Domů » Cheesecake: Originál recept

Cheesecake: Originál recept

od jezzina

Originální cheesecake je typický (severo)americký zákusek, který v Česku získal na velké popularitě. V tradiční podobě je cheesecake tvořen korpusem z nadrcených keksů a z vyšší vrstvy tvarohové hmoty. Originální cheesecake se peče, ale jsou recepty i na nepečený cheesecake.

Originální cheesecake to neměl – a možná stále nemá – na českém gastronomickém poli lehké. Stále tak nějak „zaškobrtáváme“ o ten cheese, sýr v jeho názvu. Nutí to potom shánět „jemný sýr“ na jeho přípravu, roztírat či šlehat „jemný sýr“, připravovat náplň z „jemného sýra“

Přitom ty naše „rozpaky“ nepramení z použité suroviny, ale z nepříliš šťastného překladu synonyma.

Nelíbí se výraz sýr? Můžeme říkat tvaroh

Profesionální překladatelé (například literárních děl) nikdy nepoužijí výrazu „sýrový koláč“, ale naprosto přirozeně cheesecake přeloží jako „tvarohový zákusek“ nebo „tvarohový dort“. A jsme doma. Tvaroh se sice anglicky řekne curd, v americkém prostředí se ale používá i synonyma cottage cheese. Takže nás ten „cheese“ v názvu nemusí trápit. A vůbec není třeba omluvně vysvětlovat, že jsme na přípravu cheesecaku použili „jenom“ tvaroh. Důležitá je pouze kvalita použitého cottage cheese, tedy jemného tvarohu.

Cheesecake – originál recept

  • 250 g máslových keksů (u nás Club sušenky, BB, esíčka a podobně)
  • 120 g másla

Na náplň:

  • 600 g plnotučného tvarohu (v USA se používá tvaroh značky Philadelphia, u nás je k mání jen na několika málo místech). Pro typickou americkou nepatrně slanou chuť lze použít i některý druh žervé – lučinu, mascarpone, ricottu.
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 1/2 lžičky vanilkové esence (v našich končinách spíš balíček vanilinového cukru, který má pro nás jemnější a méně „chemickou“ chuť než v Česku vyráběná vanilková tresť)
  • Jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 1 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 3 velká vejce a jeden žloutek navíc
  • 200 ml zakysané smetany (vybíráme kvalitní, pár ušetřených korun nás už „nezachrání“)

Na potření:

  • 200 – 250 ml husté kvalitní zakysané smetany s 1 lžící moučkového cukru a se 2 lžičkami citronové šťávy

Příprava cheesecaku, tvarohového zákusku

  • Sušenky podrtíme na jemno. Obvykle stačí vložit je do sáčku a rozmačkat kuchyňským válečkem, ale někdo si pomůže mixerem (zdá se to být pohodlnější, ale v konečném efektu vyjde práce nastejno, protože mixer pak musíme vyčistit).
  • Sušenkovou drť zvlhčíme rozpuštěným máslem.
  • Rozevírací dortovou formu dobře vymažeme máslem a  sušenkovou směs doslova „napěchujeme“ na její dno a a asi dva tři centimetry do boků.
  • Ze surovin uvedených v rozpisu pro náplň vymícháme nebo zvolna ušleháme tvarohový krém.
  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  • Krém nalijeme na sušenkový korpus.
  • Vložíme do trouby, teplotu snížíme na 160 stupňů a cheesecake zvolna pečeme asi 35 – 40 minut. Že je moučník upečený poznáme podle toho, že se korpus odchlipuje od boků formy.
  • Vypneme troubu, pootevřeme její dvířka a cheesecake v ní necháme zvolna vychladnout.
  • Pak uložíme do lednice a necháme do druhé dne odležet.
  • Před podáváním potřeme přislazenou a citronem dochucenou zakysanou smetanou.

Cheesecake s banány

  • Dva hrnky jemně rozdrcených keksů, dvě tři lžíce měkkého másla, 2 lžíce moučkového cukru, půl sáčku vanilkového cukru, 3 vejce, šálek jahod, lžička citronové šťávy, 250 g ananasového kompotu, půl tabulky čokolády na vaření, tři tučné tvarohy ve fólii (kostce), ne ve vaničce.
    Příprava: Utřeme drcené sušenky, máslo a dvě lžíce cukru a napěchujeme těsto do dortové formy. Upečeme v troubě při teplotě 160 až 180 stupňů. Mezitím našleháme tvaroh do hladka, vmícháme vejce, vanilkový cukr a jeden, na kaši rozmačkaný, banán. Podle chuti přisladíme. Když vychladne korpus, naneseme náplň a dáme do ledničky – ideálně přes noc.
    Před servírováním dozdobíme strouhanou čokoládou, jahodami a ananasem. Je praktičtější zdobit až jednotlivé porce.

Foto: freeimages.com

Související

Váš názor