Domů Bydlení Jak postavit udírnu

Jak postavit udírnu

od jezzina

Douzené salámy, klobásy, párky, uzené ryby a další domácí uzené lahůdky. Kdo by to neměl rád? Kdo má vhodný pozemek, šikovné ruce, kutilskou povahu, čas a chuť do budování, může si vyrobit domácí udírnu svépomocí. Náklady na domácí udírnu nemusí být velké.

Je to jasné, budeme udit doma

Přátelské a labužnické posezení na zahradě může kromě grilování zpříjemnit také uzení. Příprava uzených pokrmů je časově náročnější a je třeba dodržet některé zásady jak při výrobě udírny, tak i při uzení, aby se jídlo nepřipalovalo. Pokud ještě udírnu nemáte a nechcete ji kupovat, postavte si ji na zahradě sami. Je to jednoduché a přitom finančně poměrně nenáročné. POdmínkou je ale kutilská povaha a šikovné ruce.

Bez velkých nároků na materiál

Mezi ty nejjednodušší typy patří kutilské udírny z materiálů, které „dům dal“ a k jejich zhotovení stačí trocha šikovnosti. Příkladem může být stará dubová šatní skříň nebo plechová skříňka z výbavy dřívějších továrních šaten, která se použije jako udicí komora. Udicí komora by přitom neměla být moc velká, aby se v ní zbytečně netopilo, ale určitý minimální rozměr (zhruba 50 x 50 x 80 centimetrů) mít musí, aby zavěšené potraviny nebyly příliš natěsnány.

Výlet do kovošrotu

Při troše štěstí lze v kovošrotu kromě skříňky sehnat i dvířka k topeništi ze starých kamen. Schránku, která pak bude sloužit jako udicí komora, je pak třeba vybavit kouřovodem od ohniště a komínem a také vhodně umístit – udírna by neměla být příliš blízko obytných prostor, aby neobtěžovala kouřem, ale zároveň ani daleko, aby ji bylo možné snadno a kdykoliv obsluhovat.

Z cihel nebo z betonu

Udírny solidnějších konstrukcí se staví zpravidla z cihel, z kamene nebo jsou lité z betonu, s doplňkovými částmi především z kovu. Samozřejmostí jsou kvalitní, nejlépe betonové základy. Udírna, přestože je to obvykle stavba nevelká, však může vážit překvapivě mnoho, pokud je vystavěna z cihel.

Kouřovod vedoucí do udicí komory je nutné vést vodorovně nebo může jen mírně stoupat a jeho délka by neměla být kratší než jeden metr, protože jinak by spaliny byly pro uzení příliš horké. Kromě klasického vytápění dřevem je možné instalovat také přídavné elektrické topení, které je vhodné pro předehřívání udírny a nouzově i pro kombinované uzení, například při nedostatku kvalitního dřeva.

Na ohništi si dáme záležet

Ohniště se staví z kvalitních, nejlépe šamotových cihel nebo plátků. Přikládací dvířka jsou nejlepší litinová, s přesnou regulací přívodu vzduchu do spalovacího prostoru. Osazení netěsnících dvířek je jednou z častých příčin špatné funkce udírny, protože při velkém, neregulovaném přístupu vzduchu se oheň příliš rozhoří a horké spaliny znehodnotí celý postup uzení. Jídlo se neudí, ale přehřívá, a někdy se dokonce může v udírně i vznítit.

Střecha udírny může být například z cihel „hurdisek“, šikovnější stavebník může zhotovit sedlovou stříšku s krytinou z tašek.

Čím v udírně topit

V udírně se topí dřevem a platí, že čím je dřevo tvrdší, tím je pro uzení lepší. Používáme však pouze skutečně suché dřevo zbavené kůry, několik let na vzduchu proschlé, které nesmí být napadeno plísní, houbami nebo jinými dřevními chorobami. Jako vyhovující palivo lze použít dřevo z olše, buku nebo habru, naopak nevhodná jsou měkká dřeva (smrk nebo borovice), maso totiž po nich získává nepříjemnou pachuť pryskyřice.

Mohlo by vás zajímat

Jak postavit zahradní krb v našem článku ZDE.

Zdroj: S využitím archivu

0 komentář

Související

Váš názor