Domů Moučníky a dezerty Piškotový korpus na dorty: Recepty

Piškotový korpus na dorty: Recepty

od jezzina

Třebaže není žádný problém koupit piškotový korpus na dort v obchodě, není nad doma upečený. Nejen, že oslavence víc potěší, ale také se nemusíme obávat řádných chemických přísad, docucovadel a konzervantů. Základ piškotového těsta vždy tvoří vejce, cukr a mouka. Poměry se mohou lišit. Nabízíme několik možných receptů na piškotový korpus na dort.

Piškotový korpus na dort: Zásady při pečení

  1. Vyložíme-li dno formy pečicím papírem, nemusíme se bát, že se korpus přilepí. Nejprve ji ale potřeme rozpuštěným máslem. Papír pro jistotu rovněž pomastíme.
  2. Bílkový sníh na zlehčení dortového těsta nemá být, jak se často uvádí, příliš tuhý. S ostatními přísadami by se dokonale nespojil. Nejprve jej šleháme pomalu, teprve ke konci rychleji.
  3. Nikde není psáno, že dort musí být vždycky jen kulatý.
  4. Piškotové těsto nepatří do příliš vyhřáté trouby. Na povrchu se totiž rychle vytvoří kůrka, hmota stejnoměrně nenabývá, praská a uvnitř zůstává vlhká.
  5. Po upečení korpus překlopíme na mřížku, necháme ve formě částečně vychladnout a teprve potom ji odstraníme. Nedojde tak k prudké změně teploty, která zaviňuje sražení moučníku.
  6. Při dělení korpusu na pláty postupujeme odshora dolů.
  7. Ještě před plněním je lehce pomázneme cukrovým sirupem. Mírně navlhnou a jakoukoli náplň po nich snadno rozetřeme.

Piškotový korpus na dorty: Recepty

Piškotové těsto I.

  • 4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 4 lžíce horké vody.
    Příprava: Ve šlehači ušleháme celá vejce, cukr a horkou vodu do pěny. Zlehka vmícháme mouku. Toto těsto nalejeme do tukem vymazané a prosátou strouhankou vysypané formy. Ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Piškotové těsto II.

  • 6 vajec, 60 g krystalového cukru, 60 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva.
    Příprava: Z bílků ušleháme sníh, do kterého všleháme žloutky a cukr. Nakonec vmícháme mouku s pečicím práškem, masu rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 220 °C.

Piškotové těsto III.

  • 5 vajec, 200 g cukru, 100 g mouky, 50 g škrobové moučky.
    Příprava: Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku a škrobovou moučku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Piškotový korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Piškotové těsto IV.

  • 120 g pískového cukru, 6 bílků, 60 g másla, 80 g polohrubé výběrové mouky, třetina kypřicího prášku, 40 g ořechů, tuk a prosátá strouhanka na formu.
    Příprava: Do tuhého bílkového sněhu zašleháme polovinu cukru a postupně opatrně přidáváme mouku promísenou s práškem do pečiva i zbývajícím cukrem, rozpuštěné máslo a ořechy. Těsto urovnáme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Piškotové těsto V.

  • 4 vejce, 125 g moučkového cukru, 60 g rostlinného tuku, 125 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku, tuk a mouka na formu.
    Příprava: Vejce ušleháme s cukrem do pěny a opatrně přidáme mouku promísenou s kypřicím práškem i vlahý tuk. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po prochladnutí korpus rozřízneme a naplníme.

Další recepty na piškotové těsto, které lze rovněž upéct ve formě na dorty, jsou k nalezení v článku ZDE.

0 komentář

Související

Váš názor