2,7K
Houby jsou výtečnou surovinou pro přípravu různých pomazánek na topinky, opečené tousty. Receptů na houbové pomazánky na topinky proto není nikdy dost. Některé můžeme přesně napodobit, jiné nás třeba inspirují k podobné krmi. Užijme si houby, vždyť houbová sezona je tak krátká.
Obsah článku
Co s houbami? Pomazánku na topinky!
Houbové pomazánky dobře ladí s topinkami. Ať to jsou křehké suché tousty, anebo klasické česká topinka z konzumního chleba opečená na sádle a potřená česnekem. Houbová pomazánka je bude dobře korunovat. I ta nejobyčejnější smaženice s česnekovou topinkou dobře ladí, natož smaženice všelijak vylepšené, jak už to české hospodyňky umí.
Houbové pomazánky na topinky: Recepty
Houbová pomazánka
- 2 kg krátce převařených hub, 5-6 feferonek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg kapie, 1/2 l kečupu, 1/2 l oleje.
Příprava: Houby krátce povaříme. Všechny ingredience semeleme na masovém mlýnku (malá šajba), poté vložíme do hlubšího hrnce a cca 40 minut vaříme na mírném plameni. Směs neustále mícháme, jinak prská do okolí a může se připálit. Poté směsí plníme šroubovací sklenice (velikost dle pozdější spotřeby) a tyto ještě horké obrátíme dnem vzhůru, přikryjeme utěrkou a necháme velmi zvolna vychladnout .
Skladujeme v temnu a chladu. vynikající na topinky, chlebíčky, toasty a jednohubky.
Houbová směs na topinky
- 400 g čerstvých hub, 200 g papriky, 150 g rajčat, 150 g cibule, 1 palička česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hořčice, 200 g šunky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl, chléb.
Příprava: Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku Masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme.
Topinky opečené nasucho potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme.
Topinky s houbovou směsí
- Slanina 50 g, česnek, sůl, vejce 4, máslo 30 g, tuk, 1 cibule, chléb, houby 500 g, pepř, zrnko jalovce 2-3, pažitka.
Příprava: Houby očistíme, nakrájíme a vložíme do osolené vroucí vody. Vaříme asi 5 až 10 minut a poté scedíme. Slaninu nakrájíme na nudličky a osmahneme na másle. Na směsi tuku osmahneme cibuli a vmícháme houby. Pak přidáme rozdrcená zrnka jalovce a podusíme. Do takto připravené směsi přidáme rozmíchaná vejce, necháme je srazit a promícháme s nakrájenou pažitkou. Chléb opečeme na rozehřátém tuku. Topinky potřeme česnekem a podle chuti osolíme.
Připravenou smaženici namažeme na topinky a můžeme podávat.
Tousty s houbovými škvarky
- Václavky, bedly jedlé, pepř, mletý kmín, paprika, sušený česnek, sůl, hladká mouka, olej na smažení, ubrousek na odkapání přebytečného tuku.
Příprava: Očištěné václavky či bedly pokrájíme na nudličky cca 4-5 mm silné a dáme je do misky. Zaprášíme je kořením, přidat můžeme i sušenou majoránku, mírně osolíme, v misce zlehka nadhodíme (jako palačinky), aby se kořením obalili všude, pak zaprášíme moukou, opět prohodíme a ihned dáme smažit do rozpáleného tuku. Množství na jednu pánev bude zhruba takové, abychom houby do rozpáleného oleje (nebo sádla) nenasypaly ve vyšší vrstvě (mohou se jen částečně překrývat), jelikož by se nám ve velkém množství místo prudkého osmažení začaly dusit ve vlastní šťávě.
Houby smažíme zprudka, nejlépe na nepřilnavé pánvi, občas promícháme a když jsou dozlatova a dokřupava osmažené, vyndáme je naběračkou nebo lžící na ubrousek okapat přebytečný tuk a ihned podáváme s chlebem, topinkou nebo opečeným toustem.