Osvojit si dovednost uvařit bramborové knedlíky, aby byla jako od babičky, to je dílčí mezník, kterým se začínající kuchařka dostává do „vyššího levelu“ domácího vaření. Bramborové knedlíky jako od babičky přitom může zvládnout každá hospodyňka. Vlastně musí, jestliže chce svým budoucím vnoučatům dopřát, aby s vděkem vzpomínaly na její knedlíky, tak jako ona vzpomínala na knedlíky své babičky. Nabízíme návod a recept na bramborové knedlíky, aby v konečném výsledku byly opravdu jako od babičky. Udělat bramborové knedlíky nevyžaduje pouze zkušenost, ale především je třeba mít základní recept, který uvádí potřebné poměry surovin. Dále je třeba dodržet vše, co se v receptu týká – dnes bychom řekli technologie.
I babička byla někdy nezkušená
Námitka, že se babičky neřídily receptem, ale dělaly bramborové knedlíky tak zvaně od „od oka“, neobstojí. I babička byla někdy začínající kuchařkou a knedlík se nejdříve musela naučit dělat – jak jinak, než podle receptu.
Kuchařské knihy byly i v rodinách nepříliš majetných lidí. Mimo to už období první republiky měly noviny „koutky“ pro hospodyňky. Na vesnicích byl velmi populární magazín Rádce z Předmostí, který se ženské problematice (včetně vaření) věnoval na několika stránkách. Ale protože současné babičky vyrůstaly po druhé světové válce, měly k dispozici ještě víc pramenů. Snad v každé domácnosti byla kuchařská kniha Jozy Břízové a kolektivu Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. V upravených edicích se vydává dodnes.
Váhy nebyly pro dekoraci
Naše babičky suroviny vážily, ostatně kde by se jinak vzaly kuchyňské váhy se sadami závažíček, které si dnes vystavujeme jako dekoraci (jistě jsou funkční dodnes). Po válce byly běžné jednomiskové váhy (maminky na nich i kontrolovaly, jak přibývá miminko). Samozřejmě, že když kuchařka připravovala bramborové knedlíky mnoho let, získala empirickou zkušenost a váhy už nepotřebovala, a nebo používala dutou měrku na sypké potraviny s vyznačením gramáže.
„Žádný učený z nebe nespadl,“ a to platí dodnes – i pro bramborové knedlíky.
Bramborové knedlíky od babičky
Tradiční recept
V kuchařce Vaříme zdravě, chutně a hospodárně z roku 1958 – nejpoužívanější kuchařce našich babiček, jsou pro bramborové knedlíky doporučeny suroviny:
- Těsto I. – 800 g brambor, 10 g soli, 1 až 2 vejce, 100 g krupice, 200 g hrubé mouky, 2 lžíce octa.
- Těsto II. – 800 g brambor, 10 g soli, 2 vejce, 350 g hrubé mouky
Brambory uvaříme ve slupce den předem. Volíme varný typ C (babičky jim říkaly „moučné“). Brambory musejí být vyzrálé, klidně i starší. Z nových brambor babičky bramborové knedlíky nedělaly vůbec.
- Oloupeme je, nastrouháme na struhadle s malými očky nebo prolisujeme lisem na brambory.
- Přidáme k nim ostatní suroviny a rychle vypracujeme kompaktní těsto. Suroviny nedáváme do mísy, pracujeme přímo na vále (jiné vhodné pracovní ploše).
- Do většího kastrolu dáme vařit vodu, trochu ji osolíme. Těsto rozdělíme na menší díly, z těch vyválíme dlouhý valeček o průměru asi čtyři centimetry.
- Z válečků nakrájíme menší kousky – špalíčky.
- Nakrájené špalíčky vložíme do vroucí vody.
- Po asi minutě podebereme zespoda, aby se odlepily ode dna.
- Bez poklice vaříme, dokud špalíčky nevyplavou napovrch.
- Pak jeden vytáhneme, na zkoušku překrojíme, jestli je provařený i uvnitř.
- Když je provařený, vybere všechny špalíčky děrovanou nebo drátěnou naběračkou.
- Promastíme.
Nebo těsto rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme z něj stejnoměrné šišky.
- Šišky vložíme do vroucí vody, asi pod minutě podebereme ode dna.
- Pak snížíme teplotu a zvolna vaříme deset minut z jedné a asi sedm až deset minut z druhé strany (obrátíme).
- Když chceme mít jistotu, že se knedlík nerozvaří, zabalíme každou šišku do plátěného ubrousku a vaříme zabalené. Mají pak i lepší – souměrný – tvar.
- Uvařené krájíme na plátky