Třebaže se při plánování pečiva na svatbu upírá největší pozornost zejména nevěsty na svatební dort, zkušení organizátoři větší svateb vědí, že právě tak jako dort je důležité i drobné svatební cukroví. Nepočítá se ani tak s tím, že by jej snědli svatební hosté, ale spíš s tím, že se svatební cukroví rozdá jako tak zvaná „výslužka“.
Chtějí-li organizátoři svatby dostát všem konvenčním zvyklostem, je třeba na svatební cukroví vyčlenit částku ne právě malou. Podstatným zlevněním je, když si alespoň některé zákusky připravíme doma sami – jen za pomocí rodinných příslušnic.
Začíná to svatebními koláči
První, co se při chystání svatby peče jen proto, aby se vzápětí rozdalo, jsou svatební koláče. Podle krajů se dělají různých tvarech a velikostech. Svatební koláče chystá nevěsta, respektive její rodina. Rozdávají se týden před svatbou spolu se svatebním oznámením, případně i s pozváním na svatbu. Například v Čechách se pečou velice drobné, miniaturní, koláče, které se plní čtyřmi různými náplněmi. Jsou z máslového kynutého těsta, po upečení se potírají máslem a rumem a a obalují se v cukru. Má-li svatební koláče dostat svobodný člověk, přikládá se k drobným koláčkům i jeden tak zvaně rohový – větší koláč do šátečku vázaný, který má v každém rohu jinou náplň a je ozdoben myrtovou nebo rozmarýnovou snítkou. Na Moravě se svatební koláče místy pečou jako malé kulaté koláčky. Aby byly svatební koláče chutné, málokdo jejich výrobu svěří mimo dům nevěsty.
Svatební cukroví
Svatební cukroví se musí připravit podle plánu. Je nutno spočítat,
- kolik cukroví přijde na stůl
- a kolik se ho rozdá.
Je třeba znát počet hostí a mít seznam lidí, kterým bude nachystána výslužka. Bývá zvykem poslat nějaké cukroví ze svatby na pracoviště svatebčanů a jejich rodičů, dost často se nechává výslužka na radnici – jako pozornost po obřadu, cukroví se (k finančnímu vyrovnání) dost často dává řidičům, fotografům, kameramanovi, muzikantům… A samozřejmě i účastníkům svatebního veselí.
Co lze připravit doma
- Velmi vděčné je upéct doma rolády, které se dají nakrájet na větší počet porcí. V odkazech jsou recepty na ořechové rolády a piškotové rolády, které se opravdu povedou.
- Míša řezy jsou pevné,z plechu se jich hodně nakrájí, vypadají svátečně a každý je má rád. Recepty na Míša řezy jsou v samostatném článku ZDE.
- Dobrým typem jsou různé krémem plněné řezy. Oblíbené jsou například řezy s krémem ze Salka.
- Také marcipánové figurky (obrázek marcipánového ovoce pod článkem) můžeme připravit doma – recept na domácí přípravu marcipánu a nepravého marcipánu je nalezení ZDE.
- Věnečky a větrníky z odpalovaného těsta jsou také výborným typem svatebního cukroví. Můžeme je udělat v mini velikosti. Recepty na větrníky jsou ZDE.
Trubičky se sněhem: Recepty
Žádná svatba se neobejde bet trubiček plněných sněhovým krémem. Můžeme je připravit z klasického listového těsta, ale výtečné jsou i z křehkého těsta tukového. V obou případech budou ozdobou svatebních mís s cukrovím – a i všech krabic s výslužkou.
Šlehačkové trubičky
- 260 g hladké mouky 180 g másla 2 žloutky 1 čerstvá šlehačka Na sníh: bílky cukr marmeláda.
Příprava: Nad párou vyšleháme bílky s cukrem, přendáme je do šlehače, přidáme marmeládu a rozšleháme do tuhého sněhu. Do mouky vpracujeme nejdříve lžící šlehačku, přidáme žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Dáme je na 2 hodiny odpočinout. Pak tence vyválíme, nakrájíme rádýlkem na proužky, natočíme na plechové trubičky a poskládáme na vymazaný plech. Pečeme v silně vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé můžeme (ale nemusíme) potřít čokoládovou polevou. Trubičky naplníme vařeným sněhem a lehce pocukrujeme.
Čokoládová poleva: 100 g čokolády 100 g ztuženého tuku
Příprava: Čokoládu rozehřejeme, přidáme tuk a za stálého míchání zahříváme, dokud poleva nezačne tuhnout.
Plněné trubičky
- Listové těsto žloutek na potření trubiček Na náplň (bílkový sníh): 5 bílků 250 g moučkového cukru.
Na náplň (šlehačkovou): 5 dl šlehačky 50 moučkového cukru 1 ztužovač šlehačky
Příprava: Listové těsto rozválíme na obdélník široký asi 20 cm a rádýlkem ho nakrájíme na 2 cm široké proužky. Navineme je na plechové trubičky, dáme je na plech, potřeme je žloutkem a v horké troubě upečeme. Upečené těsto opatrně stáhneme z trubiček, necháme vychladnout a plníme bílkovým sněhem nebo šlehačkou. Lehce posypeme moučkovým cukrem. Příprava bílkového sněhu: Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a nad párou znovu vyšleháme (sníh nesmí téci). Dobré je přidat opečená přepasírovaná jablka.
Příprava šlehačkové náplně: Dobře vychlazenou šlehačku smícháme se ztužovačem a dobře vyšleháme. Nakonec přimícháme cukr.
Foto: Cukroví v krabici (jez), ostatní (freeimages.com)