Domů Recepty Mufiny: Klasické recepty

Mufiny: Klasické recepty

od jezzina

Že by se v minulosti o amerických muffinách u nás nevědělo, tak to se o  nich vědělo. Sice jen z literatury, ale vědělo. Tak proč je pro některé lidi ze starší generace název muffiny neznámý? Protože se dřív v překladové literatuře nepoužívalo amerikanismu muffina, ale název sladkosti se překládal docela prostě – bábovička. Bábovička s polevou. Bábovička s krémem. Ony ani recepty na muffiny nejsou žádné nóvum – trochu zkušenější hospodyňka hned z rozpisu surovin pozná, že mufiny, to je nekonečná řada variací na téma třené těsto plus nějaká přísada. Nabízíme několik klasických receptů na muffiny.

Mufiny: Klasické recepty

Kávové muffiny (porcí 10)

  • 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 150 g hladké mouky,  100 g rozpuštěného másla, 2 lžíce instantní kávy, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymazání a moučkový cukr na vysypání formiček, moučkový cukr na posypání.
    Příprava: Vejce a cukr ušleháme do řidší pěny. Přidáme mouku s kypřicím práškem a na závěr vmícháme máslo a kávu rozpuštěnou ve 4 lžících horké vody. Těsto rozdělíme do deseti vymazaných a cukrem vysypaných formiček na muffiny a v troubě vyhřáté na 180 °Celsia pečeme 15-20 minut.

Čokoládové muffiny (8 kusů)

  • 60 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 230 g hladké mouky, 20 g kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání formy. Náplň: 250 ml smetany na šlehání, 100 g hořké čokolády, moučkový cukr, na posypání čokoládové hobliny.
    Příprava: Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a horkou vodu ušleháme do pěny. Postupně do ní přidáváme žloutky, sníh z bílků a mouku promísenou s práškem do pečiva a s kakaem. Vypracujeme hladké těsto. Formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Jednotlivé mističky plníme těstem asi do dvou třetin hloubky. V předehřáté troubě pečeme při 180 °C asi 20 minut. Čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle a zlehka vmícháme do ušlehané smetany. Na chvíli vložíme do lednice vychladit. Upečené muffiny ještě necháme krátce vychladnout a poté je vyklopíme.
    Po úplném vychladnutí je rozřízneme, naplníme šlehačkou, pocukrujeme a navrchu ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Banánovo medové muffiny (12 kusů)

  • 250 g hladké mouky, 175 ml podmáslí, 1 lžíce prášku do pečiva, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 75 g ovesných vloček, 30 g cukru, 3 lžíce medu, 1 vejce, 75 g másla, 150 g dia čokolády, 2 banány, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání mističek formy.
    Příprava: Máslo rozpustíme na mírném ohni a poté necháme zchladnout. Banány oloupeme a nastrouháme nahrubo. Třetinu čokolády nastrouháme na větší hobliny. Mouku promícháme s kypřicím práškem a muškátovým oříškem. Přidáme vločky, cukr, med, vejce, rozpuštěné máslo a banány. Postupně přiléváme podmáslí a vypracujeme těsto. Formičky vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do dvou třetin je naplníme těstem a pečeme při 200 °Celsia dozlatova. Během pečení špejlí zkoušíme, jestli jsou muffiny dobře upečené i zevnitř. Ve vodní lázni rozpustíme zbylou čokoládu (dle potřeby přidáme ztužený pokrmový tuk) a vychladlé muffiny v ní namáčíme.
    Muffiny nakonec posypeme čokoládovými hoblinkami a uložíme na chladném místě, aby čokoláda mohla dobře ztuhnout.

Sójové bábovičky s jablečnou omáčkou (asi 8 porcí)

  • 40 g ve slupce uvařených a oloupaných brambor, 50 g plnotučné hladké sójové mouky,  50 g, oloupaných jablek, 40 g medu, 40 g krupicového cukru, 40 g másla, vejce, 20 g máku, šťáva z 1 citronu, máslo na vymazání formiček, 80 g zakysané smetany na ozdobení. Omáčka: 4 dl jablečného džusu, 1 dl bílého vína, 50 g krupicového cukru, 4 hřebíčky, 1 svitek celé skořice.
    Příprava: Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme jablka nakrájená na malé kos-tičky, žloutky, máslo, mouku, med, mák, citronovou šťávu a na závěr sníh z bílků. Zapékací formičky (nebo formu na muffiny) vymažeme máslem, vysypeme krupicovým cukrem, naplníme těstem do tří čtvr-tin a pečeme asi 12 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Mezitím připravíme omáčku. Cukr rozpustíme v kastrůlku na karamel, zalijeme ho vínem a džusem, přidáme koření a omáčku svaříme na čtvrtinu původního množství. Upečené vychladlé bábovičky ozdobíme lžičkou zakysané smetany, přelijeme jablečnou omáčkou a podáváme.
    Upečené vychladlé bábovičky vyklopíme a poprášíme cukrem.

Mohlo by vás zajímat

Víc o muffinách a další recepty na výtečné mufiny

jsou k nalezení ZDE.

Související

Váš názor