Domů Nemoci Pálení žáhy: příčiny a co může pomoci

Pálení žáhy: příčiny a co může pomoci

od jezzina

Pálení žáhy bývá častým problémem mnoha lidí a jeho příčinou je obvykle některá z dietních chyb. K obtížím dochází velmi často po požití hodně kořeněných jídel, tučných nebo smažených pokrmů, ale i alkoholu, kávy, sladkostí, čokolády, citrusových plodů, při pití nápojů sycených oxidem uhličitým a podobně. Někdy je ovšem důvodem i nepřiměřený stres, choroby žlučníku či žaludeční vředy. Pálení žáhy bývá rovněž příznakem celkového oslabení zažívacího traktu a překyselení organismu. Pokud se pálení žáhy objevují pravidelně, neměli bychom dlouho váhat a svěřit se svému ošetřujícímu lékaři.

Proč pálí žáha?

Při pálení žáhy dochází k tomu, že kyselina chlorovodíková, která v žaludku slouží k trávení potravy, stoupá do jícnu a dráždí jeho tkáň. To pociťujeme jako pálení.

Co pomůže?

Úlevu mohou poskytnout:

  • léky ze skupiny antacid,
  • pomáhají i vitaminy řady B, které podporují správné trávení,
  • podobně jako třeba čerstvý ananas.
  • Pálení žáhy tlumí také bylinkové čaje, například z fenyklu nebo zázvoru.
  • Akutní obtíže mnohdy vyřeší jen vypití sklenice vody, ovšem bez bublinek.
  • Starší generace nedá dopustit na lžičku sody bicarbony.

Tato opatření jsou ovšem určena pouze pro zvládnutí již vzniklých problémů, neřeší jejich pravou příčinu.

Pár užitečných tipů:

V prevenci pálení žáhy se uplatňují mimo jiné tyto zásady:

  1. Jíme pomalu a každé sousto dobře rozžvýkáme.
  2. Omezíme tučná, hodně kořeněná a smažená jídla, stejně jako sladkosti a alkohol.
  3. Konzumujeme co nejvíce ovoce a zeleniny, pozor na citrusové plody.
  4. Nejíme těsně před spaním.
  5. Hodně pijeme, nejlépe obyčejnou stolní vodu bez bublinek.
  6. Příliš mnoho kysličníku (v sodovce jsou více než tři gramy na litr) může vyvolat pálení žáhy.
  7. Pokud možno se vyhýbáme nadměrnému stresu.
  8. Pamatujme, že pálení žáhy mohou způsobovat i některé léky.

Byliny při pálení žáhy

Nejjednodušším lidovým prostředkem ihned mírnícím pálení žáhy je nálev ze lněného semene nebo hořčičného semene.
Připraví se z jedné polévkové lžíce semene zalitím dvěma decilitry vroucí vody. Občas se promíchá a nechá se dvacet minut bobtnat. Pije se po hltech v průběhu třiceti minut.
Jiný recept: po 50 g květů rmenu a listí šalvěje, po 25 g květu hluchavky, semene lnu a natě řebříčku pečlivě rozmixujeme na jemný prášek a uchováme v tmavé, utěsněné nádobce. V čas potřeby nasypeme jednu až půldruhé kávové lžičky prášku do horkého mléka, zamícháme a pomalu vypijeme.
Je však vhodné vyšetření lékařem, protože pálení žáhy může být příznakem i vážnějších změn, zejména v žaludku.

Ilustrační foto: sxc.hu

Související

Váš názor