Třebaže není žádný problém koupit piškotový korpus na dort v obchodě, není nad doma upečený. Nejen, že oslavence víc potěší, ale také se nemusíme obávat řádných chemických přísad, docucovadel a konzervantů. Základ piškotového těsta vždy tvoří vejce, cukr a mouka. Poměry se mohou lišit. Nabízíme několik možných receptů na piškotový korpus na dort.
Piškotový korpus na dort: Zásady při pečení
- Vyložíme-li dno formy pečicím papírem, nemusíme se bát, že se korpus přilepí. Nejprve ji ale potřeme rozpuštěným máslem. Papír pro jistotu rovněž pomastíme.
- Bílkový sníh na zlehčení dortového těsta nemá být, jak se často uvádí, příliš tuhý. S ostatními přísadami by se dokonale nespojil. Nejprve jej šleháme pomalu, teprve ke konci rychleji.
- Nikde není psáno, že dort musí být vždycky jen kulatý.
- Piškotové těsto nepatří do příliš vyhřáté trouby. Na povrchu se totiž rychle vytvoří kůrka, hmota stejnoměrně nenabývá, praská a uvnitř zůstává vlhká.
- Po upečení korpus překlopíme na mřížku, necháme ve formě částečně vychladnout a teprve potom ji odstraníme. Nedojde tak k prudké změně teploty, která zaviňuje sražení moučníku.
- Při dělení korpusu na pláty postupujeme odshora dolů.
- Ještě před plněním je lehce pomázneme cukrovým sirupem. Mírně navlhnou a jakoukoli náplň po nich snadno rozetřeme.
Piškotový korpus na dorty: Recepty
Piškotové těsto I.
- 4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 4 lžíce horké vody.
Příprava: Ve šlehači ušleháme celá vejce, cukr a horkou vodu do pěny. Zlehka vmícháme mouku. Toto těsto nalejeme do tukem vymazané a prosátou strouhankou vysypané formy. Ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Piškotové těsto II.
- 6 vajec, 60 g krystalového cukru, 60 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Příprava: Z bílků ušleháme sníh, do kterého všleháme žloutky a cukr. Nakonec vmícháme mouku s pečicím práškem, masu rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 220 °C.
Piškotové těsto III.
- 5 vajec, 200 g cukru, 100 g mouky, 50 g škrobové moučky.
Příprava: Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku a škrobovou moučku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Piškotový korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Piškotové těsto IV.
- 120 g pískového cukru, 6 bílků, 60 g másla, 80 g polohrubé výběrové mouky, třetina kypřicího prášku, 40 g ořechů, tuk a prosátá strouhanka na formu.
Příprava: Do tuhého bílkového sněhu zašleháme polovinu cukru a postupně opatrně přidáváme mouku promísenou s práškem do pečiva i zbývajícím cukrem, rozpuštěné máslo a ořechy. Těsto urovnáme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Piškotové těsto V.
- 4 vejce, 125 g moučkového cukru, 60 g rostlinného tuku, 125 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku, tuk a mouka na formu.
Příprava: Vejce ušleháme s cukrem do pěny a opatrně přidáme mouku promísenou s kypřicím práškem i vlahý tuk. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po prochladnutí korpus rozřízneme a naplníme.
Další recepty na piškotové těsto, které lze rovněž upéct ve formě na dorty, jsou k nalezení v článku ZDE.