Trendem doby, a to veskrze pozitivním trendem, je ekonomické nakládání s potravinami. Šetřit lze i případě nákupů nápojů. Nekupujeme někdy zbytečně to, na co lze zužitkovat potraviny již před časem nakoupené, a bez užitku ležících v potravinových skříňkách? Téma dne: Jak využít domácí zásoby k přípravě hod notných nápojů?
Obsah článku
Nedostatečné pití
Hlava jako střep, únava, stálé posmrkávání. Příznaky něčeho, co v duchu doby označujeme za „sníženou imunitou.“ Když však uděláme „denní inventuru přijatých tekutin“, uvědomíme si, že jsme kromě ranní a odpoledního kávy vypili už jen dva doušky vody na zapití „růžové tablety“. V zimě velmi často pijeme méně, než je přirozený výdej tekutin, a to se vymstí. Není to jen bolest hlavy a stálá únava.
- Suchý vzduch kolem ústředního topení doma i v práci vysouší naše sliznice. Jejich podráždění nutí k stálému pokašlávání.
- Mikroskopickými prasklinami v nosní výstelce vnikají snadno do těla choroboplodné částice, se kterými by si jinak nos přirozeně poradil.
- „Mám sníženou imunitu,“ prohlásíme, protože to do nás „valí“ prostřednictvím sdělovacích prostředků prodejci léčiv. Když ale tuto hotovou „auto diagnózu“ oznámíme svému lékaři, mimo jiné se nás zeptá: „A pijete dostatečně po celý den?“
Chutného nápoje se rádi napijeme
Abychom i v zimě dost pili, měly by nápoje být lákavé. Též není zanedbatelné vědomí, že pitím tělu pomáháme i jinak než jen dodávkou tekutin. Proto si připravíme chutné nápoje ze samých zdravých přísad. A bez éček.
Nápoje z domácích zásob
Zázvorový čaj ze suchého koření
- Horký nápoj z čerstvého zázvoru s citronem není třeba představovat. Tak jen připomeneme, že stejné účinky jako čerstvý zázvor má i mletý sušený. Ostatně před pár desítkami let léčitelé (ani uživatelé) ani jiný zázvor k dispozici neměli, a s úspěchem sušený zázvor používali.
Kurkumový čaj
- Koření, lék i kosmetický prostředek. Seznam příznivých účinků kurkumy je rozsáhlý, proto jen vyjímáme: zvyšuje odolnost organismu, detoxikuje, ničí bakterie, posiluje srdce a čistí játra, pomáhá při gynekologických nemocech, snižuje cholesterol, mírní deprese, zmírňuje bolesti, je silným antioxidantem a antiseptikem. Také prý omlazuje a oživuje mozkovou činnost.
V litru vody povaříme asi 10 minut lžičku kurkumy, čtvrt lžičky skořice a čtyři hřebíčky. Necháme ještě asi 10 minut odstát a scedíme do konve. Pro vitamin C přidáme citron. Pijeme tak, a nebo osladíme medem.
Fenyklový čaj s pomerančem
- Fenykl má příznivé účinky na zažívání, ale rovněž je účinný při kašli. Má ovšem typickou chuť a vůni, která se rychle „přepije“.
Osvěživý a zdravý nápoj připravíme, když v půl litru vody vaříme 10 minut vrchovatou polévkovou lžíci fenyklu s trochou mleté skořice. Mezitím vymačkáme pomeranč, dužninu vyškrábeme do konve, do níž přecedíme odvar z koření. Vřelou vodou doplníme na litr. Necháme asi deset minut zchladnout a pak přilijeme vymačkanou pomerančovou šťávu. Sladit není třeba. Je to i dobrý způsob, jak zužitkovat pomeranče, které mnohde přebývají – babičky stále kupují, ale vnoučata je nechtějí jíst.
Stejné účinky a podobnou chuť jako fenykl má i anýz.
„Stoprocentně“ jablečný čaj
- Už naše prabáby sušily na podzim všechny okrájené jablečné slupky, aby bylo v zimě na čaj (najdeme ve starých kuchřských knihách). Nevedla je k tomu jen šetrnost. Čaj z jablečných slupek je velmi lahodný. A protože jablečné slupky obsahují množství pektinu, je i zdraví prospívající (pektin působí podobně jako vláknina).
Jestliže jsme na podzim nenasušili, můžeme vyvařit i slupky čerstvé – na litr vody asi ze dvou tří jablek. Vaříme 10 minut. Jablečný čaj má pěknou barvu, vůni i báječnou chuť. Uvolněné pektiny se projevují mírnou viskozitou – čaj je lehce zahoustlý. Sladit není třeba.
„Horké ovoce“ a „pečené čaje“ z vlastních zásob
Nekonečnou inspirací pro přípravu oblíbených nápojů v restauracích prodávaných jako „horká + název ovoce“ nebo „pečený čaj“ se pro nás může stát sklep plný marmelád. Ještě širší pole působnosti máme v zásobách kompotů. Bývají to častokrát ty „výtvory“, které jsme připravili v náhlém rozmaru podle nějakého „úžasného“ receptu, a které nám všichni pochválili, ale nikdo nechce jíst.
- Přidáme vodu, rozmixujeme a přecedíme, a nebo propasírujeme, zahřejeme na 80 stupňů, dochutíme čerstvou citrusovou šťávu a máme vlastní „horké ovoce“ bez přídavků chemie.
Typickým odmítaným kompotem často bývá:
- arónie a jeřabina (příliš „tvrdé“),
- lesní malina, ostružina a rybíz (vadí jadérka),
- kořeněné hrušky („takhle hruška nechutná“),
- žlutá mirabelka („kyselé a hořké“)…
Proměněny v nápoj najdou i nejodvážnější experimenty uplatnění.