Není nad domácí nudle. Průmyslově vyráběné nudle do polévky jsou na trhu desítky let, a v různé kvalitě. Přesto si naše babičky nudle raději vyráběly samy doma. Proč? Protože doma udělaným nudlím se žádný průmyslový výrobek nevyrovná. Připravit domácí nudle jako od našich babiček není drahé ani příliš složité. Chce to jen zručnost, která se získá jenom tak, že domácí nudle děláme často. Jak připravit domácí nudle jako od babičky? Přinášíme a popis pracovního postupu a rozpis surovin, který je převzat z „babičkovské“ klasické kuchařky.
Babičky nedělaly nudle z nouze
Nudle jako zavářka do polévky, jsou na našem trhu k mání dlouhé desítky let, vždyť historie některých těstáren spadá až do Rakousko-uherské monarchie. Přesto si však hospodyňky, když chtěly uvařit „sváteční“ polévku, raději udělaly nudle vlastní. Kupované nudle zavařovaly jen v krajním případě: když nebylo moc času, nebo když „v týdnu“ vařily nějakou zapraženou hutnou polévku (například kmínovou). Do nedělní polévky, jejímž základem býval poctivý vývar z hovězího masa a kostí nebo ze slepice, patřily jedině nudle domácí. A když by náhodou domácí nudle došly, raději si do sváteční polévky narychlo připravili „strouhání“ z nudlového těsta, než aby sáhly po nudlích kupovaných.
Domácí nudle děláme do zásoby
Jako všechny těstoviny, i domácí nudle jsou trvanlivé, proto si je hospodyňky dělaly do zásoby.
Těsto na nudle se připravuje z vajec, mouky a malého množství vody. Základem domácích nudlí je dobře prohnětené těsto, které se válečkem vyválí na podmoučeném válu (nebo jiné vhodné velké pracovní ploše) do velice tenké placky. Měla by být až průsvitná. Vyválená placka se dala schnout. Naše babičky nechávaly velmi často nudlové placky schnout na ubruse, který rozprostřely na nastlané peřiny. Dnes se nám to zdá divné, ale mělo to logiku – ubrus byl absolutně čistý, hygienický, placku ani peřiny nijak neznečistil. Odsával vlhkost, která dále vsakovala do přehozu, jím byly duchny vždy překryty. Z měkkého podloží se pak suchá placka dobře podebírala k dalšímu zpracování. Sušení na peřinách samozřejmě není podmínkou, stačí, když dáme placku schnout na jiné vhodné místo. Je ale dobré položit na ně třeba velkou čistou osušku nebo vypranou deku a pak ještě čistý třeba starý nepoužívaný ubrus (nesmí být cítit práškem na praní nebo aviváží).
Polévkové nudle tenké jako „vlásek“
Placka musí být suchá, tvrdá, nelepivá. Z placky se nakrájí stejně široké pásy (tak široké, jak dlouhé chceme mít nudle). Pásky se poskládají na sebe. A pak se těžkým a ostrým nožem odřezávají co nejtenčí nudle – ze všech poskládaných pásů najednou. Je dobré naučit se grif, kdy nůž používáme jako páku – zapřít si špičku nože. Ale to záleží na zručnosti každého. Nařezané nudle „lehkou rukou“ (abychom je nepolámali) rozprostíráme na připravený velký tác, na němž je necháme doschnout.
Takovým způsobem můžeme připravit i široké nudle (z naskládaných pásů odřezáváme širší kusy) nebo flíčky (pásy nařežeme užší a těstoviny odkrajujeme do tvaru čtverců).
Když jsou nudle proschlé, zaváříme je dolévky. Počítáme s tím, že se trochu zvětší. Domácí nudle zůstanou v polévce příjemně celistvé, nerozvaří se. proto je naše babičky do polévky zavářely přímo – nebylo třeba vařit je zvlášť. Ani široké domácí nudle nebo fleky se při vaření nelepí.
Nudle jako od našich babiček
Základní předpis
- 350 gramů hrubé mouky
- 125 mililitrů vody
- Dvě celá vejce
Do hrnečku rozbijeme vejce, přidáme vodu a vpracujeme tolik mouky, aby těsto bylo husté asi jako na kapání. Nudlové těsto nesolíme, aby nudle nevlhly. Těstíčko vylijeme do zbytku mouky a vypracujeme tuhé těsto. Pracujeme dlaněmi tak dlouho, až je těsto lesklé a nechytá se válu. Rozdělíme na tři bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat. Pak dílky rozválíme na co nejtenčí placku (na široké nudle a fleky bude trochu silnější). Placku dáme na utěrku schnout, během schnutí několikrát obrátíme. Placky nesmějí přeschnout, aby se při krájení nedrobily. Usušené placky krájíme rovným ostrým, tenkým, ale širokým nožem.
Foto: Autorka