I když hořčíku, který patří k životně důležitým minerálním látkám, potřebujeme denně většinou asi pouhou čtvrtinu až polovinu gramu, není náš organismus bez něj schopen správně fungovat. V některých životních periodách – těhotenství, kojení, dospívání, přechod, stresové situace – je denní potřeba hořčíku vyšší. K příjmu dostatečného množství hořčíku stačí správná skladba jídelníčku a životní návyky. Hořčík působí blahodárně na nervovou soustavu. Proto se doporučuje při neurózách a psychózách konzumovat například na hořčík bohaté ořechy nebo mandle.

Příznaky nedostatku hořčíku

Rychle nastupující únava, neosvěžující spánek, náhlé závratě, noční pocení, pocit mrtvění končetin, křeče v lýtkách, citlivost na změny počasí, padání vlasů, třes víček, lámavé, zrýhované nebo jinak poškozené nehty, to jsou – vedle nervozity a bušení srdce – nejčastější příznaky nedostatku hořčíku v těle.

Je málo známým faktem, že také lidé nadužívající léky proti bolestianalgetika – trpí nedostatkem hořčíku i při jeho běžném přísunu ve stravě.

Hořčík v potravinách

  • Hodně hořčíku se ztrácí při vaření a konzervování zeleniny. Přísun hořčíku a vápníku by se měl dít v potravě v poměru jedna ku dvěma.
  • Pro dostatečný přísun hořčíku je třeba, abychom jedli luštěniny a výrobky z nich, dále zelené listy, neloupané zrno, černý celozrnný chléb, klíčky, semena a otruby.
  • Důležité je také, abychom potraviny, které hořčík obsahují, vařili šetrným způsobem, například v tlakovém hrnci či v páře.
  • V zájmu dostatečného zásobování tímto prvkem bychom ovšem také neměli jíst tučná jídla; tuk váže ve střevech hořčík a tím brání jeho vstřebání do krve.
  • Vyhýbáme se také pokrmům obsahujícím příliš mnoho bílkovin, protože spotřeba hořčíku roste přímo úměrně se spotřebou bílkovin.
  • Co se týče životních návyků, měli bychom holdovat sportu, protože snížený příjem potravy při hubnutí znamená i snížený příjem hořčíku, takže je vhodnější bránit se tloustnutí pohybem.
  • Omezíme i pití alkoholu a vyvarujeme se stresu; při něm totiž dochází k jeho zhoršenému vstřebávání a zároveň i ke zvýšenému vylučování.

Potraviny obsahující hořčík

Nejvíce hořčíku je v chlorofylu listové zeleniny (salát), minerální vodě Magnézia. Horčík rpvněž obsahuje Mattoniho kyselka, pivo. Dále je dostatek hořčíku v sójových bobech a ostatních luštěninách, otrubách, ovsu (ovesných vločkách), medu, bramborech, kakau, oříšcích a mandlích. Na hořčík je bohatá také klanopraška (schizandra) nebo petržel kadeřavá, mořské a sladkovodní ryby.

Chudé na hořčík je maso, ovoce, lesní plody, okurky, mrkev a zelí. Tepelným zpracováním se snižuje obsah hořčíku. Dieta nestačí krýt stavy spojené s nedostatkem hořčíku.

Ilustrační foto: sxc.hu