Domů Moučníky a dezerty Bábovky: Dobré a rychlé recepty

Bábovky: Dobré a rychlé recepty

od jezzina

Bábovka na stole vždy vyvolá „domáckou“, až trochu starosvětskou atmosféru. I když se zhotovení bábovky někdy považuje za důkaz jakési hospodyňské zdatnosti, upéct bábovku není nic složitého. Na rychlé a bezpečné pečení bábovky koluje množství vyzkoušených receptů. Některé z nich jsme vybrali.

Bábovky: Dobré a rychlé recepty

Vanilková bábovka

  • 80 g cukru, 80 g másla, 2 vejce, 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 2 dl mléka, vanilkový cukr, citronová kůra, špetka soli, tuk a prosátá strouhanka na formu.
    Příprava: Z mléka a droždí připravíme obvyklým způsobem kvásek. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a kváskem zaděláme těsto, do kterého závěrem vmícháme tuhý bílkový sníh. Urovnáme do vymaštěné a vysypané formy a necháme ještě půl hodiny kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a ihned po vyklopení pocukrujeme.

Bábovka s tvarohem

  • 25 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 18 dkg tuku, 3 vejce, 25 dkg měkkého tvarohu, 1/4 prášku do pečiva.
    Příprava: Utřeme tuk s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, mouku, prášek a sníh. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme.
    Další recepty na tvarohové bábovky jsou k nalezení ZDE.

Kokosová bábovka

  • 300 g polohrubé mouky 160 g másla či rostlinného tuku 180 g moučkového cukru 100 g strouhaného kokosu 2 dl mléka 3 vejce 1 balíček vanilkového cukru 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva ztužený tuk na vymazání formy kokos na vysypání formy.
    Příprava: Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem. Změklý tuk dáme do mísy a spolu s vanilkovým a moučkovým cukrem jej utřeme do pěny. Postupně vmícháme jeden žloutek po druhém, přidáme kokos, větší část prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva a zalijeme vlažným mlékem. Dobře promícháme a nakonec těsto zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků a poprášíme zbylou moukou. Lehce promícháme a těsto rozetřeme do připravené formy, stěrkou nahrneme více k okraji formy a vložíme do středně vyhřáté trouby. Po krátkém zapečení zmírníme příkon tepla a pečeme asi 40 minut dozlatova. Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme vychladnout a potom vyklopíme.
    Pocukrujeme anebo (po vychladnutí) ozdobíme čokoládovou polevou a posypeme strouhaným kokosem.

Mramorovaná bábovka

  • 200 g polohrubé mouky 150 g pískového cukru 1 vanilkový cukr 4 vejce špetka soli 1-2 lžíce kakaa máslo na vymazání formy mouka na vysypání formy.
    Příprava: Z bílků ušleháme tuhý síh a za stálého míchání do něho postupně přidáváme rozšlehané žloutky s cukrem. Nakonec pomalu vmícháme polohrubou mouku a ostatní přísady. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné přidáme 1-2 lžíce kakaa. Do máslem vymazané a moukou vysypané mouky potom střídavě lijeme (nebo dáváme lžící) světlé a tmavé těsto. Těstem naplněnou bábovkovou formu dáme na spodní rošt horkovzdušné trouby, zakryjeme poklicí a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Dalších 5-10 minut už dopékáme bábovku odkrytou.
    Vychladlou bábovku vyklopíme z formy a podáváme.
    Poznámka: Nemůžeme-li ji snadno vyklopit, pomůžeme si čistou mokrou utěrkou, kterou přiložíme na formu.

Bramborová bábovka

  • 280 g cukru a 4 žloutky utřeme do pěny,umícháme  100 g dětské krupičky, 280 g strouhaných a předem uvařených brambor, citrónovou kůru, 1/2 prášku do pečiva a sníh ze 4 bílků. Obojí smícháme dohromady.
    Formu vymažeme a vysypeme kokosem, těsto je možno obarvit kakaem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Olejová bábovka

  • 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, lžíce kakaa, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy.
    Příprava: Všechny přísady kromě kakaa smícháme dohromady a dvě třetiny nalijeme do předem vymazané a vysypané formy. Zbytek těsta obarvíme kakaem a dolijeme do formy.

Netradiční dvoubarevná bábovka

Žluté těsto: 60 g Héry, 50 g hnědého cukru, půl sáčku vanilkového cukru, 2 vejce, 15 g droždí, 100 g Maizeny, 150 g hrubé sójové mouky, 50 g hladké mouky, 1 lžíce karobu, 1,5 dl vody.
Hnědé těsto: 60 g Hery, 50 g hnědého cukru, půl sáčku vanilkového cukru, 2 vejce, 15 g droždí, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké mouky, 1 lžíce karobu, 1,5 dl vody.
Příprava: Každé těsto uděláme zvlášť. Cukr ušleháme s vejci, přidáme roztopený tuk a droždí rozpuštěné ve vlažné vodě. Přidáme ostatní a každé těsto necháme zvlášť vykynout. Pak nalejeme do bábovkové formy, napřed žluté těsto a potom hnědé. Pečeme v troubě 50 minut při teplotě 190 stupňů Celsia.

Související

Váš názor