Domů Recepty Nekynuté škvarkové placky

Nekynuté škvarkové placky

od jezzina

Škvarkové pečivo není žádná dieta a nepřipravuje se obvykle k denní konzumaci. Pečivo se škvarky ale dobře poslouží jako sytý zákusek mezi jídly nebo coby slané pohoštění k čaji, pivu, vínu. Škvarkové pečivo se připravuje ponejvíc v zimních měsících, kdy zařazujeme do jídelníčku těžší pokrmy a pečivo, ale také v domácnostech bývají škvarky ve větším množství.

Pečivo z přebývajících škvarků

Škvarky vznikají jako druhotný produkt při škvaření sádla. V tu dobu jich je v domácnostech také větší zásoba a hospodyňky hledí využít je dál. Škvarkové pečivo je jedním ze způsobů, jak se škvarky naložit. Škvarek je zbytek tukové tkáně, z které při vysoké teplotě většina tuku vytekla. Nikdy se nepodaří všechno sádlo ze škvarků vytlačit, a tak škvarek už ze své podstaty nemůže být dietní, nízkokalorický, netučný. Zato je pečivo ze škvarků křehké, chutné – a křehkost si zachovává delší dobu.

  • Tradiční podoba škvarkového pečiva jsou různé kynuté placky a bochánky (třeba i z chlebového těsta).
  • V oblibě jsou také škvarková těsta nekynutá, z nichž se připravuje drobné slané pečivo: tyčinky, kolíčky, placičky.
  • Samostatnou kapitolu tvoří slovenské pagáčky (není pro ně přesný český ekvivalent), které se pečou z těsta kynutého i nekynutého. Obě varianty jsou ve „škvarkové“ variantě velmi chutné.

Máme-li domácí škvarky, které jsme sami vyškvařili a dobře známe jejich kvalitu, většinou stačí je na přípravu pečiva jen posekat. Když škvarky koupíme v řeznictví, je lepší umlet je před použitím. Mnohdy obsahují i tvrdší kůži nebo masová vlákna, s nimiž si nůž neporadí a v pečivu jsou pak tvrdé.

Škvarkové placky nemohou „dietáři“

Škvarkové pečivo nepřipravujeme pro lidi, kteří trpí nějakou chorobou žlučníku, jater, slinivky břišní, diabetikům nebo obézním ve fázi redukční diety.

Nekynuté škvarkové placky: Recepty

Škvarkové placičky

  • 300 g hladké mouky, 250 g škvarků, 1 celé vejce, 100 ml mléka, sůl, 1/2 prášku do pečiva, semínka na posyp a vejce na potření.
    Příprava: Do misky prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme celé vejce, sekané nebo mleté škvarky, sůl a mléko. Prohněteme vše dohromady, vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyválíme na plát silný asi 4 mm. Není třeba podsypávat, těsto je mastné a nelepí se. Vykrajujeme placičky, pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
    Škvarkové placičky potřeme rozšlehaným vejcem a posype:  hrubou solí, kmínem, sezamem, mákem. Placičky se pečou při teplotě 200 °Celsia do zrůžovění.

Sýrové škvarkové tyčinky

  • 150 g škvarků, 300 g polohrubé mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, kmín, 2 lžíce bílého vína, tuk na plech.
    Příprava: Škvarky umeleme na masovém strojku. Na vále je zasypeme moukou prosetou s práškem do pečiva. Přidáme sýr, žloutky, sůl a víno. Zpracujeme těsto, vyválíme tlustší plát, potřeme ho bílky, posypeme solí a kmínem a nakrájíme z něho širší kratší tyčinky.
    Přendáme je na pomazaný plech a prudčeji upečeme v předehřáté troubě.

Související

Váš názor