Domů Recepty Co je kuskus? Příprava a recepty

Co je kuskus? Příprava a recepty

od jezzina

Nejexotičtější obilninovou kaší je kuskus, kaše ze spařované mouky z tvrdé pšenice, který nemůžeme vynechat při exkurzi do severoafrické kuchyně. Kuskus je nejoblíbenějším a nejžádanějším jídlem tuniských strávníků. Kuskus je druh krupice, získané zpracováním tvrdé pšenice. Je výtečný i do salátů, neboť snadno přijímá chuť a vůni zálivky. Kuskus (hrubá pšeničná krupice) je k dostání i u nás.

Kuskus na tuniský způsob

Potřebujeme ho 500 gramů kuskusu. K tomu celkem půl kila masa – skopového a hovězího, případně i kuřecího (nikdy ne vepřového). Dále dvě cibule, pórek, 2 papriky, 4 mrkve, 2 brambory, hrášek, rajský protlak, olej, sůl, koriandr, pepř, harissu (velmi ostrá) nebo mletou pálivou papriku, karuuju (nahradíme drceným kmínem), šafrán, dva stroužky česneku a rozinky.
Větší kousky masa osmažíme s cibulí na oleji a přidáme všechno koření, protlak, česnek a rozinky. Zalijeme vodou, dusíme a po čase přidáme na velké kusy nakrájenou zeleninu včetně hrášku. Dusíme doměkka.
Nad tím (nebo v jiném hrnci nad vařící vodou) vaříme v páře kuskus, nejlépe nasypaný do cedníku. Do přímého styku s vodou nesmí kuskus přijít. Než dáme kuskus vařit, nejprve ho zvlhčíme na 10 minut vlažnou vodou, v páře ho pak vaříme 15 až 20 minut.
Hotový kuskus vsypeme do mísy, zalijeme částí omáčky a promícháme. Na povrch rozložíme kusy masa a zeleniny. Zbylou omáčku připravíme na stůl do samostatné misky.

Marocký salát

Na čtyři porce potřebujeme: 175 g kuskusu, 1 svazek jarních cibulek (šalotek), nadrobno nasekaných, 1 menší zelenou papriku, 10 cm velký kousek okurky, 175 g konzervované cizrny, 60 g sultánek nebo obyčejných rozinek, 2 pomeranče, sůl a pepř, snítky máty na ozdobu, listy hlávkového salátu jako přílohu.

Zálivka: Jemně nastrouhaná kůra 1 pomeranče, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, 1,5 dl bílého jogurtu.
Příprava: Kuskus nasypeme do misky a zalijeme horkou vodou. Necháme máčet asi 15 minut, aby zrnka na bobtnala, a pak pečlivě vidličkou promícháme, aby se zrnka oddělila. Do kuskusu přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, zelenou papriku, okurku, cizrnu a sultánky nebo obyčejné rozinky a promícháme. Důkladně osolíme a opepříme.
K přípravě zálivky dáme do misky pomerančovou kůru, mátu a jogurt. Vše dobře promícháme. Směs kuskusu zálivkou přelijeme a dů kladně zamícháme. Ostrým nožem oddělíme kůru a dužinu pomerančů. Dužinu pokrájíme na dílky a odstraníme všechny blány. Listy hlávkového salátu pokryjeme talíře.
Směs kuskusu rozdělíme na talíře a navrch upravíme dílky pomeranče. Na závěr ozdobíme snítkami čerstvé máty a podáváme. Doba přípravy: 30 až 35 minut.

Kolejový kuskus

5-6 lžic kuskusu, 1/4 balíčku sójových kostek nebo 1 párek, olej, 1 cibulka, stroužek česneku,  špetka červené papriky, pepř, 1 kousek zelené a červené papriky, 2 lžíce kečupu, několik růžiček brokolice nebo 1 mrkev.
Kuskus spaříme vařící vodou, sójové maso uvaříme podle návodu a necháme odkapat. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme koření, nakrájené papriky, maso, párek nebo obojí, kečup, trochu vody a vše na pánvičce prohříváme.
Když si chceme polepšit, tak zvlášť povaříme růžičky brokolice a nakrájenou mrkev. Na talíř naložíme kuskus, přelijeme masovou směsí a obložíme uvařenou zeleninkou.

Zeleninový kukus

3 lžíce olivového oleje, 2 malé cibule, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky chilli, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 hrnek zeleninového vývaru, 1 kousek skořice, 2 středně velké mrkve, 250 g květáku, 2 malé cukety, 400 g rozmraženého hrášku, šafrán, čerstvý koriandr, petržel, 200 g kuskusu, lžíce másla.
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a osmažíme doměkka. Potom přisypeme kurkumu, chilli a zázvor. Po minutě opékání přilijeme zeleninový vývar, přidáme skořici a mrkev. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 5 minut.
Přidáme květák a cuketu a dusíme dalších 10 minut. Přimícháme hrášek, šafrán, koriandr a petržel. Skořici odstraníme.
Kuskus dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou. Necháme asi 2 minuty stát, přidáme rozehřáté máslo a kuskus načechráme vidličkou. Na talíře dáme nejprve kuskus a na něj upravíme dušenou zeleninu.

Související

Váš názor