Pálení žáhy bývá častým problémem mnoha lidí a jeho příčinou je obvykle některá z dietních chyb. K obtížím dochází velmi často po požití hodně kořeněných jídel, tučných nebo smažených pokrmů, ale i alkoholu, kávy, sladkostí, čokolády, citrusových plodů, při pití nápojů sycených oxidem uhličitým a podobně. Někdy je ovšem důvodem i nepřiměřený stres, choroby žlučníku či žaludeční vředy. Pálení žáhy bývá rovněž příznakem celkového oslabení zažívacího traktu a překyselení organismu. Pokud se pálení žáhy objevují pravidelně, neměli bychom dlouho váhat a svěřit se svému ošetřujícímu lékaři.
Proč pálí žáha?
Při pálení žáhy dochází k tomu, že kyselina chlorovodíková, která v žaludku slouží k trávení potravy, stoupá do jícnu a dráždí jeho tkáň. To pociťujeme jako pálení.
Co pomůže?
Úlevu mohou poskytnout:
- léky ze skupiny antacid,
- pomáhají i vitaminy řady B, které podporují správné trávení,
- podobně jako třeba čerstvý ananas.
- Pálení žáhy tlumí také bylinkové čaje, například z fenyklu nebo zázvoru.
- Akutní obtíže mnohdy vyřeší jen vypití sklenice vody, ovšem bez bublinek.
- Starší generace nedá dopustit na lžičku sody bicarbony.
Tato opatření jsou ovšem určena pouze pro zvládnutí již vzniklých problémů, neřeší jejich pravou příčinu.
Pár užitečných tipů:
V prevenci pálení žáhy se uplatňují mimo jiné tyto zásady:
- Jíme pomalu a každé sousto dobře rozžvýkáme.
- Omezíme tučná, hodně kořeněná a smažená jídla, stejně jako sladkosti a alkohol.
- Konzumujeme co nejvíce ovoce a zeleniny, pozor na citrusové plody.
- Nejíme těsně před spaním.
- Hodně pijeme, nejlépe obyčejnou stolní vodu bez bublinek.
- Příliš mnoho kysličníku (v sodovce jsou více než tři gramy na litr) může vyvolat pálení žáhy.
- Pokud možno se vyhýbáme nadměrnému stresu.
- Pamatujme, že pálení žáhy mohou způsobovat i některé léky.
Byliny při pálení žáhy
Nejjednodušším lidovým prostředkem ihned mírnícím pálení žáhy je nálev ze lněného semene nebo hořčičného semene.
Připraví se z jedné polévkové lžíce semene zalitím dvěma decilitry vroucí vody. Občas se promíchá a nechá se dvacet minut bobtnat. Pije se po hltech v průběhu třiceti minut.
Jiný recept: po 50 g květů rmenu a listí šalvěje, po 25 g květu hluchavky, semene lnu a natě řebříčku pečlivě rozmixujeme na jemný prášek a uchováme v tmavé, utěsněné nádobce. V čas potřeby nasypeme jednu až půldruhé kávové lžičky prášku do horkého mléka, zamícháme a pomalu vypijeme.
Je však vhodné vyšetření lékařem, protože pálení žáhy může být příznakem i vážnějších změn, zejména v žaludku.
Ilustrační foto: sxc.hu