Domů Recepty Játrové knedlíčky – recepty od babičky

Játrové knedlíčky – recepty od babičky

od jezzina

Polévka s játrovými knedlíčky patří k nejslavnostnějším. Velmi často, skoro pravidelně, bývá zařazena do svatebního menu, ale podává se i v rodinách při slavnostních nebo nedělních společných obědech. Přinášíme návod na přípravu a recepty na játrové knedlíčky, které jsou poctivé – játrové knedlíčky jako od babičky, a to z vepřových, drůbežích a králičích jater. A pak jeden tip, jak játrové knedlíčky připravit, když čerstvá játra nemáme, a dále recept na knedlíčky „skoro jako játrové“, to pro ty, kteří ze zdravotních důvodů játra nemohou (dna – podagra a podobně).

Játrové knedlíčky: Pracovní postup

Játrové knedlíčky jsou zavářka do masového vývaru. Připravují se z mletých jater (jsou lepší vepřová než hovězí, která mají trochu hořkou chuť), vajíčka, žemle nebo strouhánky a koření se česnekem, někdy cibulkou, majoránkou, solí a mletým pepřem.

  • Játra nameleme na masovém strojku nebo jemně naškrábeme.
  • Okořeníme rozetřeným, rozmačkaným nebo jemně nastrouhaným česnekem,
  • případně přidáme jednu menší cibulku,
  • rozklepneme vejce pro zpevnění
  • a dáme strouhánku nebo máčenou žemli, aby vzniklo pevné, ale měkké těsto.
  • Z těsta buď rukou vytvarujeme koule, nebo z těsta namočenou lžicí vykrajujeme noky do vroucí polévky.
  • Další možností je použít speciálního cedníku s velkými oky a do vroucí polévky těsto protlačovat – vzniknou malé válečky, někdy nazývané játrová rýže.

Polévku s játrovými knedlíčky někdy doplníme ještě trochou domácích nudlí – ale dáváme jich méně, než kdybychom dělali nudlovou polévku.

Když připravujeme polévku zvláště sváteční a chceme zachovat vývar čistý, uvaříme kulaté vytvarované knedlíčky zvlášť a uvařené je vložíme do vývaru. Noky nebo játrovou rýži zaváříme do polévky – není sice tak čistá (z noků se trochu hmoty odvaří), ale zato má tato polévka výraznější chuť, kterou převezme z koření knedlíčků.

Játrové knedlíčky – recepty od babičky

Poctivé játrové knedlíčky – sváteční

  • 2 tvrdé housky, 1/2 litru mléka, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 150 g hovězích nebo vepřových jater, 2 svazky petržele, 1 vejce, špetka majoránky, stroužek česneku, svazek pažitky, 1 litr hovězího vývaru (může být i instant), sůl a pepř.
    Příprava: Housky namočíme ve vlažném mléce. Cibuli nasekáme, opražíme a necháme zchladnout. Játra očistíme, otřeme a nakrájíme na proužky. Pak vymačkáme housky a umeleme v masovém strojku. Jemně nasekáme petržel, kterou spojíme s namletými játry, houskovou hmotou a připravenou cibulí. Přidáme vajíčko a majoránku, utřený česnek, sůl, pepř. Vše necháme v chladu a přikryté utěrkou 10 minut odpočinout.
    Pak mokrýma rukama utvoříme kulaté knedlíčky, vhodíme je do vroucí osolené vody a na slabém ohni povaříme asi 10 minut. Knedlíčky přidáme do hovězí polévky a ozdobené pažitkou podáváme na stůl.

Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky

  • Z kuřecích nebo drůbežích drůbků a kořenové zeleniny uvaříme vývar. Obereme do něj maso z drůbků. Kuřecí nebo jiná drůbeží játra semele, přidáme česnek, majoránku, pepř a trochu muškátového květu. Osolíme a přidáme tolik strouhánky, vzniklo pevné měkké těsto. Přes cedník zaváříme do vroucího vývaru, který na závěr ještě trochu okořeníme květem (nebo oříškem). Nakonec můžeme přidat ještě uvařené nudle a nasekanou petržel nebo libeček.

Králičí polévka s játrovými knedlíčky

  • Hlavu králíka a odříznuté břišní pláty dáme vařit do tlakového hrnce. Po 40 minutách odstavíme, přecedíme a do vývaru přidáme drobně nakrájenou mrkev, menší petržel a trochu drobně nakrájeného pórku. Znovu uvedeme k varu.
  • Králičí játra a uvařené břišní pláty umeleme společně s menší cibulí. Přidáme vejce, dochutíme česneke, majoránkou a mletým pepřem a zahustíme strouhánkou. Do vývaru přidáme k zelenině ještě pár růžiček květáku nebo rozkrájených paliček růžičkové kapusty (vaří se kratší dobu než kořenová zelenina). Nakonec zaváříme lžicí vykrajované noky.
    Tato polévka s králičími játrovými knedlíčky (recept od babičky) se dřív tradičně dělala k nedělnímu obědu ve všech domácnostech, kde chovali králíky.

Játrové knedlíčky z paštiky (pro všední den)

  • 1 velká játrová paštika (180 g), 1 vejce, 2 stroužky česneku, majoránka, strouhaná houska.
    Příprava: Rozetřeme paštiku s vejcem, přidáme rozetřený česnek a majoránku. Směs zahustíme strouhanou houskou tak, aby se daly tvořit malé knedlíčky. Ty se vloží do vařící zeleninové polévky a vaří 10 minut. Dochutíme libečkem nebo petrželkou. Tyto knedlíčky připravujeme do polévky méně sváteční, třeba když jen v týdnu dostaneme chuť na polévku a nemáme moc času na vaření.

Falešné játrové knedlíčky do polévky

  • Hrst sušených hub, nejlépe šii-také, 2 až 3 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 celé vejce, strouhanka, sůl, pepř, majoránka.
    Příprava: sušené houby necháme nejméně hodinu nabobtnat v šálku s horkou vodou. Vymačkané houby umeleme na nejjemnějším masovém strojku, dáme do misky. Přidáme 2 až 3 stroužky utřeného česneku, vejce, sůl, pepř, majoránku a strouhanky tolik, aby se knedlíčky daly dobře formovat (musíme trochu mačkat). Několikrát promícháme. Zavaříme do masové polévky.

Související

Váš názor