Domů Bydlení Vážení bez váhy

Vážení bez váhy

od jezzina

Někdo při vaření a pečení ingredience váží, jiný je odměřuje nějakou dutou mírou. Zvyk vážit či odměřovat je někdy podmíněn rodinným prostředím, ale někdy se jedná o jev celospolečenský. Zatímco u nás se spíš váží, v anglosaských zemích se víc odměřuje. Záleží na rozhodnutí a zkušenostech každého. Ale znát vzájemné převody není na škodu.

Aby to hospodyňkám nebylo líto…

Rozpočítat suroviny tak, aby se daly odměřovat dutými mírami, vychází z myšlenky, že není třeba vytahovat, umývat a zase ukládat kuchyňskou váhu. Že odměrky typu lžíce, šálek, lžička má každý po ruce. Že váha ani nemusí být ve vybavení domácnosti. Zbytečná věc, která jen zabírá místo.

Proto je docela úsměvné, že v zemích, kde se neváží, ale odměřuje, je na hospodyňky nastražena jiná „past“, a to sada odměrek na sypké ingredience. Dokonce na nich bývají i popisky – šálek, polévková lžíce. Takže hospodyňka sice ušetří čas na umývání misky váhy, ale musí hledat, umývat a ukládat sadu odměrek.

  • Odměrky někdo asi vymyslel, aby to hospodyňkám nebylo líto, že nemají nic speciálního na umývání jako ty, které mají váhu.  Ale to je jen takový úsměv. ;=)

Nejasné hmotnosti

Trochu problém vzniká, jsou-li v receptu uvedeny jiné duté míry: sklenice, hrnek, kelímek.

  • Zatímco šálek (tj. hrníček na čaj) bývá u nás i ve světě 200 ml, tradiční český hrnek má 250 ml.
  • Kelímky od jogurtu mohou být různé velikosti, ale v receptech s jogurtem se do toho samého kelímku odměřují i ostatní ingredience, takže to je úměrné.
  • Vrchovatý talíř obsahuje 350 g vody, vinná sklenka 100 g a sklenice na vodu 200 g vody.
  • Ořech másla je 10 g,
  • velká kostka cukru je 10 g, malá kostka cukru je 5 g,
  • žloutek má asi 20 g,
  • bílek asi 30 g,
  • malá brambora váží zhruba 60 g, střední brambora asi 85 g a velká brambora přibližně 200 g.

Veškeré uváděné hmotnosti jsou vždy přibližné a orientační, protože třeba na lžíce není možno potraviny nikdy přesně odměřit – objem lžíce je limitován jejím designem. Některé suroviny mají větší objem nakypřením, ale nižší hmotnost.

Kuchyňská váha bude vždy přesná. U cukrářských výrobků (a vánočního cukroví) je lepší sáhnout po váze.

Jedna z převodních tabulek

Jedna čajová lžička

Jedna polévková lžíce

Jeden hrnek 250 ml

bramborový škrob – 10 g bramborový škrob – 30 g cukr – 220 g
cukr – 5 g cukr – 25 g kečup – 220 g
kakao – 7 g kakao – 25 g krupice – 200 g
kečup – 8 g kečup – 20 g máslo rozpuštěné – 240 g
krupice – 6 g krupice – 20 g mléko – 250 g
máslo rozpuštěné – 5 g máslo rozpuštěné – 17 g mleté ořechy – 140 g
máslo tuhé – 8 g máslo tuhé – 25 g mouka- 160 g
mléko – 5 g mléko – 20 g olej – 245 g
mletá skořice – 8 g mletá skořice – 15 g rýže – 220 g
mleté ořechy – 6g mleté ořechy – 20 g sůl – 200 g
mletý pepř – 5 g mouka – 22 g
mouka – 6 g ocet – 15 g
ocet – 5 g olej – 20g
olej – 5 g rozinky – 25 g
rozinky – 5 g rýže – 22 g
rýže – 6 g smetana- 25 g
smetana – 8 g sůl – 20 g
sůl – 5 g sušené mléko – 20 g
sušené mléko – 5 g voda – 18 g
tvarohu – 8 g
voda – 5 g

Foto: pixabay.com

Související

Váš názor