Domů Recepty Kynuté knedlíky v páře

Kynuté knedlíky v páře

od jezzina

Vařit kynuté knedlíky v páře je tradiční způsob, který má oproti vaření ve vodě některé výhody. Kynuté knedlíky můžeme v páře vařit různým způsobem – v ubrousku, na pařáku nebo v parním hrnci. V páře můžeme vařit přílohové knedlíky (v šišce nebo kulaté) nebo i kynuté knedlíky ovocné.

Kynuté knedlíky vařené v páře

Vaření kynutých knedlíků má výhody:

  • knedlík se nerozvaří,
  • nemá „oslizlý“ okolek, který se někdy vytvoří rozvařením,
  • kynutý knedlík vařený v páře také rovnoměrněji kyne, takže obvykle nepraskne.

Vaření v páře má ale i některá úskalí:

  • potřebujeme k tomu poměrně velkou vložku do hrnce („pařák“)
  • nebo musíme dobře napnout ubrousek, aby držel, ale také aby po zatížení nesahal až do vody.

Z těchto důvodů je velmi praktické použít na vaření kynutých knedlíků v páře parní hrnec (když ho máme).

  • Když vkládáme kynuté knedlíky na pařák nebo do parního hrnce, musíme buď knedlík nebo podložku jemně natřít olejem, aby se nepřilepil.
  • Šišky knedlíků vaříme v páře o něco déle, než ve vodě – šišku asi třicet minut, kulaté knedlíky asi patnáct až dvacet minut.
  • Knedlíky při vaření v páře neotáčíme.
  • Když knedlík vaříme v pařáku nebo na napnutém ubrousku, musíme hrnec dobře zakrýt – nejlépe jiným obráceným hrncem.
  • U parního hrnce tato starost odpadá – parní hrnec těsní.
  • Kynutý knedlík vařený v páře po vyjmutí z páry hned roztrhneme – jako u všech kynutých knedlíků.

Staročeské péřové knedlíky vařené v páře

  • 300 g polohrubé mouky, špetka soli, 1/8 l mléka, 1 žloutek, 1lžička cukru, 15 gdrožd.
    Příprava: Droždí rozetřeme s cukrem a 2 lžícemi vlažného mléka. Ke směsi přidáme lžíci mouky, přikryjeme ji ubrouskem a necháme stát, až droždí vzejde. Pak je doplníme mlékem s rozkvedlaným žloutkem, prosátou moukou i solí a vypracujeme tuhé těsto, které poprášíme moukou a necháme asi hodinu kynout.
    Poté utvoříme válečky, rozkrájíme je na stejné kousky a na pomoučeném prkénku vytvarujeme kulaté knedlíky. Během dalšího dvacetiminutového kynutí je obrátíme a podle potřeby ještě zakulatíme.
    Knedlíky vaříme v páře buď na pomaštěném pařáku nebo v napnutém ubrousku osm minut. Během varu je zakryjeme obráceným kastrolem. Musí být rozmístěny od sebe v dostatečné vzdálenosti, aby se neslepily.
    Hotové je ihned roztrhneme vidličkou.  Podáváme k pokrmům se smetanovými omáčkami.

Kynuté ovocné knedlíky vařené v páře

  • 350 g hrubé mouky, špetka soli, lžička cukru, 10 g droždí, 2 – 2,5 dl mléka, 1 žloutek.
    Příprava: Mouku prosejeme do misky, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme troškou vlažného mléka. Když kvasnice vzejdou, přidáme sůl a pomocí vlažného mléka, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, zaděláme dost tuhé těsto. Hotové poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme vykynout.
    Z vykynutého těsta utvoříme váleček, nakrájíme na stejné díly, každý díl roztlačíme na čtvereček, plníme a dobře balíme. Klademe švem dospod na pomoučený vál a pod ubrouskem necháme dokynout.
    Potom knedlíky vložíme na pařák a 15 až 20 minut vaříme v páře. Knedlíky ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby vyšla pára.
    Ovocné kynuté knedlíky sypeme nejčastěji strouhaným tvarohem, cukrem a mastíme máslem.
    Plníme třešněmi, jahodami, borůvkami, meruňkami, angreštem, mimo sezónu povidly, marmeládou nebo tvarohem.

Mohlo by vás zajímat

Recepty na výborné houskové knedlíky, které je možno vařit v páře,  jsou k nalezení ZDE.

Recepty na špekové knedlíky, které lze také vařit v páře, najdete ZDE

Související

Váš názor