchaře také “baví” možnost vyrobit si marmeládu “na míru”, a to různým dochucením dýně. Dýňové marmelády jsou rovněž levné, protože dýně samotné jsou levné. Už jste zkusili vyrobit si dýňovou marmeládu? Nabízíme několik receptů.

Dýně, slunce podzimních zahrad

Dýně neboli tykve jsou nekorunovanými královnami podzimních zahrad. Patří k nejstarším druhům zeleniny a v celém světě se těší popularitě hlavně díky rozmanitosti a dekorativnosti svých plodů.

V kuchyni najde uplatnění jejich jemná a křehká dužnina, která je bohatá na vitamin A, vlákninu a obsahuje jen malé množství tuku. Připravují se z ní výborné džemy, marmelády, kompoty.

Dýňová semínka se suší, loupou a jedí se jako oříšky. Jsou rovněž velmi chutná a navíc jsou vynikajícím přírodním zdrojem vitamínu E, nenasycených mastných kyselin a zinku.

Látky obsažené v dýni

Energie 26 kcal/107 kJ
Voda 91,3 g
Bílkoviny 1 g
Tuky 0,1 g
Uhlohydráty 5 g
Vlákniny 2,2 g
Sodík 1 mg
Draslík 383 mg
Vápník 22 mg
Fosfor 44 mg
Železo 0,8 mg
Hořčík 8 mg
Vitamin C 12 mg

Marmeláda z dýně: recepty

 

Dýňový džem se skořicí

  • 1,2 kg dýně hokkaido nebo dýně máslové, špetka sol, 1 000 g až 1 200 g bílého cukru, šťáva z jednoho citronu, šťáva z 1 malého pomeranče, asi 5 větších kusů celé skořice, 6 lžiček mleté skořice.
    Příprava: Máslovou dýni oloupejte a odkrojte stopku, hokkaido není třeba loupat. Opatrně překrojte, lžící vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kousky. Zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte trochu soli, celou skořici a dejte vařit do širokého kastrolu. Asi po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří, rozmixujte ručním mixérem. Přidejte cukr, citrónovou a pomerančovou šťávu a dále vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnejte a podle potřeby ještě přidejte cukr.
    Marmeládu přelijte do skleniček, uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 stupních. Sterilace je nutná.

 

Dýňová marmeláda s citrusy a zázvorem

  • 1,5 kg dýně, 1 l vody, 2 pomeranče a 3 žluté citrony nakrájené na tenké půlměsíčky, 100 g čerstvého, najemno nastrouhaného zázvoru, cca 1 kg želírovacího cukru (množství cukru je závislé na značce a typu želírovacího cukru, který zvolíte, řiďte se údaji na obalu).
    Příprava: Dýni podélně rozkrojíme na čtvrtky, lžící vydlabeme semena a měkkou dužinu, odkrojíme slupku a dužinu nakrájíme na co možná nejdelší hranolky. Vodu s pomeranči, citrony a zázvorem dáme do kastrolu, uvedeme do varu a mírně vaříme 25-30 minut, dokud citrusová kůra nezměkne. Vsypeme cukr, za stálého míchání přivedeme k varu a podle návodu na obalu cukru vaříme.
    Provedeme želírovací zkoušku. Pokud je marmeláda dostatečně hustá a želíruje, odstavíme kastrol z ohně. Marmeládu nalijeme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.

Dýňový džem s jablky

  • 750 kg očištěné dužiny dýně hokkaido nebo máslové, šťáva z 1-2 citronů, kůra z 1 citronu, 500 g jablek, kyselejších, očištěných, kousek čerstvého zázvoru, asi 2 cm, špetka skořice, 400 g cukru krupice, 500 g želírovacího cukru.
    Příprava: Dýni oloupeme škrabkou nebo ostrým nožem, vyjmeme semínka, odstraníme všechna vlákna a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme stejně jako dýni na malé kostičky. Pokrájená jablka a dýni vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a na proužky nakrájenou nebo nastrouhanou kůru a jemně nastrouhaný zázvor. Pokud nemáme bio citron, pečlivě jej omyjeme kartáčkem.
    Vaříme na mírném ohni pod poklicí do změknutí, trvá to asi 20 minut. Vmícháme oba cukry a skořici a pokračujeme v mírném varu do zhoustnutí, přibližně dalších 20 minut. Džem stáhneme z ohně a plníme do připravených horkých sklenic a uzavřeme víčky. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
    Tipy:
    Přidejte do marmelády trošku alkoholu – získáte tak delikatesu vhodnou jak k přípravě mřížkového koláče nebo drobného pečiva, tak k namazání na toastový chleba.
    Do marmelády můžete použít namísto jablek pomeranče i s kůrou (nakrájené na tenké plátky).

Ilustrační foto: pixabay.com

Související

Váš názor