Domů Recepty Quinoa: Co to je + příprava

Quinoa: Co to je + příprava

od jezzina

Chenopodium quinoa, quinoa (česky merlík čilský nebo merlík chilský) je jihoamerická plodina, jejíž zrno se využívá jako základní potravina a listy jako zelenina. Pro moderní potravinářství ji znovu „objevili“ v 70. letech američtí hledači produktů zdravé výživy. Quinoa je bohatá na kvalitní bílkoviny, vlákninu, aminokyseliny a minerální látky. Obsah nasycených mastných kyselin je srovnatelný se sojovým olejem. Quinoa je potravina, o kterou se zajímají výživoví specialisté ve spojitostí s nárůstem alergií. Quinoa je vhodná i pro lidi s alergií na lepek.

Quinoa: Nic nového pod sluncem

Merlík chilský (quinoa, někdy se přepisuje i foneticky jako kvinou), je rostlina pocházející z andské oblasti. Jedná se o tak zvanou pseudoobilovinu (nepravou obilninu) z rodu merlíkovitých. Je příbuzná například se špenátem.

  • Quinoa má trojúhelníkovité listy a plody s vysokým obsahem tuků. Roste i ve výškách nad tři tisíce metrů nad mořem. V době příchodu Španělů ji Indiáni konzumovali ve velkém množství.
  • Její semena se používala jako dnes rýže – sloužila při přípravě polévek, nebo se jedla jednoduše opražená.
  • V některých zemích tvořila základ předkolumbovského „vína“ zvaného chicha.
  • Quinoa se rovněž používala v lékařství při léčení abscesů a vředů. Španělé ji zpočátku konzumovali, ale velmi brzy jí začali opovrhovat jako „indiánskou potravou“.
  • V současné době se quinoa (merlík chilský) znovu pěstuje v některých státech jižní Ameriky. Jedná se o komoditu určenou především na vývoz, i v domácích podmínkách je quinoa poměrně drahá, respektive je dražší, než obilniny či rýže.

Využití merlíku chilského

Celá zrna se zpracovávají jako rýže, mouka z quinoi má univerzální uplatnění (zvláště do celozrnného pečiva, zelené části rostliny mohou být součástí salátů).

Ovšem quinoa obsahuje i velmi kvalitní bílkoviny. Dělají se z ní proto náhražky mléka a smetany pro lidi alergické na živočišná mléka, zejména kravské.

Také se používá pro výrobu dětských výživ.

Výživné a podpůrné látky

  • Quinoa má ze všech rostlinných zdrojů nejkompletnější protein. Velice ceněna je pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin (zejména kyseliny linolenové).
  • Quinoa je vydatným  zdrojem vitaminů A, B2, B1, B9, C, E, vápníku, železa, hořčíku, mědi a zinku.
  • Quinoa je pro obsahující látky doporučována kojencům, malým dětem, alergikům a především lidem trpícím (alergií na lepek celiakií).

Příprava merlíku

Celá quinoa (semena) se ke kuchyňským účelům používají podobně jako rýže. Jestliže není zbavena hořských (různě zbarvených) slupek, je třeba je před použitím máčet ve vodě, aby se zbavila hořkosti způsobené saponiny ve slupkách. Loupaný merlík (bílý) nemusíme proplachovat. Quinoa chutná trochu jako oříšky – je velmi jemná.

Merlík důkladně propláchneme, případně na pár hodin namočíme (abychom ho zbavili hořkosti), pak vodu slijeme a vaříme v nové vodě. Na jeden hrnek merlíku nalijeme dva hrnky vody. Osolíme a vaříme 15 až20 minut, dokud se voda nevypaří. Dále s ním pracujeme jako s rýží: se zeleninou, s masem, na sladko pro přípravu kaší.

Související

Váš názor