Domů Moučníky a dezerty Cheesecake z BeBe sušenek

Cheesecake z BeBe sušenek

od jezzina

Na korpus pro americkou specialitu – cheesecake, tvarohový koláč či tvarohový dort – který se připravuje z podrcených keksů, se dají velmi úspěšně použít sušenky BeBe. I když se to nezdá, jedná se o tradiční domácí výrobek. Co víme o historii BeBe sušenek? Jaká je jejich současnost? Kolik mají BeBe sušenky variant a která se nejlépe hodí na cheesecake? A jak cheesecake z BeBe sučenek připravit?

BeBe sušenky: Kde se vzaly?

Podle dostupných informací se první BeBe sušenky začaly vyrábět v roce 1957 ve znárodněné firmě Deli Lovosice, která byla přestavena z původní čokoládovny, jejíž historie sahá až do roku 1856. Lovosice – Lobositz – se nacházely v Sudetech, i majitel čokoládovny Agustin Tschinkelbyl Němec. Po druhé světové válce byla továrna coby německý majetek zkonfiskována a roce 1948 přeformována na národní podnik Deli. Vyráběný sortiment se změnil na trvanlivé pečivo.

Traduje se, že BeBe (BB) byl původně jen pracovní název pro nové máslové sušenky (Butter Biscuits). Což se sice velmi podobá možnému, ale nijak oficiálně to potvrzeno není. Je zajímavé, že BeBe sušenky nebyly do 90. let v Česku nijak zvlášť oblíbené: populárnější byla Esíčka, Derby, Koka, Club, později Albert. Možná to bylo způsobeno tím že se údajně BeBe sušenky vyvážely jako potravinová rezerva pro Saúdskou Arábii.

V současné době, kdy je závod Deli Lovosice součástí koncernu Opavia, jsou BeBe sušenky „vlajkovou lodí“ výrobce. Zájem o ně stále roste, třebaže je nutno připomenout, že pod označením BeBe se dnes vyskytuje škála výrobků, jejichž složení, konzistence, vzhled i chuť jsou různé, což se v minulosti nedělalo.

Výrobce BeBe sušenek udělal nejen vstřícný krok vůči požadavkům zákazníků, ale rovně vůči požadavkům racionální stravy. V současné době se trhu objevují například BeBe sušenky:

  • BeBe cereální,
  • jemné s celozrnnými cereáliemi,
  • BeBe kakaové,
  • BeBe s náplněmi různých příchutí,
  • BeBe Club,
  • BeBe s brusinkami,
  • BeBe s oříškové s medem,
  • BeBe s máslovou a vanilkovou příchutí,
  • BeBe měkké bochánky.

Na výrobu cheesecaku se hodí BeBe sušenky v podobě tradičních keksů – tedy bez náplně a nikoliv měkké bochánky, ale křehké sušenky.

Cheesecake z BeBe sušenek

  • 200 g libovolných BeBe sušenek
  • 120 g másla
  • 400 g žervé nebo tučného měkkého tvarohu
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 vejce + 1 žloutek navíc
  • 1 dřeň z půlky vanilkového lusku nebo 1 vanilinový cukr

Cheesecake z BeBe sušenek: Pracovní postup

  1. BeBe sušenky jemně rozdrtíme – například je dáme do mikrotenového sáčku a rozválíme válečkem na nudle, jemně rozklepeme tupou stranou paličky nebo je rozmixujeme v nějakém elektrickém domácím pomocníku.
  2. Sušenkovou drť smísíme s máslem – někdo dává máslo rozpuštěné, někdo jen máslo změklé. Protože dál pracujeme teplýma rukama, vyjde to asi nastejno.
  3. Dortovou formu s odnímatelnými boky na pružinu dobře vymažeme máslem.
  4. Sušenkovou hmotu napěchujeme na dno a trochu do boků formy. Aby byla opravdu natěsno, pomáháme si dnem skleničky, kterým také zajistíme, že bude vrstva stejnoměrná.
  5. I v dalším kroku se předpisy liší – někdo nechá sušenkovozu hmotu krátce zapéct v troubě (asi pět minut), někdo ji naopak odloží do lednice, aby ztuhla.
  6. Formu s korpusem obalíme v alobalu, a to tak, aby do ní netekla voda – cheesecake se bude péct ve vodní lázni.
  7. Umícháme tvarohovou hmotu. V Americe se na cheascake používá nejčastěji čerstvý sýr Philadelphia, který má mírně slanou chuť. V Česku ho ale moc neseženeme. Lze ale dobře použít žervé (třeba Lučinu), mascarpone, tučný jemný tvaroh. Z nízkotučných nebo nějakých náhražkových surovin nemá vůbec cenu cheesecake vyrábět.
  8. Tvaroh, vejce, žloutek, cukr, smetanu a vanilkovou příchuť smícháme dohromady. Krém nešleháme, jen ručně jemně mícháme. Krém vlijeme na sušenkový korpus.
  9. Formu vložíme do vodní lázně (kastrol větší, než je dortová forma) a zvolna pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů asi půl hodiny. Dort je upečený tehdy, když má soudržnou konzistenci a ani uprostřed není tekutý.
  10. Necháme ve formě vychladnout a pak uložíme do ledničky alespoň do dalšího dne.

Před podáváním jemně objedeme obvod dortu, aby se bezpečně oddělil od boků formy. Pak otevřeme sponu, boky sejmeme, dortovým nožem podřízneme dno, dort přesuneme na servrovací talíř a dokončíme – třeba potřeme zakysanou smetanou ochucenou citronem a cukrem nebo chladným ovocným rozvarem – podle libosti.

Mohlo by vás zajímat

Originální recept na cheesecake a recept na cheesecake s banány je k nalezení v samostatném článku ZDE.

0 komentář

Související

Váš názor