Domů Moučníky a dezerty Jablečný koláč s pudinkem

Jablečný koláč s pudinkem

od jezzina

Moučníky s jablky připravujeme zejména na podzim, kdy máme dostatek jablek, který jsou určena k rychlé spotřebě. Pro tepelnou úpravu se hodí jablka nakyslých odrůd, která se dobře rozpékají. Jablečný koláč s pudinkem je oblíbený – ať už je pudink použit do těsta, do jablek nebo jako vanilkový krém. Nabízíme několik receptů na jablečný koláč s pudinkem.

Jablečný koláč s pudinkem: Recepty

Pudinkové řezy s jablky

  • Ze 750 ml mléka, 60 g moučkového cukru a 2 vanilkových pudinkových prášků uvařte hustý pudink, který nechejte vychladit. Nastrouhejte 10 jablek. Lístkové těsto z jednoho balíčku rozdělte na dvě poloviny, první plát vložte na plech, poklaďte piškoty z jednoho a půl balíčku a polijte pudinkem. Rozložte na něj strouhaná jablka. Posypte najemno nasekanými ořechy, rozinkami, pocukrujte, okořeňte mletou skořicí, hřebíčkem a badyánem. Zakryjte druhým plátem těsta. Potřete rozšlehaným vejcem, udělejte do těsta pár vpichů nožem a upečte.

Tvarohový koláč s jablkovým pudinkem

  • 200 g hladké mouky, 125 g másla, 60 g cukru-moučky, 1 žloutek, hladká mouka na vyválení, 1,5 dl smetany ke šlehání, 1/2 balíčku ztužovače šlehačky, ovoce na ozdobu. Náplň: 400 g tučného tvarohu, 2 vejce, 1 balíček vanilinového cukru, 100 g krupicového cukru.  Jablkový pudink: 300 g oloupaných jablek bez jádřinců, kousek skořice, 3 dl vody, 1 balíček pudinkového prášku s ananasovou, banánovou nebo vanilkovou příchutí (40 g), 80 g krupicového cukru, 80 g rybízového želé nebo marmelády.
    Příprava: Na vál prosejeme mouku a cukr-moučku, přidáme nakrájené máslo a vše promneme. Přidáme žloutek a krátce vypracujeme těsto. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme v chladničce 1/2 hodiny odležet. Pak je rozválíme na pomoučeném válu do kola velikosti dortové formy, vložíme těsto do ní, propícháme vidličkou a předpečeme v horké troubě (220 st. C) dorůžova. Potřeme je náplní (tvaroh rozmícháme s uvedenými surovinami) a dopečeme v mírně vyhřáté troubě (180 stupňů Celsia).
    Potom koláč z trouby vyjmeme, necháme trochu vychladnout, potřeme teplým jablkovým pudinkem a dobře vychladíme (nejlépe přes noc).
    Před podáváním nakrájíme dílky a ozdobíme je šlehačkou a ovocem.
    Příprava jablkového pudinku: Jablka nastrouháme na hrubší nudličky, vsypeme je do poloviční dávky vody, přidáme skořici a uvedeme do varu. Povaříme 2 minuty, pak vmícháme cukr, pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylé části vody a za stálého míchání vaříme další minutu. Sejmeme z plotýnky, odstraníme skořici, vmícháme želé (marmeládu) a necháme trochu vychladnout

Pudinková buchta s jablky

  • Na těsto budeme potřebovat jeden a čtvrt skleničky cukru krupice, půl skleničky oleje, jednu skleničku mléka, tři žloutky, ze tří bílků sníh, jeden prášek do pečiva, sáček vanilkového cukru, jeden kakaový pudink, tři skleničky polohrubé mouky a špetku soli. Dál si nachystáme jablka a jádra vlašských ořechů.
    Příprava: Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ořechy pomeleme na strojku na větší kousky.Cukr včetně vanilkového a žloutky s olejem našleháme, přidáme i trochu mléka. Pudink s moukou a práškem do pečiva v sypkém stavu promícháme a pak zašleháváme dohromady se žloutky a cukrem, podle potřeby přidáme zbytek mléka. Nakonec lehce vmícháme sníh.
    Těsto nalijeme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný pekáč. Povrch posypeme jednou vrstvičkou ořechů, poklademe kostičky jablek a navrch dosypeme zbytek ořechů.
    Pečeme v mírně vyhřáté troubě při teplotě 150 až 200 °C po dobu 30 až 40 minut.

Jablkové řezy

  • 400 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vejce, 1 lžíce cukru, 1 lžička citronové šťávy, 8 lžic mléka, 250 g Héry. Náplň: 1 kg strouhaných jablek, 2 vanilkové cukry, 2 vanilkové pudinky, 5 lžic cukru.
    Příprava: Mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva a přidáme vejce, cukr, citronovou šťávu, mléko a Héru. Vypracované těsto rozdělíme na dva díly a vyválené proložíme náplní. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (150 C) asi 30 minut, ke konci zprudka.

Související

Váš názor