Domů Recepty Žravé řezy s mandarinkami

Žravé řezy s mandarinkami

od jezzina

„Žravé řezy s mandarinkami“, to je „ostuda“ současného českého domácího pečení. Ostudou není zákusek, který je chutný, kyprý a svěží, ale právě ten lidový název, pod kterým se vytrvale šíří zejména českým internetem. Někdo odolánutkání“ ono nepěkné slovo použít a zákusek nazve naprosto „sterilně“. Třeba mandarinkové řezy se šlehačkou. Ostatně, pod tímto neutrálním názvem zákusek na českém internetu také figuruje.

Není to pěkné, a nedává to smysl

„Žravé řezy“ je označení nejenom nepěkné, ale také nevhodné. Jaký je smysl slova „žravý“?

  1. Žravé jsou organismy: fágy, buňky, larvy, paraziti a jiné, které nepřetržitě přijímají potravu. „Žravý“ je rovněž pejorativní výraz pro zvíře (v horším případě i pro člověka), když bez výběru a bez omezení činí totéž – přijímá potravu, stále „žere“.
  2. „Žravost“ u člověka je odsouzeníhodná vlastnost. Značí ztrátu sebekontroly, slabou vůli.
    Pejorativně „žravost“, spisovně „obžerství“ (nestřídmost) patří mezi sedm hlavních hříchů.
  3. Když se vrátíme zpět na začátek: Má-li se pojmenování zákusku „žravé řezy“ chápat ve smyslu, že jsou řezy tak chutné, že nelze přestat s jejich konzumací, pak ovšem není „žravý“ zákusek, ale konzument. A asi nikdo v dnešní době nechce, aby byl považován za člověka, který nemá tak zvaně „klapku“ v přijímání nadstavbových potravin, čímž zákusku jsou.
  4. A ještě další hodnocení: Cítili bychom se dotčeni, kdyby někdo použil výrazu „žrát“ u domácích zvířat. Naše kočky, psi, morčata, šnekové i želvy přece „jedí“! Podle této dikce už „jedí“ také divoké kachny, labutě, srnky, jeleni a ostatní divoká zvířata.
    Proč se změnil žebříček hodnot a mnohé české ženy a jejich rodiny žerou?

Je to chutný zákusek

Nic se však nemění na faktu, že mandarinkové řezy se šlehačkou jsou zákusek oblíbený:

  • i přes dávku smetany je lehký,
  • ovocem nabřesklý,
  • pudinkovou polevou akceptovatelný i těmi, kdo nemají v oblibě želatinu.

Mandarinkové řezy jsou tvořeny:

  1. jednoduše připravenou vrstvou netučného litého těsta,
  2. vrstvou směsi sladké (vyšlehané) a víceprocentní zakysané smetany
  3. a zavařenými mandarinkami, které jsou buď do smetanového krému zamíchané, anebo ne krém položené.
  4. Poslední vrstvu tvoří poleva, hustý rosol uvařený na vodní bázi z pudinkového prášku a šťávy z mandarinek.

Připravuje se přímo na pečicím plechu, což kuchařce usnadňuje manipulaci, a přímo z plechu se odřezávají již kousky v již konečné podobě. Místo mandarinek lze použít i jiné jemné zavařené ovoce bez pecek (jahody, nakrájené broskve nebo meruňky, angrešt a jiné).

Mandarinkové řezy: Sdílené recepty z českého internetu

Žravé řezy s mandarinkami I.

  • Na těsto: 4 vejce, 120 g krupicového cukru, 1 sáček vanilinového cukru, 1 lžička citronové kůry, 120 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
    Na náplň: 2 mandarinkové kompoty (hmotnost 314 g), slité, 1 kelímek šlehačky, 2 kelímky krémovité zakysané smetany (čím tučnější, tím lepší),  2 lžíce krupicového cukru.
    Na polevu: 2 balení vanilkového pudinku, šťáva z obou mandarinkových kompotů, doplněná vodou do objemu 750 ml, 2 lžíce krupicového cukru.
    Příprava: Do mísy rozklepněte vejce, přisypte oba druhy cukru. Elektrickým šlehačem šlehejte nejdřív při střední rychlosti a pak na nejvyšší, abyste získali téměř bílou hmotu ušlehanou do pěny (cukr se úplně rozpustí). Čím víc vejce ušleháte, tím kypřejší bude výsledné těsto, takže práci neuspěchejte. Snižte rychlost elektrického šlehače na střední.
    Do připravené pěny po lžičkách přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru.
    Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto nalijte na plech s vyšším okrajem, vyložený pečicím papírem. Pečte na střední mřížce, dokud korpus na povrchu nezpevní a nezezlátne.
    Ušlehejte šlehačku, aby byla tuhá. Pak ji opatrně smíchejte s kysanou smetanou a do směsi přimíchejte okapané ovoce a cukr.
    Vzniklou náplň rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a nechte v chladu trochu ztuhnout.
    Mezitím připravte ovocné polevu. Šťávu z obou kompotů dolijte vodou, abyste získali 750 ml tekutiny. Přidejte cukr a vanilkový pudink v prášku. Důkladně ho rozmíchejte v ovocném základu a pak povařte – výsledkem by měl být krásně hladký krém.
    Až poleva trochu vychladne, nalijte ho na náplň a dejte do chladu ztuhnout.

Žravé řezy se zakysanou smetanou a mandarinkami

  • Těsto: 4 ks vejce, 120 g krupicového cukru, 1 balíčky vanilkového cukru, 1 čajová lžička citronové kůry, 120 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
    Náplň: 2 plechovky mandarinkového kompotu, 1 kelímek (200 ml) smetany na šlehání, 2 kelímky zakysané smetana, 2 polévkové lžíce cukru.
    Poleva: 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 2 PL cukru, šťáva z mandarinkového kompotu + voda.
    Příprava: Vajíčka vyšleháme s cukrem a vanilkou do pěny, přidáme citronovou kůru, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Připravené těsto rozetřeme na větší plech (vymaštěný a vysypaný, nebo vyložený papírem na pečení). Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut. Po upečení těsto vyjmeme a necháme vychladnout.
    Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a už jen vařečkou přimícháme zakysanou smetanu s cukrem. Navrstvíme na vychladlý korpus a pěkně uhladíme.
    Na krém poklademe scezené mandarinky (šťávu nevylévejte, použijeme ji na polevu). Šťávu z mandarinek nalijeme do hrnce, přilijeme vodu, abychom získali celkově 750 ml tekutiny. Přidáme cukr, vanilkový pudinkový prášek a uvaříme hustý krém, který (mírně zchladlý) navrstvíme na krém.
    Odložíme do lednice ztuhnout a podáváme.

Související

Váš názor