Domů » Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat

od jezzina

Žlučníkový záchvat se projevuje bolestí proměnlivé intenzity, která vyzařuje z pravého podžebří nahoru a dozadu, někdy až k pravému rameni. Vyvolání žlučníkového záchvatu mohou podpořit především káva a cukr, stejně jako tuky a vaječný žloutek. Příčinou záchvatů je přítomnost žlučových kaménků, u nás v 90 procentech cholesterolových. Vhodným způsobem, jak zabránit tvorbě žlučových kamenů a žlučníkovým záchvatům, je konzumovat méně tuků a jíst více zeleniny.

Operace není vždy nutná

Začne-li zlobit žlučník a lékařské vyšetření potvrdí žlučníkové kameny, není to pro pacienta nejpříjemnější zjištění.

  • Zdravotních potíží spojených se žlučníkovými kameny se může zbavit radikální cestou a jednou provždy – chirurgickým zákrokem, odebráním žlučníku.
  • Pokud lze operaci odložit, pak je dobré zjistit, zda by ošetřující lékař nedoporučil raději rozbití žlučníkových kamenů laserovým paprskem, což je alternativní způsob odstranění problému a v některých případech může být více na místě nežli klasická operace.
  • Třetí metodou, jíž lze při žlučníkových potížích využít, je čistě přírodní léčba. Bylinková kúra je na místě ve dvou případech – pacient má sklon k tvorbě žlučníkových kamenů a bylinky zvolí jako prevenci. Může pak počítat s tím, že se u něho žlučníkové kameny neobjeví. Druhým případem je nález již existujících kaménků. Pokud nemocný netrpí velkými bolestmi, pokud nehrozí například žlučníkový záchvat a nejde o akutní stav, pak se může rozhodnout pro bylinkovou léčbu dříve, než podstoupí chirurgický zákrok nebo léčbu laserovým paprskem.

Co vyvolá žlučníkový záchvat

Pokud víte, že máte žlučníkové kameny, dávejte si pozor na pití kávy. Čistá káva, ať již s kofeinem či bez kofeinu, může povzbuzovat stahy žlučníku, a tak přivodit koliku. Ke vzniku žlučových kamenů byly náchylnější lidé, kteří jedí třeba jen jednou za den. Bez stimulace potravou totiž žlučník neprodukuje dostatečné množství žlučových kyselin, respektive tyto kyseliny neudržují cholesterol rozptýlený ve žluči. I malé dávky jídla několikrát denně tomu mohou zabránit. Vypadáváním cholesterolu vznikají cholesterolové kaménky. Chcete-li zabránit vzniku cholesterolových kaménků, snídejte a jezte pravidelně a častěji denně, i když v malých množstvích. Máte-li jedno těžší, masitější jídlo denně, zbylá jídla by měla být odlehčená, bohatá na zeleninu, ovoce a obilniny.

Alkohol podáván po troškách neškodí

Tvorbu žlučových kaménků potlačuje i trocha alkoholu. To věděli již slavní čeští internisté Thomayer a Pelnář, kteří doporučovali u osob se žlučovými kaménky preventivně, a zejména při dietní chybě, sklenku plzeňského piva.

Bylinkové víno

Dobrým a často účinným prostředkem proti žlučníkovým kamenům je bylinkové víno:

stejné díly bedrníku, břečťanu popínavého (břečťan je považován za jedovatou rostlinu, proto musí být jeho použití konzultováno s lékařem), chmelu obecného, řepíku lékařského, máty peprné a pelyňku pravého. Tři polévkové lžíce této směsi se za studena vyluhují v litru jablečného vína. Víno potom přivedeme do varu, odstavíme necháme ještě tři minut vyluhovat. Hotový elixír užíváme teplý devětkrát denně jednu polévkovou lžíci. Kúra trvá až do odstranění potíží.

Ilustrační foto: scx.hu

Související

Váš názor