Domů Moučníky a dezerty Třená bábovka: Nejlepší recepty

Třená bábovka: Nejlepší recepty

od jezzina

Třené bábovky se připravují z litého těsta, jehož základ tvoří šlehaná (třená) hmota ze žloutků, cukru a tuku. Po přidání mouky a dalších přísad podle konkrétního receptu se do těsta lehce vmíchá tuhý sníh z bílků.

Dřív se do třeného těsta nepřidával prášek do pečiva – proto se o třené bábovce mluvilo s takovým respektem. Snadno totiž mohla klesnout, srazit se, vytvořit “brousek”. V současné době se už tak na “čistotě” receptury nebazíruje a prášek do pečiva v menším množství přidáváme. Je to jistota.

Bábovky se pečou zvolna a je vhodné svrchu formu přikrýt alobalem. Že je bábovka upečená, poznáme podle kontrolního vpichu špejlí.

Třená bábovka: Nejlepší recepty

Třená bábovka s citrusovou kůrou

  • 250 g hrubé nebo polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 3 vejce, 200 ml vlahého mléka, 2 lžičky kypřícího prášku, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kandované citrónové nebo pomerančové kůry.
    Příprava: Změklé máslo nakrájíme na kousky, přidáme žloutky, polovinu moučkového cukru a vanilkový cukr a třeme trpělivě vařečkou, až je hmota hladká. Potom přilijeme vlahé mléko, ve kterém jsme rozmíchali trochu mouky a znovu lehce promícháme. Zbytek mouky smícháme s kypřícím práškem, přisypeme k těstu a vše znovu společně mícháme. Na závěr přidáme jemně nasekanou kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru.
    Z bílků a zbývajícího cukru ušleháme tuhý sníh a lehce vařečkou vmícháme do připraveného těsta.
    Formu na bábovku pečlivě vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a mírně zvedneme při vnějších okrajích.
    Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů C až do okamžiku, kdy se bábovka začíná na okrajích oddělovat od formy. Zda je upečená i uvnitř vyzkoušíme vpíchnutím špejle, která by měla po vyjmutí zůstat suchá.

Třená bábovka podle babičky (bez prášku do pečiva)

  • Navážíme tolik cukru a másla, co váží čtyři vejce, přidáme dvě deka vanilkového cukru a vše utřeme do pěny.
    Pak navážíme tolik mouky, co váží pět vajec a k tomu přidáme 4 dkg rozinek, 2 dkg strouhané čokolády a 2 dkg kandovaného ovoce.
    Lehce zamícháme do másla s cukrem a pečeme ve vymazané a vysypané formě v mírné troubě.

Skořicová bábovka

  • 300 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 150 g tuku (Hera), 4 vejce, 4 lžíce mléka, 25 g vanilkový cukr, 50 g skořicového cukru, kůra z 1 citronu, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 lžička skořice, moučkový cukr na ozdobení tuk a strouhanka na formu.
    Příprava: Oddělíme žloutky od bílků. Změklý tuk vyšleháme, postupně přidáme polovinu cukru se žloutky a utřeme do pěny. Za stálého třenívmícháme střídavě po lžících mouku a mléko. Z bílků ušleháme sníh, do kterého zašleháme lžíci cukru z odváženého množství a vmícháme do utřeného těsta. Nakonec přidáme prášek do pečiva dobře rozmíchaný v hrstce mouky, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Asi do třetiny výše uvedeného těsta zamícháme skořicový cukr.
    Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a střídavě naplníme bílým a skořicovým těstem. Pečeme zvolna v troubě vyhřáté na 180 °Celsia.
    Upečenou bábovku po krátkém zchladnutí vyklopíme. Nakonec ji posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na dílky a podáváme s ananasovým kompotem ozdobenou lístkem meduňky.

Třená bábovka s banány

  • Šedesát gramů másla nebo rostlinného tuku v misce utřeme s 50 gramy pískového cukru do pěny, postupně zašleháme 3 žloutky až do pěny.
    Oloupeme dva banány a vidličkou rozetřeme s trochou mléka. Přidáme k žloutkové směsi, doplníme 250 gramy prosáté polohrubé mouky s polovinou balíčku kypřicího prášku, asi 1,5 decilitru mléka a promícháme.
    Ze tří bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme 50 gramů cukru, vanilkový cukr a lehce vmícháme do těsta.
    Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut pči 180 stupních Celsia.

Slavnostní třená bábovka s vaječným likérem

  • Pět vajec ušleháme do pěny s 200 gramy cukru a jedním vanilkovým cukrem. Za stálého míchání tenkým pramínkem přilijeme 250 mililitrů oleje a stejné množství vaječného likéru.
    300 gramů polohrubé mouky spolu s balíčkem kypřicího prášku prosijeme na hmotu a vmícháme. Předehřejeme troubu na 175 stupňů Celsia, vymastíme formu a naplníme ji třemi čtvrtinami těsta. Do zbytku prosijeme vrchovatou lžíci kakaového prášku, pak vše vlijeme na těsto do formy a špejlí mírně promícháme.
    Pečeme asi hodinu při teplotě 180 stupňů Celsia.

Mohlo by vás zajímat

0 komentář

Související

Váš názor