Narazili jste při pátracích akcích po nových receptech na bulgur? Pak jste našli skvělou inspiraci na surovinu, která nejen zajímavě a chutně obohatí váš jídelníček, ale skvěle prospěje i vašemu zdraví a štíhlé linii. Bulgur je totiž ideální a zdravá potravina při hubnutí, která vás příjemně potěší jednoduchostí přípravy, přívětivou cenou i zajímavou chutí.
Co je vlastně bulgur
Bulgur je vlastně celozrnná pšenice, která je však předvařená. Vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Podobně jako kuskus nebo rýže může bulgur sloužit jako příloha, nebo jednoduše jedna ze surovin masových i zeleninových pokrmů. Bulgur je typický svou oříškovou chutí a vůní po obilí, stejně jako velice jednoduchou stravitelností. Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku dělá z bulguru hrdého zástupce zdravé výživy, který se navíc může pyšnit množstvím vlákniny, která podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.
Jak uvařit bulgur
Ať už se rozhodnete pro přípravu jakéhokoliv pokrmu s bulgurem, nejprve ho budete muset správně uvařit. Ideální poměr vody a bulguru by měl být 2 ku 1, kdy vody je více. Voda, kterou bulgur zalijeme, by však měla být již vařící. Pak zbývá už jen přidat kapku oleje a sůl, dvě minuty bulgur povařit a následně nechat 20 minut odstát.
Salát tabouleh
Když budete hledat typické jídlo s bulgurem, salát tabouleh bude jednoznačně na prvních příčkách. K jeho přípravě budete potřebovat 100 gramů bulguru, šťávu a kůru z jednoho citronu, jednu malou červenou cibulku, šest jarních cibulek, malou okurku, 4 rajčata, petrželku, mátu, kmín, sůl, 130 mililitrů olivového oleje a lístky salátu k podávání.
Nejprve uvaříme bulgur, scedíme jej a zakápneme citronovou šťávou. Poté nakrájíme nadrobno rajčata, okurku, jarní cibulky, cibulku, petrželku a mátu. Vše dáme do mísy, ochutíme kmínem a solí a promícháme. Přidáme bulgur, zakápneme olejem a dle potřeby dosolíme. Libanonci pak podávají salát spolu s listy salátu, které slouží k nabírání salátu namísto lžičky.
Bulgurové placičky
Na přípravu výborných a jednoduchých bulgurových placek budete potřebovat 200 gramů bulguru, 100 gramů sýru feta, vejce, 2 lžíce hladké mouky, kypřicí prášek, sůl, dvě jarní cibulky, olivový olej, 200 mililitrů bílého jogurtu a lžíci pálivé feferonkové omáčky harissa.
Bulgur uvaříme, smícháme s fetou nakrájenou nadrobno, vejcem, moukou, trochou kypřicího prášku, solí a nasekanou jarní cibulkou. Ze směsi tvarujeme malé placky, které smažíme na rozehřátém oleji. Podáváme s jogurtovým dipem vytvořeným ze směsi jogurtu a omáčky harissa.
Zapečený bulgur s mletým masem
Bulgur není zdaleka jen výsadou vegetariánů. Pokud patříte mezi milovníky masa, možná si zamilujete jednu z variací zapečeného bulguru – s mletým masem. Na jeho přípravu budete potřebovat 180 gramů bulguru, 500 gramů mletého masa, cibuli, dva stroužky česneku, půl malé cukety, 4 rajčata, dvě hrsti fazolek, 6 snítek oregana, 4 lžičky rajčatového protlaku a mozzarellu.
Klasicky uvaříme bulgur, stejně jako fazolky, které očistíme, překrájíme napůl a vaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě. Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme na plátky nakrájený česnek a nakonec mleté maso, které mícháme, aby bylo dostatečně oddělené. Jakmile je maso opečené, přidáme fazolky, cuketu a rajčata. Jakmile zelenina pustí šťávu, dusíme směs ještě 5 minut a poté přidáme rajčatový protlak a oregano. Směs přendáme do pekáčku, kde ji smícháme s bulgurem a pečeme v troubě asi 30 minut. Těsně před dopečením přidáme nahoru plátky mozzarelly.