Domů Moučníky a dezerty Vánoční cukroví bez ořechů

Vánoční cukroví bez ořechů

od jezzina

Poměrně častý druh potravinové alergie je nesnášenlivost ořechů. Jestliže se přímá konzumace ořechů dá docela dobře eliminovat, na alergika čekají „nástrahy“ v případě konzumace pečiva, do jehož těsta byly přidány ořechy.  A to je hlavně případ českého vánočního cukroví. V podmínkách domácnosti tomu lze docela dobře zamezit. Rejstřík vánočního cukroví je tak široký, že v rodinách s alergiků lze napéct mnoho druhů drobného pečiva, aniž by tím kouzlo českých Vánoc nějak utrpělo.

Vánoční cukroví bez ořechů? Není to žádný problém

Je-li třeba péct vánoční cukroví bez ořechů, může kuchařka zvolit ze dvou cest.

  1. Méně jistá je ta, že se podíl ořechů v cukroví nahradí jinou surovinou. Tou mohou být třeba pražené sójové boby (alaburky), různá semínka (slunečnice, dýně…) – pokud je alergik snáší, což musí být vyzkoušeno. Vyzkoušet v malém množství by se mělo i pečivo s pozměněnou recepturou.
  2. Mnohem jednodušší, a s výsledkem zaručeným, je vybrat si z receptů na čajové pečivo bez ořechů.

Vánoční cukroví bez ořechů, výběr

Anýzky smetanové

  • 250 g polohrubé mouky, 50 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 dl kysané smetany, lžička mletého anýzu a trošky prášku do pečiva
    Příprava: Vypracujte na vále vláčné těsto. Nechte přes noc odpočívat. Druhý den vyválíte z těsta placku a vypichujete tvary. Anýzky pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Anýzky nepotřebují dlouho odležet, takže je můžete vyrábět skoro na poslední chvíli.

Kokosky

  • 3 vejce, 40 g másla, 200 g cukru a 250 g kokosu.
    Příprava: Žloutky utřete se 40 gramy másla a 200 gramy cukru, přidáte sníh z bílků a 250 gramů kokosu. Z přísad vypracujeme těsto, které lžičkou dáváme na vymazaný plech. Pečeme ve středně teplé troubě a sundáváme ještě teplé. Podle tohoto receptu vytvoříme asi sedmdesát kousků. Kokosky je nutno nechat uležet.

Ledovky

  • 1/2 kg polohrubé mouky, 36 dkg moučkového cukru, 30 dkg másla, 2 vejce, skořice, kakao, citronová šťáva, 1 prášek do pečiva.
    Příprava: Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Vyválíme placku a třemi různě velikými formičkami vykrajujeme hvězdičky. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme tři hvězdičky na sebe máslovou náplní: 30 dkg másla, 20 dkg moučkového cukru, 2 žloutky. Slepené hvězdičky poléváme rumovou polevou, kterou zhotovíme ze 40 dkg moučkového cukru, vařícího mléka a rumu.

Linecká srdíčka s růžovou polevou

  • 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g pískového cukru, citrónová kůra, balíček vanilinového cukru, 2 žloutky a 1 lžíce mléka.
    Růžová poleva: 200 g prosátého moučkového cukru, asi 1 lžíce červené ovocné šťávy (z kompotu – borůvky, aronie, ostružiny, maliny a podobně) a pikantní zavařenina.
    Příprava: Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, vanilinový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, kolem dáme máslo nakrájené na kousky, doprostřed vlijeme žloutky a mléko. Těsto nejprve zpracujeme nožem, potom rukama, upravíme do bochánku a v chladu přikryté fólií necháme asi hodinu odležet. Potom ho rozválíme a vykrajovací formičkou vypichujeme srdíčka, ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dorůžova. Po vychladnutí spojujeme linecké cukroví pikantní zavařeninou, polijeme růžovou polevou.

