Domů Racionální výživa Česnek medvědí, to není pouze pesto

Česnek medvědí, to není pouze pesto

od jezzina

Česnek medvědí je sezonní lahůdka. Co je možno vyrobit z čerstvého česneku medvědího? Saláty, pomazánky, náplně, dipy, studené omáčky a přelivy.  Recepty na využití česneku medvědího ve studené kuchyni. Sezona česneku medvědího je krátká – jeho listy lze sbírat jen v dubnu a květnu. Proto si jej v čerstvém stavu můžeme dopřát jen pár týdnů v roce. Protože se jedná o divoce rostoucí „zeleninu“, která pro obsažené látky v mnoha směrech příznivě účinkuje na lidský organismus, je žádoucí, aby se česnek medvědí konzumoval v co největší míře čerstvý.

Česnek medvědí: Lahůdková zelenina

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je divoce rostoucí příbuzný česneku kuchyňského, ale také například pažitky nebo cibule. A právě kombinací chutí listů uvedených druhů se česnek medvědí vyznačuje. Tím je jeho pozice ve studené kuchyni jednoznačně daná – medvědí česnek používáme tam, kde bychom obvykle sáhli po pažitce, jarní naťové cibulce nebo po česneku. Chuť česneku medvědího je ale méně výrazná, než u kulturně pěstovaných příbuzných rostlin.

  • Dokud česnek medvědí nekvete, můžeme konzumovat i lodyhy s poupaty.
  • Pokrmy, do nichž jsme přidali česnek medvědí, podáváme hned po zhotovení. Delším skladováním by v salátu nebo v pomazánce zvadl, lidově „zhadrovatěl“ – pouští vodu do koncentrovanějšího prostředí.
  • Už druhý den má v pomazánce nebo salátu změněnou chuť – mírně zhořkne (což se stane i například s čerstvou cibulí).
  • Čerstvý česnek medvědí může u některých lidí vyvolávat alergické reakce – vnitřní (otoky dýchacích cest) nebo vnější (kožní změny). Osoby trpící alergiemi by měly nejdřív vyzkoušet malé množství (s nějakým protilékem po ruce, pro případnou rychlou pomoc).

Česnek medvědí, to není pouze pesto

Rajčatové saláty s česnekem medvědím

  • Suroviny na dvě porce: 500 g rajčat, 200 g česneku medvědího, 1 větší cibule, sůl, olej, ocet, cukr, mletý pepř.
    Příprava: Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Česnek medvědí omyjeme a ostrým nožem nasekáme. Cibuli loupeme a jemně nasekáme. Suroviny lehce promícháme v míse. Ze lžíce oleje, půl lžičky soli, špetky pepře, půl lžičky cukru a lžíce octa umícháme zálivku. Nalijeme na zeleninu a znovu promícháme. Podáváme jako přílohu k masům. Kdyby byla rajčata příliš kyselá, ocet není třeba přidávat.
    Varianta 1: K zelenině přidáme asi deset deka na nudličky pokrájené šunky nebo šunkového salámu. Posypeme sýrem balkánského typu nebo přelijeme lžicí zakysané smetany dochucené špetkou soli a špetkou mletého bílého pepře. Podáváme s pečivem jako lehké malé jídlo.
    Varianta 2: K zelenině přidáme 50 g šunky nebo šunkového salámu a 50 g na nudličky nakrájeného sýru (čedar, gouda). Spojíme dvěma lžicemi majonézy. Podáváme s pečivem jako samostatné jídlo (večeře).

Pomazánka z nivy a česneku medvědího

  •  100 g nivy, 100 g másla (pravého nebo rostlinného) a 100 ml smetany, nebo místo toho 200 g pomazánkového másla, dále půl lžičky drceného kmínu, asi 100 až 150 g česneku medvědího.
    Příprava: Nivu nastrouháme na struhadle s malými očky. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme nivu, dál šleháme a přiléváme smetanu. Když použijeme pomazánkové máslo, nešleháme je samotné, ale přímo s nastrouhanou nivou. Nakonec vmícháme drcený kmín a jemně rozsekaný medvědí česnek.

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem

  •  250 g měkkého tvarohu, 100 g pravého másla, 1 malá cibule, sůl, asi 150 g medvědího česneku, pálivá paprika na ozdobu. Příprava: Máslo s trochu soli vyšleháme do pěny. Zašleháme měkký tvaroh. Kupovaný v běžné nákupní síti bývá natolik řídký, že jej není třeba ředit. Ochutnáme, případně jemně přisolíme. Cibuli a česnek medvědí drobně nasekáme a ručně vmícháme do tvarohové směsi.
    Podáváme s pečivem, ale je možno i s vařenými bramborami („na loupačku“). Vhodným nápojem je sladké nebo kyselé mléko (sedlé, kefír, acidofilní, podmáslí). Pomazánka dobře poslouží jako náplň do vydlabaných rajčat.

Další použití česneku medvědího

  • Všechny pomazánky na bázi tvarohu nebo žervé
  • Listové saláty (přimícháme k jakémukoliv druhu, zálivka sladkokyselá nebo z mléčného výrobku)
  • Okurkový salát (totéž)
  • Míchané zeleninové saláty
  • Jedna vrstva v sýrové roládě
  • Vajíčkový salát
  • Jemně sekaným medvědím česnekem sypeme mazané chleby, chlebíčky, vaječné pokrmy, brambory, guláše – jako pažitkou či cibulovou natí.
  • Smetanový dip (zakysaná smetana nebo smetanový jogurt, jemně sekaný medvědí česnek, bílý pepř, sůl)
  • Studená omáčka (zakysaná smetana, jogurt, lžíce oleje, a nebo čerstvá majonéza – případně i v kombinaci, sekaný medvědí česnek, sekaná malá cibulka, na špičku lžičky plnotučné hořčice, sůl, černý pepř)

Související

Váš názor