Domů » Jak na piškotovou roládu, která se povede – výborné recepty

Jak na piškotovou roládu, která se povede – výborné recepty

od jezzina

Mnohá začínající hospodyňka se pečení piškotové rolády obává. A tak i „zaručené“ předpisy odkládá v obavě, že by se jí piškotová roláda nepovedla. To může trvat i roky. Přitom upéct piškotovou roládu je skoro stejně tak „složité“, jako upéct piškot na plechu. Nabízíme dva recepty na piškotovou roládu, aby se opravdu povedla. A na závěr trik, co si počít s roládou, která se nepovede.

Piškotová roláda, která se povede

Piškotová roláda plněná ovocem

  • 150 g polohrubé mouky, 180 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 5 lžic horké vody, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, ztužený tuk na vymazání a hrubá mouka na posypání papíru (alobalu, pergamenu – prodává se jako papír na pečení), zavařenina, ovoce (jahody, banán, kiwi, ananas – podle možností).
    Příprava: Plech na pečení vyložíme archem papíru, který vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do misky dáme žloutky a za stálého míchání přidáváme po malých dávkách horkou vodu. Potom vmícháme větší část moučkového cukru, vanilkový cukr a šleháme do zhoustnutí. Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme do něj zbývající cukr a zlehka jej vmícháme do žloutkové pěny spolu s prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na papír, povrch uhladíme stěrkou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 10 minut. Jakmile je těsto upečené, přikryjeme je vlhkou utěrkou. Obrátíme, odstraníme papír, roládu zatepla svineme a necháme vychladnout. Prochladlou roládu znovu rozvineme, potřeme zavařeninou a poklademe tenkými plátky ovoce. Opět stočíme a povrch rolády pocukrujeme. Odložíme do chladna ztuhnout a před podáváním krájíme na plátky.
    Tip: Na vrstvu marmelády můžeme nanést ještě i vrstvu krému.

Jahodová roláda

  • 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 80 g hrubé mouky, 80 g škrobové moučky, špetka soli, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání papíru na pečení nebo alobalu, cukr nebo čokoládová poleva na ozdobení. Náplň: 1 lžíce želatiny, asi 200 g jahod, 250 g měkkého tvarohu (nejlépe tučného), 2 – 3 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, citrónová šťáva, 1/4 l sladké smetany.
    Příprava: Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, přidáme prosátou mouku, škrobovou moučku a nakonec zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků, který jsme ušlehali se zbývajícím cukrem a solí. Těsto rozetřeme na tukem potřený a moukou posypaný papír položený na plechu a prudčeji upečeme. Papír s piškotem vyndáme z plechu. Na upečený piškot položíme vlhkou utěrku, obrátíme, stáhneme pečící papír, stočíme po delší straně do rolády a necháme vychladnout.
    Mezitím si připravíme náplň. V malém množství vlažné vody necháme nabobtnat želatinu. Očištěné jahody pokrájíme na menší kousky. Měkký tvaroh utřeme s pískovým a vanilinovým cukrem, citrónovou šťávou a jahodami. Smetanu ušleháme a s rozpuštěnou želatinou ji vmícháme do tvarohu.
    Vychladlou roládu rozvineme, potřeme krémem, stočíme do původního tvaru a povrch rolády pocukrujeme nebo přelijeme čokoládovou polevou (nejlépe bílou).

Když se roláda nepovede

jestliže se nám roláda potrhá už při první svinování, je zbytečné se trápit. Piškot necháme vychladnout a použijeme jej třeba na přípravu nějakého nepečeného moučníku.

Související

1 komentář

Ivana 27.2.2021 - 1.00

Vyzkousela jsem ten prvni recept a rolada se moc povedla. Testo bylo rovnoměrně vysoke a pri zavinuti se nelamalo.
Byl zo muj prvni pokus a z vysledku jsem nadsena!
Dekuji

Reply

Váš názor