Domů ZahradaBylinky Pěstování zázvoru

Pěstování zázvoru

od jezzina

Zázvor lékařský sice roste v jiných klimatických podmínkách, než bychom mu mohli nabídnout na české zahrádce, můžeme jej ale pěstovat ve vytápěném skleníku nebo v bytě. Pěstování zázvoru v bytě je ale spíš koníček, sice rychle vyroste nad zemí, ale moc parády nenadělá, na oddenek si počkáme a výnos nebude nijak ohromující. Při poměrně nízké ceně zázvoru se pěstováni zázvoru z ekonomického hlediska nevyplatí. Pěstování zázvoru je proto spíš zábavným koníčkem, než hospodářským přínosem do domácnosti.

Zázvor jsme znali jen sušený

Zázvor lékařský v ideálních podmínkách dorůstá až dvou metrů. Je to rostlina vytrvalá. Pod zemí se vyvíjejí oddenky. Jsou hlízovitě ztluštělé, dužnaté, až deset centimetrů dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé. Oddenky silně kořenité a palčivě aromatické chuti jsou odpradávna vyhledávaným a známým kořením.

Zázvor lékařský se jako koření používá odnepaměti. Pro lepší skladování a transport se tradičně sušil a mlel. Díky moderním způsobům dopravy a skladování je možno dovážet čerstvý zázvor i do zemí, kde jej nelze pěstovat. Asi tak od druhé poloviny devadesátých let se čerstvý zázvor dováží i do České republiky. Za dvacet let na trhu tak zdomácněl, že jej lze koupit i v malých venkovských samoobsluhách. Jistě na tom mají velkou zásluhu i asijští – nejčastěji vietnamští – majitelé malých obchodů. Asijská kuchyně se bez čerstvého zázvoru neobejde, a tak je pro obchodníky přirozené, mít zázvor v denní nabádce.

A právě oddenky zázvoru nám mohou posloužit jako sadba. Stačí když si – hlavně v předjaří – koupíme oddenek, na jehož špičce bude vykukovat malý zelený růžek – pupen, zárodek budoucí rostliny.

  • Z oddenku odřízneme asi pěticentimetrový kousek s pupenem.
  • Vybereme květináč o průměru asi 20 centimetrů. Naplníme jej kvalitní zeminou.
  • Uříznutý kus zázvoru do něj vsadíme pupenem nahoru, aby byl pupen těsně pod povrchem zeminy.
  • Květináč postavíme na teplé a slunné místo do hlubší podmisky.
  • Každý den zázvor zaléváme do misky, a to odstátou vodou.

Zahradníci doporučují po 14 dnech přihnojovat běžnými tekutými minerálními hnojivy. Jenže tady nastává dilema – budeme pak mít na oddenek ještě chuť, když víme, kolik umělého hnojiva bylo k jeho růstu třeba?

Zázvor roste rychle, ale jen nad zemí

Zázvor nad zeminou vyroste poměrně rychle. Není ovšem nijak vzhledný, připomíná ze všeho nejvíc rákos.

  • Jestliže chceme vyzkoušet, jak velký oddenek vyroste, musíme zázvor několikrát přesadit. Do podzimu by měl být v květináči, který má až 35 centimetrů v průměru.
  • Na podzim omezíme hnojení a zálivku. Oddenky se zatáhnou a pak je vybereme.
  • Mateční rostlinu můžeme znovu zasadit, ale spíš z ní nic nezbyde – uschne.

Výsledkem možná budeme zklamáni, ale proces pěstování zázvoru byl zajímavý a poučný.

Domácí léčebné využití zázvoru

Zázvor byl ceněna zejména pro schopnost zahřívat organismus, tišit žaludeční bolesti a uvolňovat napětí. Působí jako antidepresivum, uvolňuje napětí, působí antisepticky, tiší bolesti hlavy a v krku, pomáhá při angínách, nachlazení, rýmě, snižuje horečku, podporuje pocení, zmírňuje trávící potíže, léčí nechutenství, kinetózu, pálení žáhy, průjem, prohřívá, pomáhá při revmatických bolestech (vhodný masážní preparát připravíme ve směsi s rozmarýnem a jalovcem), pomáhá při nízkém krevním tlaku. Koho trápí kinetóza, měl by se před cestou autobusem nebo autem vybavit kandovaným zázvorem, což je mimochodem i velmi chutné a zdravé „cukrátko“.

  • Víc o zdravotních účincích zázvorového čaje najdete v článku ZDE

Související

1 komentář

LussyB 28.7.2019 - 22.05

Moje maminka se snažila zázvor doma vypěstoval ale moc jí to nešlo.

Reply

Váš názor