I když je možno květákovou polévku vařit po celý rok, nejlépe chutná v létě a na podzim, kdy je dostatek opravdu čerstvého květáku. Pro mnohé lidi je vůně květákové polévky spojena se školními prázdninami a babiččinou kuchyní. Možná květáková polévka od babičky chutnala jinak, protože byla jinak kořeněna?

Přinášíme tipy na přípravu – květáková polévka podle babičky třikrát jinak. Už z receptu je patrné, které koření dávalo typickou chuť květákové polévce – připomeneme v závěru článku.

Květáková polévka podle babičky

Květáková polévka se může připravit v hutné podobě, kdy poslouží i jako samostatné jídlo. Nebo se hutnější zapražená květáková polévka vaří tehdy, kdy k obědu pečeme buchty, lívance, koláče nebo jako druhý chod připravujeme nějaké sladké jídlo (třeba škubánky). Zapražená květáková polévka výtečně chutná s čerstvými vdolky s mákem nebo s domácími houstičkami. Fyzicky pracujícím ji můžeme podávat i na přesnídávku. Ohřívaná zapražená květáková polévka je chutnější než právě uvařená., ale někoho po ohřívaných jídlech pálí žáha.

Zapražená květáková polévka

Suroviny: 1 střední květák, 1 kedlubna, 2 menší mrkve, 1 petržel, kousek celerové bulvy, celerová nať, 1 cibule, 4 brambory, libeček, máslo, hladká mouka, sůl, mletý pepř, muškátový květ nebo muškátový oříšek

Postup: Na dvě lžíce másla dáme nadrobno pokrájenou cibuli. Když začne růžovět, přisypeme drobně krájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání jemně osmažíme. Zalijeme asi litrem vody, přidáme lžičku soli, na kostky krájenou brukev, nasekané zelené lístky, které obklopovaly růžici květáku a brambory. Uvedeme k varu. Ze dvou lžic másla a tří lžic hladké mouky usmažíme voňavou jíšku. Odstavíme z plotny. Květák rozebereme na nejmenší možné růžičky. Zbylé košťály posekáme. Když jsou brambory napůl měkké, přidáme do polévky sekanou celerovou nať a nasekané košťály květáku. Po pěti minutách přidáme bílé růžičky a jíšku. Vaříme dalších pět minut, ale ne víc, bílé růžičky musí zůstat celé. Nakonec okořeníme mletým pepřem, ale především muškátovým květem (na špici kulatého nože) nebo muškátovým ořechem (asi desetkrát „strouhnout“) a sekaným libečkem. Je-li polévka moc hustá, trochu rozředíme vodou, vývarem nebo i trochou mléka.

Květáková polévka – letní, rychlá

Suroviny: 1 květák, 1 kedlubna, 1 rajče, 1 cibulka nebo 2 cibule naťovky, 1 mrkev, 1 petržel, 2 lžíce másla, 1 bujonová kostka (nebo tekuté polévkové koření, které naše babičky používaly víc než my dnes), jsou-li k dispozici, tak tři čtyři hřibovité houby, libeček, celerová nať, zelená petrželka, muškát, sůl, pepř, domácí polévkové nudle nebo domácí strouhání.

Postup: Na másle zpěníme cibuli a kořenovou zeleninu (osmažená mrkev pustí barvivo, které polévce přidá na vzhledu). Zalijeme litrem vody, přidáme bujonovou kostku (nemusí být), drobně krájenou brukev, nasekané oloupané rajče a čerstvé drobně pokrájené houby, přivedeme k varu. Rozebereme květák na nejmenší růžičky, košťál posekáme a dáme k ostatní zelenině. Když je zelenina uvařena na skus, zavaříme bílé růžičky, domácí nudle (nebo strouhání), přidáme sekané zelené natě a ještě asi tři minuty vaříme. Dochutíme trochou pepře a muškátovým květem nebo muškátovým ořechem.

Sváteční smetanová květáková polévka

Suroviny: 1 květák, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 kedlubna, 1 cibule, kelímek sladké smetany, máslo, hladká mouka, libeček, celerová nať, petrželka, sůl, mletý pepř, muškátový květ, litr masového vývaru (nejlépe slepičí nebo kuřecí)

Postup: Cibuli a kořenovou zeleninu nasekáme nahrubo, osmažíme na másle, zalijeme vývarem, přidáme brukev a nasekaný květák a všechno uvaříme do měkka. Pak propasírujeme přes ostré síto, a nebo rozmixujeme (stolním nebo ručním mixerem). Znovu přivedeme k varu a přilijeme kelímek sladké smetany. Rozmixovaná zelenina polévku dostatečně zahustí, ale kdyby se nám zdála řídká, ve troše studené vody rozmícháme lžíci hladké mouky a touto zátřepkou polévku zahustíme. Okořeníme sekanými natěmi, solí, pepřem a muškátem.

Tajemství babiček: Ke květáku květ

Květáková polévka se dřív vždy kořenila muškátovým květem, případně (když nebyl květ) nastrouhaným muškátovým ořechem. To je možná i to „tajemství květákové polévky podle babičky“. Když do květákové polévky dáme muškát, „je to ono“.

Foto: Autorka textu