Domů Recepty Žemlovka: Nejlepší recepty

Žemlovka: Nejlepší recepty

od jezzina

Žemlovky jsou tradiční český zapékaný pokrm, který je nenáročný na suroviny, přípravu i čas. Žemlovky se obvykle připravují sladké – s ovocem nebo s tvarohem, případně v kombinaci. Ale všichni lidé nemají rádi sladké – pro ně můžeme připravit žemlovku slanou. Nabízíme vyzkoušené nejlepší recepty na žemlovku.

Žemlovka: Nejlepší recepty

Tradiční žemlovka s jablky

  • 8 rohlíků nebo housek, 3/4 litru mléka, 500 g kyselejších jablek, rozinky, skořici, 50 g krystalového cukru, 3 vejce, 50 g másla.
    Příprava: Rohlíky nakrájíme na kolečka, oloupaná jablka na slabší plátky. Pekáček vymažeme tukem a střídavě plníme vrstvami rohlíků máčených v mléce a jablek posypaných cukrem se skořicí a rozinkami. Poslední vrstvou jsou rohlíky. Zalijeme je zbytkem mléka rozkvedlaným s vejci a lžící cukru a povrch pokropíme rozpuštěným máslem. Do žemlovky můžeme přidat měkký tvaroh. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme teplé, můžeme sypat práškovým cukrem a pokropit rozpuštěným máslem. Žemlovka nejlépe chutná teplá.

Meruňková žemlovka s tvarohem

  • Starší veka, 250 g tvarohu, 500 g meruněk (kompotované i čerstvé), 1 vejce, mléko a cukr dle potřeby, 2 lžíce másla.
    Příprava: Tvaroh rozmícháme s cukrem, lžicí mléka a pokrájenými. Pekáček vymažeme máslem a vrstvíme plátky veky omočené v mléce střídavě s meruňkovým tvarohem. Vrchní vrstvu plátků veky poklademe lístky másla a zapékáme v troubě. Když začne růžovět, zalijeme trochou mléka, ve kterém jsme rozšlehali vejce a dopečeme dozlatova.

Hrušková žemlovka

  • 1 starší veka, 500 g hrušek, 100 g rostlinného másla, mléko podle potřeby, 2 lžíce strouhanky, vanilkový cukr, 2 vejce.
    Příprava: Ve 1/4 litru mléka rozšleháme vejce a vanilkový cukr. Do této směsi namáčíme plátky žemlí a skládáme do vymaštěného, strouhankou vysypaného pekáčku. Na vrstvu žemlí rovnáme vždy vrstvu plátků oloupaných hrušek. Poslední vrstvu žemlí pokropíme zbytkem mléka a poklademe plátky rostlinného másla. Pečeme v troubě dorůžova.

Hrušková žemlovka z vánočky

  • 1 středně velká vánočka,  1/2 l mléka,  vanilkový cukr, rozinky, 4-5 středně velkých hrušek, máslo, 1-2 vejce,  citron.
    Příprava: Na plátky nakrájenou vánočku namočíme do mírně oslazeného mléka (1,5 dl). Vymažeme ohnivzdornou misku máslem a polovinu plátků vánočky rozdělíme na dno. Na ni rozprostřeme oloupané, jádřinců zbavené, na plátky nakrájené a citronovou šťávou pokapané hrušky. Na vrch dáme rozinky, skořici a zbytek cukru. Přiklopíme druhou polovinou vánočky a zalijeme zbytkem mléka, ve kterém jsme rozšlehali dvě vejce. Pečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě.
    Místo hrušek můžeme požít jablka nebo jiné ovoce.

Žemlovka se švestkami

  • 1 větší veka, asi 500 g švestek, 0,5 l mléka, asi 3 lžíce cukru, 3 lžíce rumu, 4 žloutky, 4 bílky na sníh, asi 5 lžic čokoládového granka a kousek tuku na vymazání pekáčku.
    Příprava: Nejdříve odpeckujeme a na proužky nakrájíme švestky. V mléce rozmícháme cukr, rum a žloutky. Plátky veky namáčíme do mléka a klademe do vymazaného pekáčku. Vekou pokryjeme pečlivě dno a na tuto vrstvu poklademe všechny švestky, které bohatě posypeme čokoládovým práškem. Zbytkem namočené veky zakryjeme švestky. Vše zalejeme zbytkem mléka. Dáme do předehřáté trouby péct asi na 20 až 30 minut. Z bílků ušleháme sníh a těsně před dopečením jím pokryjeme žemlovku a necháme zrůžovět.
    Podáváme teplé, ale můžeme rovněž nechat pomalu vychladnout ve vypnuté troubě a podávat i jako studený moučník.

Slané žemlovky

Slaná žemlovka s uzeninou

  • 1 starší veka, trochu mléka, 300 g měkké uzeniny, 1 měkký tvaroh, 50 g balkánského sýra, 1 větší cibule, 1 vejce, olej, strouhanka.
    Příprava: Do olejem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče skládáme plátky v mléce namočené veky, přidáme vrstvu drobně pokrájené nebo  nastrouhané uzeniny a tvarohu rozmíchaného se strouhaným sýrem a mlékem, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí. Vrchní vrstvu žemlí pokapeme olejem a dáme zapékat do trouby. Když růžoví zalijeme v mléce rozmíchaným vejcem a dopečeme.

Pórková žemlovka

  • 1 starší veka, 4 větší pórky, 200 g dietního salámu, 2 vejce, mléko, lžíce oleje, lžíce strouhanky, pepř, sůl.
    Příprava: Veku nakrájíme na plátky a omočíme v mléce. Do vymazaného pekáčku vrstvíme střídavě plátky veky, pokrájený salám a jemně pokrájený pórek, který zasypeme trochou strouhanky, osolíme a opepříme. Zakapeme olejem a dáme zapékat do trouby. Když povrch začne růžovět, zalijeme žemlovku vejci rozšlehanými ve zbylém mléce a dopečeme.

Slaná žemlovka s žampiony

  • 1 starší chlebíčková veka, 200 g gothajského salámu, 200 g žampionů, menší cibule, 4 rajčata, 2 vejce, 2 dl mléka, 2 lžíce oleje, drcený kmín, pepř, sůl.
    Příprava: Na lžičce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a krátce podusíme na tenčí plátky nakrájené žampiony. Osolíme je a okmínujeme. Žemlovku nakrájíme na tenké plátky, salám nahrubo nastrouháme a rajčata nakrájíme na silnější plátky. Pekáček vymažeme olejem. Na dno uložíme první vrstvu v mléce omočené žemle. Na ni urovnáme salám, přidáme další vrstvu žemlovky, na ni urovnáme žampiony a další vrstvu žemlovky. Nyní přijdou osolená a opepřená rajčata a zbytek plátků žemlovky. Povrch pokapeme zbytkem oleje a dáme péci. Když začne žemlovka zlátnout, zalijeme ji osolenými vejci, rozšlehanými se zbytkem mléka a dopečeme.

Související

Váš názor