Základem dobrého trávení a správného zpracování potravy je zdravý žaludek. Nejčastější poruchou, která postihuje tento důležitý orgán, je obyčejná neuróza. Žaludeční neuróza není podložena lékařským nálezem, žaludek se po všech vyšetřeních jeví jako zdravý. Přesto má člověk potíže, projevující se zejména nepohodou v oblasti žaludku, žaludeční nevolností a nezřídka i bolestmi. Chronická žaludeční neuróza může vést ke skutečnému onemocnění, nejčastěji k vředové chorobě.

Bolest žaludku způsobená neurózou

Příčiny žaludečních bolestí z neuróz spočívají většinou v psychické oblasti. Je-li ze života odstraněn nadměrný stres a deprese, problémy zpravidla rychle mizí. Stav žaludku však mohou ovlivňovat také nevhodné návyky.

Co bychom tedy měli učinit, abychom se zbavili nepohody v oblasti žaludku, občasné nevolnosti či bolestí, které nejsou podloženy lékařským nálezem?

Pět rad pro citlivý žaludek

  1. Ostré koření (pálivá paprika, chili…) způsobuje zvýšené vylučování žaludečních šťáv. Vylučuje-li žaludek těchto šťáv větší množství, než potřebuje, může dojít ke vzniku vředů. Kořeníme jenom tolik, kolik opravdu sneseme.
  2. Sníme-li ovoce do dvou hodin po obědě nebo večeři, v žaludku se silně naředí šťávy a zhorší se trávení. Mohou se objevit bolesti nebo pálení žáhy. Proto jíme ovoce vždy raději samostatně a po delší než dvouhodinové přestávce po posledním jídle.
  3. Kombinujeme-li ve stravě cukry a bílkoviny, vytvářejí se enzymy, které způsobují zahnívání bílkovin v žaludku. Zpomalený metabolismus je pak příčinou dalších nepříjemností. Sladký moučník po masitém obědě je tedy skutečně na pováženou.
  4. Všeobecně se vyhýbáme kyselému ovoci. Překyselení žaludku může vést k poškození žaludeční sliznice.
  5. Přecitlivělý žaludek zklidňují vařené živočišné bílkoviny v kombinaci s vařenou zeleninou, anebo škroboviny (brambory) s vařenou zeleninou. Můžeme zkusit také obiloviny s čerstvým ovocem nebo zeleninou.

Když diagnoza zní: Dyspepsie

Dyspeptický syndrom zahrnuje nejrůznější obtíže, jako je nadýmání, plynatost, škroukání v břiše i různé tlakové bolesti v břiše. Málokdo dnes ví, že už staří lékaři doporučovali na tyto obtíže luhačovickou minerální vodu Vincentku. Svou povahou je to hydrogenuhličitanochloridosodná kyselka s vysokým obsahem kysličníku uhličitého, který umožňuje rozpuštění mnoha minerálních solí. Z prvků obsahuje nejvíce sodíku, následuje draslík, vápník, hořčík, brom, jod, lithium a řada velmi důležitých stopových prvku. Vincentka působí příznivě i při zácpě (vychlazená), dále při pálení žáhy, nechutenství, bolesti žaludku. Hodí se jako přírodní prostředek v doplňkové léčbě zánětů žaludku a střev, vředové chorobě, při žlučníkových kaméncích a zánětech žlučníku, i zánětech slinivky.