Domů Recepty Dýňová polévka

Dýňová polévka

od jezzina

Zahrádkáři i kuchaři to vědí nejlépe: Nikdy nebyly v České zemi dýně v takové oblibě, a neznalo se tolik druhů dýní, jak tomu je v novém miléniu. Na našem jídelníčku zdomácněly dříve neznámé odrůdy dýni, a co lépe – naučili jsme se nové odrůdy dýní pěstovat. Populárním dýňovým pokrmem, který se pro nás rychle stal atributem podzimu, jsou dýňové polévky. Receptů na ně není nikdy dost.

Polévky z dýní

Dýňová polévka  je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová prakticky bez námahy. Dýně hokaido je pro přípravu dýňové polévky nejvhodnější – je menší než klasická dýně, a tak se lépe zpracovává. Polévce propůjčí delikátní chuť i sytě oranžovou barvu.

Dýňová polévka: Zahraniční tipy

Pikantní dýňová polévka podle Jamie Olivera

  • 1 hokaido dýně o průměrné velikosti, nakrájené na kousky (zbavená semínek, kůru neodstraňujte), 1 velký brambor, nakrájený na kousky, 1 středně velká cibule, najemno nakrájená, 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mléka, 2 stroužky česneku, nasekaného, 2 vrchovaté čajové lžičky kari koření, 1-2 malé červené papričky, nakrájené, trochu olivového oleje, krutony dle chuti.
    Příprava: Přichystejte si větší hrnec, do kterého nalijete olivového oleje. Na oleji lehce osmahněte nakrájenou cibuli, chilli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájené kousky dýně hokaido a brambory, posypte kari kořením. Minutu nebo dvě restujte. Do hrnce přilijte kokosové mléko, přikryjte poklicí a duste, dokud brambory a dýně nezměknou. Dýňovou polévku rozkutrujte ponorným mixerem.
    Podávejte s krutony, které byly usmažené na olivovém oleji, másle a posypané bylinkovou směsí.

Dýňová polévka se skořicí, badyánem a šalvějí, Německo

  • 1 hokaido dýně, průměrné velikosti, nakrájené, 1 velká cibule, 1 pórek, 1 ½ litru zeleninového vývaru, 125 g másla, trochu badyánu, 1 ks skořice, trochu šalvěje 1-2 minuty smažené v oleji, sůl, pepř, případně i Amaretti sušenky.
    Příprava: Cibuli očistíme oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Dýni oloupeme (dýni hokaido není třeba), odstraníme semínka a nakrájíme na kostky silné asi 2 cm. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci a osmahneme na něm zeleninu. Přidáme skořici, badyán, přilijeme zeleninový vývar a polévku přivedeme k varu. Dýňovou polévku vaříme na mírném ohni, dokud dýně nezměkne. Vyjmeme skořici a badyán. Přecedíme přes síto, popřípadě můžeme pracovat i s dýňovým pyré a rozmixovat. Dochutíme solí a pepřem.
    Dýňovou polévku nalijeme na talíř a můžeme podávat tak, že doprostřed talíře rozdrobíme Amaretti sušenky, dozdobíme lístky šalvěje.
    Dalšími zajímavými tipy na dozdobení jsou smažené nudličky slaniny nebo pražená dýňová semínka.

Zdroj: kochbar.de.

Jednoduchá dýňová polévka

  • 450 g dýňové dužiny, 1 l kuřecího vývaru, 500 ml mléka, 125 ml smetany, 125 kg cukru, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kávová lžička červeného pepře, 2 čajové lžičky kari, 1 kávová lžička koriandru, 4 lžíce másla.
    Příprava: Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli a česnek. Potom přisypeme koření a ještě restujeme. Přimícháme dýni, přilijeme vývar a promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Tyčovým mixerem rozmixujeme.  Znovu prohřejeme. Podle chuti dosolíme a dýňovou polévku servírujeme strávníkům na stůl.

Související

Váš názor