Linecké pečivo, základní těsto

  • 75 dkg hladké mouky, 50 dkg másla nebo Hery, 25 dkg, práškového cukru, 3 žloutky, citronová kůra.
    Příprava: Ze všech surovin vypracujeme těsto, které použijeme k vykrajování a slepování marmeládou nebo krémy, na košíčky, lidičky nebo na rohlíčky protlačované strojkem..

Ledová čokoláda

  • 250 g ztuženého tuku, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce sušeného mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 1 vanilkový cukr.
    Příprava: Tuk rozehřejeme, vmícháme přísady kromě škrobové moučky a směs přivedeme do varu. Přidáme škrobovou moučku a odstavíme. Hmotou plníme formičky vypláchnuté studenou vodou a ledovou čokoládu dáme zmrazit.

Sójové houbičky

  • 100 g sójové mouky, stejné množství moučkového cukru, 40 g másla, dvě lžíce svařeného mléka, lžící rumu a lžičku fernetu a lžíci kakaa, našlehaný bílek.
    Příprava: V míse pečlivě prohněťte ingredience na tuhé těsto. Asi třetinu oddělte a obarvěte kakaem. Z bílé hmoty vyrobte nožky a z hnědé kloboučky houbiček. Přimáčknutím je spojte dohromady a nechte do druhého dne pěkně tuhnout. Pak je můžete uložit, abyste si na nich po týdnu pochutnali.

Perníčky

  • 2 vejce, 200 g pískového cukru, 170 g rozpuštěného medu, 500 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, tlučené koření do perníku – 2 kuličky nového koření, 1 badyán, 3 hřebíčky, trocha skořice, citrónová kůra, 80 g rozpuštěné hery a 2 žloutky na potření.
    Bílková poleva: 100 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžička citrónové šťávy.
    Příprava: Vejce, cukr a med třeme 15 minut, pak přidáme mouku s kořením a sodou. Nakonec tuk. Vypracované těsto necháme přes noc odpočinout (může odpočívat i několik dnů). Potom z něj vyválíme plát asi 3 mm silný a formičkami vykrajujeme různé tvary. Potřeme rozšlehaným žloutkem a klademe na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe. Když žloutek zaschne, potřeme perníčky ještě jednou a v horké troubě rychle upečeme. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou.

Rohlíčky s čokoládovou náplní

  • 120 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g pískového cukru, citrónová kůra, vanilkový cukr a 1 žloutek Náplň: 120 g másla, 100 g jemně strouhané čokolády, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí, 2 lžíce rumu, čokoládová poleva.
    Příprava: Ze všech přísad vypracujeme na vále těsto, vyválíme ho v tenkou placku a formičkou vykrajujeme rohlíčky. Upečeme v teplejší troubě. Vychladlé opatrně plníme nádivkou (jsou křehké) a slepujeme. Poléváme polevou a zdobíme půlkou mandle.

Šlehačkové cukroví

  • 400 g tuku (Hera aj.), 1 šlehačku, 700 g polohrubé mouky, 1 žloutek a 1 prášek do pečiva.
    Příprava: Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Následně ho rozválíme na půl centimetrový plát a formičkami vykrajujeme rozmanité tvary. Pečeme v horké troubě a následně je balíme v cukru. Výborné je slepené marmeládou. A pozor, je toho hodně.

Zázvorky

  • 5 žloutků a jedno celé vejce, 250 g moučkového cukru, 200 g hladké mouky a poctivou kávovou lžičku zázvoru.
    Příprava: Žloutky a vejce ušleháme s cukrem do bělavé pěny. Do napěněné hmoty přidáme mouku střídavě se zázvorem. Na vále vykrajujeme tvary, které přeneseme na vymazaný plech a necháme několik hodin nebo přes noc odpočinout. Pa dáme péct do mírně vyhřáté trouby. Pečeme do temně žluté barvy.

Související

Váš názor